Πολιτική

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε το 2023 με όρους 2015

Άδωνις: Ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύθηκε το 2023 με όρους 2015

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Για τα θέματα που άπτονται του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Για τα θέματα που άπτονται του χθεσινού εκλογικού αποτελέσματος μίλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και στους πολιτικούς συντάκτες κ.κ. Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με το μεγάλο εύρος της εκλογικής νίκης, ο Άδωνις είπε: «Την μεγάλη νίκη την έβλεπα. Περίμενα και έβλεπα 10 – 12 μονάδες διαφορά. Όχι όμως 20 μονάδες απόσταση από τον δεύτερο Σύριζα».

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις που δεν μπόρεσαν να προβλέψουν την συντριβή του Σύριζα, ο Άδωνις τόνισε πως «οι δημοσκόποι ανέβαζαν τα ποσοστά του Σύριζα για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα επειδή υπήρχε το προηγούμενο των εκλογών του 2019 ή επειδή δεν ήταν δυνατόν για τους δημοσκόπους να «πιάσουν» την νεολαία. Λόγω ενός ιδιόμορφου μπούλινγκ που ασκούσε, ο Σύριζα είχε αναγκάσει τους δημοσκόπους να τον υπερεκτιμούν, όχι να τον υποτιμούν. Οι δημοσκόποι τού έδιναν κάθε ευνοϊκή παραδοχή της στατιστικής επιστήμης, αλλά απεδείχθη ότι αυτό ήταν λάθος. Και αν ένα κόμμα πρέπει και μπορεί να διαμαρτυρηθεί για τις δημοσκοπήσεις, αυτό είναι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας».

Για την ποιότητα της αντιπολίτευσης που άσκησε ο Σύριζα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Η αντιπολίτευση του Σύριζα ήταν για άλλη Ελλάδα. Ο Σύριζα παρουσίαζε μια Ελλάδα, χώρα της ολικής καταστροφής. Ο Σύριζα καταστροφολογούσε και διόγκωνε τα προβλήματα. Προβλήματα υπάρχουν και είναι σοβαρά, αλλά δεν δικαιολογούν αυτήν την αντιπολίτευση. Ο Σύριζα πολιτεύθηκε το 2023 με όρους 2015. Αυτό ήταν το βασικό λάθος. Η συμπεριφορά του Σύριζα ήταν πολύ έντονα τοξική με την χρήση απαράδεκτων εκφράσεων, όπως «καθεστώς Μητσοτάκη ΑΕ». Ο Σύριζα δεν απέκτησε την στοιχειώδη σοβαρότητα μιας αντιπολίτευσης που προσδοκά να ξαναγίνει κυβέρνηση. Ηττήθηκε ο πολακισμός. Ηττήθηκε η αντιπολίτευση τύπου Σύριζα. Δεν μπορεί να θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, χτυπώντας την… Μαρέβα Μητσοτάκη.

Ο κ. Τσίπρας έκανε όλα τα πιθανά λάθη σε αυτήν την προεκλογική κούρσα. Σημαντικότερο λάθος είναι το γεγονός ότι δεν είχε κυβερνητική πρόταση, την στιγμή που υποστήριζε την απλή αναλογική».

Για το εάν έχουμε περάσει από τον δικομματισμό στο σύστημα του ενάμιση κόμματος, ο Άδωνις υποστήριξε: «Ας μην βιαζόμαστε. Στην δημοκρατία υπάρχουν πολλές εναλλαγές στην εξουσία. Πιστεύω ότι το πρόβλημα το βασικό βρίσκεται στην αντιπολίτευση και πως ηττήθηκε η αντιπολίτευση. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση, αλλά χρειάζεται και μια κανονική αντιπολίτευση».

Ερωτηθείς για το εάν ο Αλέξης Τσίπρας «τελείωσε» πολιτικά, ο Άδωνις απάντησε: «Δεν θα το έλεγα. Γιατί δεν βλέπω ποιος στον Σύριζα θα μπορούσε να παίξει το ρόλο του κ. Τσίπρα. Η ήττα είναι συντριπτική. Όμως παραμένει ο πιο δημοφιλής στον Σύριζα. Ποιος θα μπορούσε να πάρει υψηλότερο ποσοστό;».

Ερωτηθείς για το εάν ο Νίκος Ανδρουλάκης θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση στις επόμενες εκλογές, ο Άδωνις είπε: «Είναι ένας από τους νικητές της χθεσινής βραδιάς. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει να κάνει την μεγάλη αλλαγή στην αξιωματική αντιπολίτευση. Δημιουργούνται ορισμένες δυναμικές στην αντιπολίτευση. Θα πρέπει ο κ. Ανδρουλάκης να τις αξιοποιήσει σωστά. Θα πρέπει να «ξεκλειδώσει» και άλλους ψηφοφόρους από τον χώρο του Σύριζα».

Σχετικά με το εάν η νίκη στις εκλογές δημιουργήσει οίηση και αλαζονεία στις τάξεις  της ΝΔ, ο Α. Γεωργιάδης είπε: «Δεν έχουμε οίηση και αλαζονεία στην Νέα Δημοκρατία για το ποσοστό που λάβαμε. Δέος έχουμε, δέος αισθανόμαστε, το δέος που έχει να κάνει με το αίτημα του κόσμου να τού λύσουμε τα προβλήματα. Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες στην Νέα Δημοκρατία. Δεν υπάρχουν δεδομένες ψήφοι. Θα αγωνιστούμε σκληρά για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Ερωτηθείς για το εάν η ΝΔ μετατρέπεται από κόμμα καραμανλικό σε κόμμα μητσοτακικό, ο Άδωνις ξεκαθάρισε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πολιτικός που υποτίμησαν πολύ οι πολιτικοί αντίπαλοί του. Εγώ διέγνωσα τα αρχηγικά του χαρακτηριστικά. Και τον υποστήριξα φανατικά για την ηγεσία του κόμματός μας. Από το 2016 έως σήμερα, έχει καταφέρει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του Αλ. Τσίπρα. Η ΝΔ έχει αρχηγό και στο κόμμα μας δεν υπάρχει θέμα σαμαρικών, καραμανλικών και μητσοτακικών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments