Global News

Le Monde: Ο σουλτάνος του Ομάν, μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Δύσης

Le Monde: Ο σουλτάνος του Ομάν, μεσολαβητής μεταξύ Ιράν και Δύσης

Πηγή Φωτογραφίας: Al-Monitor

Πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν, Badr Albusaidi, είχε διαβεβαιώσει την εφημερίδα Asharq al-Awsat ότι «αυτή η ιστορική επίσκεψη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής».

Ο Σουλτάνος ​​Χάιθαμ του Ομάν, μεσολαβητής μεταξύ του Ιράν και των δυτικών χωρών σε βασικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών, έφτασε την Κυριακή στην Τεχεράνη για διήμερη επίσκεψη. Τον σουλτάνο υποδέχτηκε τα μεσάνυχτα στο αεροδρόμιο Mehrabad ο πρώτος Ιρανός αντιπρόεδρος, Mohammad Mokhber. Πριν από την άφιξή του, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Ομάν, Badr Albusaidi, είχε διαβεβαιώσει την εφημερίδα Asharq al-Awsat ότι «αυτή η ιστορική επίσκεψη θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής». Η επίσκεψη έρχεται ένα χρόνο μετά την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Ebrahim Raisi στο Μουσκάτ, κατά την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν μια σειρά εμπορικών συμφωνιών. Το ταξίδι αυτό διοργανώνεται επίσης « στην καρδιά μιας νέας και θετικής φάσης στις περιφερειακές σχέσεις, που ενθαρρύνει «τις χώρες της περιοχής» να υποστηρίξουν το διάλογο για την επίλυση προβλημάτων », πρόσθεσε ο Badr Albusaidi.

Σε αντίθεση με τους περισσότερους γείτονές του, το Ομάν έχει από καιρό άριστες σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία, παίζοντας τακτικά το ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Δύσης. Είχε διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ιράν και του ορκισμένου εχθρού του, της Ουάσιγκτον, καθώς και τις συζητήσεις γύρω από το πυρηνικό ζήτημα και εκείνες που ξεκίνησαν για την επανέναρξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία. Ο Ριάντ και η Τεχεράνη, δύο αντίπαλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, αποφάσισαν τον Μάρτιο να αποκαταστήσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις, που είχαν διακοπεί το 2016. Πιο πρόσφατα, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Χοσεΐν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, ευχαρίστησε τον Μουσκάτ για τις « θετικές του προσπάθειες » σε μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Βρυξελλών και Τεχεράνης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments