Διεθνή

Η Σερβία ζητά να αποσυρθούν οι «δήθεν δήμαρχοι» στο βόρειο Κόσοβο

Η Σερβία ζητά να αποσυρθούν οι «δήθεν δήμαρχοι» στο βόρειο Κόσοβο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Zorana Jevtic

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε την Πέμπτη τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αποσύρουν τους «δήθεν δημάρχους»

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε την Πέμπτη τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου να αποσύρουν τους «δήθεν δημάρχους», όπως τους χαρακτήρισε, στο βόρειο Κόσοβο για να εκτονωθεί η κρίση που έχει προκαλέσει βία.

Μιλώντας κατά την άφιξή του σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Μολδαβία, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν «η πιο ισχυρή κίνηση» που θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση.

Κόσοβο: Η πρόκληση έρχεται από τη Σερβία

Η Σερβία είναι ανάγκη να σταματήσει τις δραστηριότητές της, που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση του Κοσόβου, για να τερματισθεί η βία στο βόρειο Κόσοβο, δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι, ενώ ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επανέλαβε πως η βία στο Κόσοβο πρέπει να καταδικασθεί και πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να μιλάει με τα εμπλεκόμενα μέρη.

«Η πρόκληση έρχεται από τη Σερβία, μια χώρα που εξακολουθεί να χρειάζεται να συμβιβαστεί με το παρελθόν της», υποστήριξε η Οσμάνι μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο της ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής που διεξάγεται στη Μολδαβία.

«Η κατάσταση είναι τεταμένη, αλλά είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι θα αποκαταστήσουμε το κράτος δικαίου στο Κόσοβο και ότι θα κατανοήσουμε πως η απειλή έρχεται από την άρνηση της Σερβίας να παραδεχθεί την ύπαρξη του Κοσόβου ως κυρίαρχου κράτους».

Η Οσμάνι ισχυρίστηκε πως η Σερβία υποστηρίζει δραστήρια «παράνομες δομές» στο Κόσοβο για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα εκ των ένδον.

«Ο πρόεδρος Βούτσιτς είναι ανάγκη να σταματήσει να υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες, αν θέλει αληθινά την ειρήνη», δήλωσε η ίδια. «Δεν το έχει δείξει ακόμη αυτό».

Στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε εξάλλου πως χθες, Τετάρτη, στη Σλοβακία κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Αλμπίν Κούρτι να διαδραματίσει το ρόλο του για να διευθετηθεί η κρίση και πρόσθεσε πως ελπίζει να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στον σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μολδαβία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments