Διεθνή

Ταϊβάν: Επικίνδυνος ελιγμός κινεζικού πλοίου μπροστά από αμερικανικό αντιτορπιλικό

Ταϊβάν: Επικίνδυνος ελιγμός κινεζικού πλοίου μπροστά από αμερικανικό αντιτορπιλικό

Πηγή Φωτογραφίας: Canadian Armed Forces

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο Κίνας και ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο έκανε επικίνδυνο ελιγμό

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε θερμό επεισόδιο Κίνας και ΗΠΑ στο στενό της Ταϊβάν όταν κινεζικό πολεμικό πλοίο έκανε επικίνδυνο ελιγμό και πέρασε σε απόσταση μόλις 140 μέτρων από την πλώρη αμερικανικού αντιτορπιλικού. 

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, ενώ το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Chung – Hoon εκτελούσε περιπολία στο Στενό της Ταϊβάν εμφανίστηκε ένα κινεζικό αντιτορπιλικό και αφότου ανέπτυξε ταχύτητα πέρασε μπροστά από την πλώρη του αμερικανικού σκάφους, ρίχνοντας το πολεμικό των ΗΠΑ στα απόνερά του.  Το USS Chung – Hoon εκτελούσε περιπολία μαζί με την καναδική φρεγάτα HMCS Montreal σε διεθνή ύδατα.

Η αμερικανική Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού ανέφερε πως το αντιτορπιλικό ναι μεν διατήρησε την πορεία του αλλά έκοψε ταχύτητα στους 10 κόμβους έτσι ώστε «να αποτραπεί μια σύγκρουση». Όπως φαίνεται και στο βίντεο που δόθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα στη δημοσιότητα φαίνεται η στιγμή που το κινεζικό πολεμικό κόβει την πορεία που ακολουθούσε το αμερικανικό και στη συνέχεια ευθυγραμμίζεται προκειμένου να πλεύσει σε παράλληλη κατεύθυνση.
Σύμφωνα με την αμερικανική διοίκηση οι κινεζικές ενέργειες παραβιάζουν τους θαλάσσιους κανόνες  ασφαλούς διέλευσης στα διεθνή ύδατα. Μετά τον προκλητικό ελιγμό, το κινεζικό πλοίο δεν επιχείρησε ανάλογη κίνηση και στην καναδική φρεγάτα, που έπλεε πίσω από το αμερικανικό αντιτορπιλικό.

«Η διέλευση του Chung-Hoon και του Montreal μέσω του Στενού της Ταϊβάν καταδεικνύει τη συνδυασμένη δέσμευση ΗΠΑ-Καναδά για έναν ελεύθερο και ανοιχτό Ινδο-Ειρηνικό», δήλωσε η αμερικανική διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού. «Ο στρατός των ΗΠΑ πετά, πλέει και λειτουργεί με ασφάλεια και υπευθυνότητα οπουδήποτε το επιτρέπει το διεθνές δίκαιο», συμπληρώνει η ανακοίνωση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments