Global News

WSJ: Η Κίνα εγκαθιστά μια βάση στην Κούβα για να κατασκοπεύει τις ΗΠΑ

WSJ: Η Κίνα εγκαθιστά μια βάση στην Κούβα για να κατασκοπεύει τις  ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: National Review

Σύμφωνα με την «The Wall Street Journal», μια τέτοια εγκατάσταση θα επέτρεπε στο Πεκίνο να παρακολουθεί τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, όπου υπάρχουν πολλές στρατιωτικές βάσεις, καθώς και τη θαλάσσια κυκλοφορία.

Οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Κούβας υπέγραψαν συμφωνία για το Πεκίνο να εγκαταστήσει ένα μεγάλο μυστικό κέντρο κατασκοπείας στο νησί της Καραϊβικής που θα του επιτρέψει να παρακολουθεί επικοινωνίες κάθε είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε η Wall Street Journal (WSJ)  Η εφημερίδα, η οποία επικαλείται Αμερικανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν απόρρητες πληροφορίες θεωρεί ότι η συμφωνία είναι προς το παρόν μόνο κατ αρχήν και θα έχει ως αντίτιμο την καταβολή δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Πεκίνο στο καθεστώς της Αβάνας.  Η WSJ αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πού θα γίνει η βάση ή ποιο θα είναι το μέγεθός της ή ο αριθμός του προσωπικού. Ομοίως, επισημαίνει ότι δεν είναι σαφές τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν για να εμποδίσει μια συμφωνία αυτών των χαρακτηριστικών.

Η εφημερίδα υποθέτει ότι μια βάση κατασκοπείας στην Κούβα, κάτι λιγότερο από 150 χιλιόμετρα από τη Φλόριντα, θα ήταν χρήσιμη για την εκμάθηση των λεπτομερειών της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε μια περιοχή με μεγάλο αριθμό στρατιωτικών βάσεων, καθώς και για την παρακολούθηση όλων των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Η μόνη αναγνωρισμένη πηγή που επικαλείται η εφημερίδα είναι ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν μπορεί να μιλήσει για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις προσπάθειες της Κίνας να επενδύσει σε υποδομές για στρατιωτικούς σκοπούς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης αυτής της ηπείρου. Τις παρακολουθούμε στενά και λαμβάνουμε αντίμετρα είπε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments