Διεθνή

Τουρκία: Η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Τουρκία: Η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν γίνεται η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Η Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν γίνεται η πρώτη γυναίκα διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας.

Τυπική εκπρόσωπος της φιλελεύθερης οικονομικής ορθοδοξίας, η Ερκάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1982 από πατέρα μηχανολόγο μηχανικό και μητέρα δασκάλα μαθηματικών από το Ελαζίγ. Η Ερκάν αποφοίτησε από το Λύκειο  της Κωνσταντινούπολης με τη δεύτερη βαθμίδα και μπήκε στο Τμήμα Βιομηχανικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Boğaziçi ως 26η το 1997 κάνοντας πτυχίο στις πανεπιστημιακές εξετάσεις. Ολοκλήρωσε ως αριστούχος τις προπτυχιακές σπουδές της και, εν συνεχεία, έγινε δεκτή  από το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Η Ερκάν έλαβε προσφορές υποτροφιών από 9 πανεπιστήμια, συμπεριλαμβανομένων των Stanford, Princeton, Boston, Cornell και California. Η Ερκάν προτίμησε το Πρίνστον. Έτσι, σε αντάλλαγμα για την υποτροφία για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής, που δίνεται σε μόνο 2 άτομα κάθε χρόνο, η Ερκάν είχε την ευκαιρία να έχει σπίτι, εισόδημα 3.200 δολάρια το μήνα και απεριόριστο προϋπολογισμό για την έρευνά της από το Εθνικό Επιστημονικό Ίδρυμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ήταν η πρώτη φοιτήτρια που ολοκλήρωσε ένα διετές διδακτορικό πρόγραμμα στο Πρίνστον μέσα σε ένα χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο πέτυχε τον τίτλο του «νεότερου καθηγητή οικονομικών» στη χώρα.

Στη συνέχεια ολοκλήρωσε δύο ακόμη προγράμματα κατάρτισης στις επιστήμες διαχείρισης στο Harvard Business School και την πολιτική ηγεσία στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η Ερκάν ξεκίνησε να εργάζεται στον τομέα των οικονομικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της. Αφού ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή της στο Πρίνστον, ξεκίνησε την καριέρα της στην Goldman Sachs το 2005 μετά από προσφορά που έλαβε. Εργάστηκε εκεί για περίπου 9 χρόνια και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται ως διευθύντρια στην First Republic Bank, μια τράπεζα που μεταβιβάστηκε στην κρατική διοίκηση λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο. Κατείχε ανώτερες διευθυντικές θέσεις σε διάφορες εταιρείες χρηματοοικονομικών συμβούλων και σε τραπεζικό όμιλο. Εμφανίστηκε μεταξύ των νέων οικονομολόγων που τράβηξαν την προσοχή από   ορισμένα οικονομικά περιοδικά και επιθεωρήσεις οικονομικών και πολιτικών επιστημών.

Είχε μια επιτυχημένη καριέρα στον τραπεζικό κυρίως τομέα και έπαιξε μεγάλο ρόλο στην αύξηση των κεφαλαίων της τράπεζας έως και δέκα φορές. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ένα από τα κορυφαία στελέχη της τράπεζας. Η Ερκάν υπηρέτησε επίσης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας κοσμημάτων Tiffany & Co., με έδρα τις ΗΠΑ, για δύο χρόνια. Είναι ακόμη μέλος του διοικητικού συμβουλίου της παγκόσμιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων Marsh McLennan.

Ο διορισμός της από την κυβέρνηση Ερντογάν στην διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας δημιουργεί κύματα ενθουσιασμού στις δυτικόφιλες ελίτ και κοινωνικές δυνάμεις της Τουρκίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments