Οικονομία

Αλλαγή στάσης από Fed για τη σχέση μισθών – πληθωρισμού

Αλλαγή στάσης από Fed για τη σχέση μισθών – πληθωρισμού
Οι αξιωματούχοι της Fed δείχνουν να αναθεωρούν την άποψη που είχαν υιοθετήσει μέχρι τώρα ότι οι μισθολογικές αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, όπως παρατηρεί το Bloomberg.

Οι αξιωματούχοι της Fed δείχνουν να αναθεωρούν την άποψη που είχαν υιοθετήσει μέχρι τώρα ότι οι μισθολογικές αυξήσεις τροφοδοτούν τον πληθωρισμό, όπως παρατηρεί το Bloomberg. Η μετατόπιση αυτή στη στρατηγική της Fed ενισχύει το ενδεχόμενο παύσης της νομισματικής σύσφιγξης κατά τη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί κορυφαίοι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ θεωρούσαν ότι ο δρόμος για τον χαμηλότερο πληθωρισμό περνούσε από την αγορά εργασίας. Το σκεπτικό τους ήταν ότι επειδή το κόστος εργασίας αποτελεί σημαντικό μέρος του κόστους παροχής υπηρεσιών, ένας τομέας που οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επίμονες, οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να υποστούν μικρότερη αύξηση μισθού για να τεθεί υπό έλεγχο ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, νεότερα στοιχεία και σχόλια από αξιωματούχους και οικονομολόγους υποθέτουν ότι η σύνδεση μεταξύ των μισθών και των τιμών μπορεί να μην είναι τόσο άμεση. Και αυτό, ενώ πλησιάζει η ώρα για το τέλος του κύκλου των 15 μηνών κατά τον οποίο επιβλήθηκαν τεράστιες επιτοκιακές αυξήσεις.

«Εάν η σύνδεση μεταξύ μισθών και πληθωρισμού δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πιστεύουν οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να αποδυναμωθεί σημαντικά η αγορά εργασίας, χωρίς να υπάρξει μεγάλη πρόοδος στον πληθωρισμό», δηλώνει ο Πρέστον Μούι, ανώτερος οικονομολόγος του Employ America, ένα think tank που υποστηρίζει φιλοεργατικές πολιτικές. «Αυτή η αβεβαιότητα είναι αρκετά καλός λόγος για να αποφασίσουν να παρακάμψουν το επόμενο βήμα στη συνεδρίασή τους».

Κερδίζει έδαφος η άποψη ότι οι μισθολογικές αυξήσεις δεν είναι κινητήρια δύναμη στην άνοδο των τιμών.

Οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν τον περασμένο μήνα στη 10η αύξηση του επιτοκίου αναφοράς, ανεβάζοντάς το πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2007, ενώ έδωσαν σήμα για ενδεχόμενη παύση των αυξήσεων στη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Fed το διήμερο 2-3 Μαΐου αφήνουν να εννοηθεί ότι έρχεται στροφή στην πολιτική της. Μάλιστα, κατά τη συζήτηση του πληθωρισμού των υπηρεσιών, μόνο «ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι θα χρειαζόταν περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών της αγοράς εργασίας» για να μειωθούν οι τιμές, ενώ τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης τον Μάρτιο ανέφεραν ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι θα χρειαστεί αυτή η χαλάρωση.

«Δεν θεωρώ ότι οι μισθοί είναι ο κύριος οδηγός του πληθωρισμού», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, μετά τη συνεδρίαση του Μαΐου. «Θεωρώ ότι οι μισθοί και οι τιμές κινούνται μαζί και είναι πολύ δύσκολο να πεις τι προηγείται», είπε.

Η παρατήρηση του Πάουελ παραπέμπει σε ένα κρίσιμο ερώτημα στη συζήτηση για την αύξηση μισθών έναντι τιμών: είναι οι μισθοί μεγάλη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού υπηρεσιών ή είναι πιο πιθανό να συμβαίνει το αντίστροφο; Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους τελευταίους μήνες, υποδηλώνεται ότι η τελευταία ερμηνεία κερδίζει έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments