Nέα της αγοράς

Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του ESG προτείνει η Κομισιόν – Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο

Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης του ESG προτείνει η Κομισιόν – Ποιοι θα επηρεαστούν περισσότερο

Πηγή Φωτογραφίας: Net0

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγορά αξιολογήσεων ESG πάσχει επί του παρόντος από έλλειψη διαφάνειας και στο πλαίσιο αυτό προωθούνται νέες οργανωτικές αρχές και σαφείς κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων θα αυξήσουν την ακεραιότητα των δραστηριοτήτων των παρόχων αξιολόγησης ESG.

Το πρόβλημα της διαφάνειας και των κοινών προτύπων στην αξιολόγηση των κριτηρίων ESG επιχειρεί να λύσει με νέα πρόταση η Κομισιόν η οποία περιλαμβάνει νέους κανονισμούς για τις εταιρείες που πωλούν αξιολογήσεις για τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Οι αξιολογήσεις ESG διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αγορά βιώσιμης χρηματοδότησης της ΕΕ, καθώς παρέχουν πληροφορίες στους επενδυτές και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με θέματα όπως είναι οι επενδυτικές στρατηγικές και η διαχείριση κινδύνων από την πλευρά των επιχειρήσεων για παράγοντες που άπτονται των τριών κριτηρίων.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η αγορά αξιολογήσεων ESG πάσχει επί του παρόντος από έλλειψη διαφάνειας και στο πλαίσιο αυτό προωθούνται νέες οργανωτικές αρχές και σαφείς κανόνες για την πρόληψη συγκρούσεων συμφερόντων θα αυξήσουν την ακεραιότητα των δραστηριοτήτων των παρόχων αξιολόγησης ESG.

Οι νέοι αυτοί κανόνες θα επιτρέψουν στους επενδυτές να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις αναφορικά με βιώσιμες επενδύσεις. Επιπλέον, η πρόταση θα απαιτεί οι πάροχοι αξιολόγησης που παρέχουν υπηρεσίες σε επενδυτές και εταιρείες στην ΕΕ να λαμβάνουν άδεια λειτουργίας και να εποπτεύονται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Με τον τρόπο αυτό, θα διασφαλίζεται επίσης η ποιότητα και η αξιοπιστία των υπηρεσιών και των ελέγχων τους με στόχο την προστασία των επενδυτών και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της αγοράς.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΕ, οι πάροχοι πρέπει να σταματήσουν να παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές, την πώληση αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας και την ανάπτυξη σημείων αναφοράς, μεταξύ άλλων, για να αποφευχθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων

Όμως, οι νέοι αυτοί κανόνες θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα δεδομένα σε έναν ολόκληρο κλάδο καθώς ίσως να αναγκάσουν τις εταιρείες που παρέχουν τέτοιες υπηρεσίες να διαχωρίσουν τις επιχειρήσεις τους, παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταστεί ακόμη σαφές ποιες αλλαγές θα έπρεπε να κάνουν οι εταιρείες για να θεωρηθούν ότι λειτουργούν ανεξάρτητα.

«Οι οίκοι αξιολόγησης ESG που βαθμολογούν εταιρείες σε παράγοντες διακυβέρνησης είναι εντελώς ανεξέλεγκτοι, επομένως είναι πολύ δύσκολο να συγκρίνουμε αξιολογήσεις από διαφορετικούς οργανισμούς. Δεν έχουμε σαφήνεια για το πώς επιτυγχάνονται αυτές οι αξιολογήσεις και φαίνεται να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων», δήλωσε η Mairead McGuinness, Ευρωπαία Επίτροπος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.

Εκπρόσωποι της αγοράς και θεσμικών φορέων έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει ότι οι μεθοδολογίες αξιολόγησης ESG είναι υπερβολικά περίπλοκες, αδιαφανείς και τείνουν να ανταμείβουν εταιρείες που αποκαλύπτουν περισσότερες πληροφορίες, παρά εκείνες που είναι καλύτερα σε θέση να διαχειριστούν τους κινδύνους ESG ή να κάνουν την καλύτερη δουλειά στον περιορισμό των αρνητικών επιχειρηματικών επιπτώσεων στον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι τα παγκόσμια αειφόρα περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση ανήλθαν σε 2,74 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Μάρτιο, εκτιμά η Morningstar. Μεγάλο μέρος αυτού είναι σε αμοιβαία κεφάλαια τα οποία παρακολουθούν δείκτες που αποτελούνται από εταιρείες που έχουν λάβει ορισμένες ταξινομήσεις ESG ή που εξαιρούν εκείνες τις εταιρείες με χαμηλή κατάταξη.

Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τους παρόχους αξιολογήσεων ESG, η Επιτροπή θα ξεκινήσει συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Η Επιτροπή θα εξετάσει τις παρατηρήσεις που θα λάβει πριν από την οριστικοποίηση των προτύπων ως κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις και την υποβολή τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για έλεγχο. Μόλις εγκριθούν, τα εν λόγω πρότυπα υποβολής αναφορών θα χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες που υπόκεινται στην οδηγία για την υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας από τις εταιρείες (CSRD). Αυτό θα σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα προόδου στη μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments