Πολιτική

Ποσό – μαμούθ στην αγορά

Ποσό – μαμούθ στην αγορά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Γκάζι για την αξιοποίηση του ποσού-μαμούθ, ύψους 80 δισ. ευρώ, έως το 2027 πατά το οικονομικό επιτελείο

Γκάζι για την αξιοποίηση του ποσού-μαμούθ, ύψους 80 δισ. ευρώ, έως το 2027 πατά το οικονομικό επιτελείο με στόχο την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, την προώθηση έργων ΣΔΙΤ και την αξιοποίηση πόρων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υποδομές και εκσυγχρονισμό δημόσιων υπηρεσιών.

Η μεγάλη πρόσκληση για το νέο κυβερνητικό σχήμα της Νέας Δημοκρατίας  είναι να φτιαχτούν θέσεις εργασίας και να τονωθούν οι μηνιαίες απολαβές άνω του 25% έως το 2027. Πλέον, σύμφωνα με τη νέα οργανοδομή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το βάρος των επενδύσεων το επωμίζεται επιτελικά ο νέος τσάρος της οικονομίας μαζί με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία.  Έχουν την πολιτική ευθύνη να εκπληρώσουν τον πρωταρχικό στόχο της αύξησης των επενδύσεων στον μέσο όρο της Ευρώπης, με το επενδυτικό κενό να είναι μεταξύ των δομικών προκλήσεων της ελληνικής οικονομίας.

Με βάση αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, για φέτος υπολογίζεται ότι οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου θα φτάσουν στο 15,3% του ΑΕΠ, από 10,7% το 2019 και μέσα στην προσεχή τριετία με τετραετία το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σε πάνω από 20%. Σε αυτό το επίπεδο κινείται και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος και έτσι θα προκύψει η πραγματική σύγκλιση. Η κυβέρνηση αποσκοπεί σε αύξηση επενδύσεων κατά 70% έως το 2027 και τον διπλασιασμό των δημόσιων επενδύσεων έως το 2030, με τον φετινό στόχο να φθάνει σε αύξηση κατά 13%, με στήριξη των επενδύσεων στην έρευνα και στην καινοτομία. Δεσμεύεται ακόμη σε αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ έως το 2027 και 70% έως το 2030 με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας.

Τα επόμενα ορόσημα είναι η κατάθεση εντός του καλοκαιριού επίσημου αιτήματος προς την Κομισιόν για τα επιπλέον δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ και επιδοτήσεις 760 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του REPowerEU. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών η Ελλάδα βρέθηκε στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ από πλευράς απορρόφησης πόρων ΕΣΠΑ. Διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία περισσότερα από 13,5 δισ. ευρώ, με τη συνολική απορρόφηση να αυξάνεται από το 27% το καλοκαίρι του 2019 στο 85%.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments