Διεθνή

Πώς ο Μπάιντεν προωθεί την Φον ντερ Λάιεν για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Πώς ο Μπάιντεν προωθεί την Φον ντερ Λάιεν για την ηγεσία του ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Μπάιντεν πιέζει έτσι ώστε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τοποθετηθεί ως ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

Ο Μπάιντεν πιέζει έτσι ώστε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τοποθετηθεί ως ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του Βρετανού υπουργού Μπεν Γουάλας, αποκαλύψει η Telegraph.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λέγεται ότι είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η προτιμώμενη υποψήφια των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον Βρετανό υπουργό Άμυνας για τη θέση.

Την Τρίτη, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια παράταση ενός έτους για τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος είναι γενικός γραμματέας από τον Οκτώβριο του 2014, να ηγηθεί της συμμαχίας μέχρι το φθινόπωρο του 2024.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ήλπιζαν να καταλήξουν σε συμφωνία για έναν διάδοχο του κ. Στόλτενμπεργκ στην ετήσια σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας, την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν γύρω από το πρόσωπο κάποιου υποψηφίου.

Πηγή του ΝΑΤΟ ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, προσπαθούσε να πείσει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, να διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, εν μέσω φόβου ότι δεν θα προκύψει κατάλληλος υποψήφιος τους επόμενους 12 μήνες.

«Θα έχουμε πρόβλημα την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνει σαφές ότι το πεδίο δεν είναι ισχυρότερο από φέτος», ανέφερε μια δεύτερη πηγή.

Ο Μπάιντεν και η φον ντερ Λάιεν έχουν οικοδομήσει «έναν ισχυρό δεσμό» τα τελευταία χρόνια, ενισχύοντας στενούς διατλαντικούς δεσμούς αναφορικά με την Κίνα, την Ουκρανία και το κλίμα, ανέφερε άλλη πηγή.

Γνωρίζοντας άπταιστα τη γαλλική γλώσσα, πιθανότατα θα εξασφάλιζε την υποστήριξη του Εμμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ήταν αντίθετος στην υποψηφιότητα του Γουάλας.

Εν τω μεταξύ, ο Όλαφ Σολτς, πρώην πολιτικός αντίπαλος της φον ντερ Λάιεν, θα ήθελε να τη δει εκτός πλαισίου για να διατηρήσει μια κορυφαία θέση στην ΕΕ.

Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν ανησυχίες σχετικά με ατυχείς χειρισμούς της στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, του οποίου ηγήθηκε μεταξύ 2013 και 2019.

Το 2015, αναφέρθηκε ότι οι Γερμανοί στρατιώτες έπρεπε να αντικαταστήσουν τα βαριά πολυβόλα με σκουπόξυλα κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ, για να κρύψουν την έλλειψη εξοπλισμού τους.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν τιμή για την ίδια να συμπεριληφθεί σε έναν κατάλογο πιθανών διαδόχων. Ωστόσο, ο εκπρόσωπός της είπε ότι δεν είναι διαθέσιμη για το αξίωμα.  Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, η φον ντερ Λάιεν φέρεται να είπε στον Μπάιντεν ότι δεν θα ήταν διαθέσιμη να αναλάβει ρόλο στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Οι στρατηγοί του Λευκού Οίκου βλέπουν να ανοίγει ένα παράθυρο για να προωθήσουν την υποψηφιότητά της μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του επόμενου έτους.

Επισημαίνεται ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε ότι «δεν επιδιώκει παράταση», έχοντας ήδη καθυστερήσει την αναχώρησή του, για να εξασφαλίσει σταθερότητα στη συμμαχία εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τον Οκτώβριο του 2024, που σημαίνει ότι θα έχει υπηρετήσει ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ για μια δεκαετία μέχρι να παραιτηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει επίσημη διαδικασία για τον διορισμό του ανώτατου αξιωματούχου της στρατιωτικής συμμαχίας. Τα 31 κράτη μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να διεξάγουν συζητήσεις για πιθανούς υποψηφίους μέχρι να επιτευχθεί συναίνεση.

Ο Γουάλας αποχώρησε από την κούρσα για να αντικαταστήσει τον Στόλτενμπεργκ τον περασμένο μήνα, αφού η υποψηφιότητά του απορρίφθηκε από τον Λευκό Οίκο και τη Γαλλία, η οποία θέλει έναν ηγέτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τον ρόλο.

Επίσης, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας λέγεται ότι ήταν φαβορί με ορισμένα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά υπήρξαν σημαντικές εντάσεις με την Ουάσιγκτον, τον de facto ηγέτη της συμμαχίας, για την άνευ προηγουμένου υποστήριξη που ο Γουάλας παρείχε στην Ουκρανία. Συχνά, έχει προχωρήσει περισσότερο στη στρατιωτική του υποστήριξη στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένων των τανκς και των πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, από τις ΗΠΑ.

Άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ευνοούσαν έναν πρωθυπουργό ή αρχηγό κράτους για να αντικαταστήσει τον Στόλτενμπεργκ, ενώ άλλοι εξακολουθούσαν να πίεζαν για μια γυναίκα υποψήφια.

Η Μέττε Φρεντέρικσεν, η πρωθυπουργός της Δανίας, αναδείχθηκε ως η πιθανή πρωτοπόρος για να αναλάβει το ρόλο μετά από μια πρόσφατη συνάντηση με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, αποκλείστηκε από τη διαμάχη όταν τα κράτη μέλη εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα να υπάρξει τρίτος συνεχόμενος Σκανδιναβός ηγέτης του ΝΑΤΟ, ενώ και η Τουρκία αναμενόταν επίσης να εναντιωθεί στον Δανό πρωθυπουργό μετά την ανάφλεξη αντιγράφων του Κορανίου και της τουρκικής σημαίας στην Κοπεγχάγη την περασμένη εβδομάδα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments