Διεθνή

Σε καλό δρόμο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Σε καλό δρόμο η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνει μια συνάντηση Τούρκων και Σουηδών ηγετών την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοινώνει μια συνάντηση Τούρκων και Σουηδών ηγετών την επόμενη εβδομάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους.

Μια συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι εφικτή, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τους Σουηδούς, Τούρκους και Φινλανδούς εκπροσώπους.

Πρόσθεσε ότι έχει προγραμματιστεί συνάντηση για τη Δευτέρα την παραμονή της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους μεταξύ του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.

«Αυτό που είναι δυνατό και προς το οποίο εργαζόμαστε όλοι είναι μια θετική απόφαση στη σύνοδο κορυφής όπου η Τουρκία καθιστά σαφές ότι είναι έτοιμη να επικυρώσει», είπε ο γενικός γραμματέας.

«Αλλά έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε και το φτάνουμε τώρα», συνεχίζει.

Η Σουηδία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με την Φινλανδία,  στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η Τουρκία εμποδίζει την υποψηφιότητα της Στοκχόλμης, κατηγορώντας τη σκανδιναβική χώρα ότι φιλοξενεί Κούρδους τρομοκράτες του PKK.

Σουηδικό δικαστήριο, βάσει πρόσφατου νόμου, καταδίκασε ένα μέλος του PKK την Πέμπτη για χρηματοδότηση τρομοκρατίας. Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών λέει ότι είναι πεπεισμένος να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα της Άγκυρας.

«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι πιστεύουμε ότι έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του. Τώρα εργαζόμαστε για τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην έναρξη της συνόδου κορυφής του Βίλνιους», επιμένει ο Τομπίας Μπίλστρομ.

Μόλις συναφθεί η συμφωνία, το τουρκικό κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την αίτηση ένταξης της Σουηδίας. Πρόβλημα για αυτήν την υποψηφιότητα δημιουργεί και η Ουγγαρία. Ωστόσο, η Βουδαπέστη λέει ότι δεν θέλει να μπλοκάρει την υπόθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments