Nέα της αγοράς

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Ξεχωρίζει η Πειραιώς

Morgan Stanley: Γιατί προτιμά τις ελληνικές τράπεζες – Ξεχωρίζει η Πειραιώς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Την καλύτερη σχέση απόδοσης και κινδύνου έχουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Morgan Stanley

Την καλύτερη σχέση απόδοσης και κινδύνου έχουν οι ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Morgan Stanley, με περιθώριο ανόδου σχεδόν 40% στο βασικό σενάριο και έως 60% στο ανοδικό σενάριο. O οίκος τοποθέτησε την Τράπεζα Πειραιώς στη λίστα των κορυφαίων επιλογών διεθνώς, δηλαδή στη λίστα των Financials’ Finest.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) κατά μέσο όρο 38% φέτος ενισχυμένες από τη  βελτίωση κατά 73 μονάδες βάσης του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου (NIM), καθώς επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Για τη διετία 2024-25, η Morgan Stanley προβλέπει μέση πτώση περίπου 4% ετησίως, λόγω χαμηλότερων επιτοκίων της ΕΚΤ από το ανώτατο 4% το οποίο περιμένει ως κορυφή των επιτοκίων, στο 2,5%, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων της. Αλλά τα θετικά επιτόκια σημαίνουν ότι τα περιθώρια NIMs το 2025 βρίσκονται περίπου στο 2,3% κατά μέσο όρο, εκτιμά ο οίκος και εξακολουθούν, να υπερβαίνουν το 1,8% το 2022. Αυτό, μαζί με τον μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των δανείων (CAGR) περίπου 7% στο διάστημα 2022-25 υποστηρίζει την εκτίμηση ότι η απόδοση των κεφαλαίων (ROTE) θα  παραμένει σταθερά, πάνω από το 10%.

Για τα κέρδη των τραπεζών στο διάστημα 2023-25 ο οίκος εκτιμά ότι θα είναι 17-20% πάνω από αυτό που εκτιμά η αγορά (consensus).

Δίνει τιμή στόχο τα 4,27 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, τα 7,71 ευρώ με σύσταση αύξησης θέσεων στην ΕΤΕ και τα 2,111 ευρώ για την Alpha Bank.

Με 36% μέση ανοδική πορεία προς τους στόχους τιμών, «μας αρέσει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας στο σύνολό του», λέει ο οίκος, που δείχνει την προτίμησή του στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Εθνική Τράπεζα. Ειδικότερα για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία μπαίνει στην κορυφαία λίστα διεθνώς για τον οίκο.

Για τη νέα είσοδο της Πειραιώς, στην κορυφαία λίστα των διεθνών τραπεζών, ο οίκος αναφέρει ότι την προτιμά λόγω της φθηνότερης αποτίμησης, καθώς αποτιμάται στο μισό της εκτιμώμενης το 2024 λογιστικής αξίας της.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε την Eurobank ως την καλύτερη τράπεζα στην κατηγορία της στην Ελλάδα», λέει ο οίκος, «αλλά προτιμάμε την Πειραιώς λόγω της φθηνότερης αποτίμησής της (0,5x 2024 P/BV)».

Μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής:

  1. Εκτίμηση για απόδοση κεφαλαίων 11% RoTE,
  2. Ο στόχος απόδοσης των ιδίων κεφαλαίων RoTE για το 2025 είναι συντηρητικός καθώς βρίσκεται κάτω από το 12% που επιδιώκει η τράπεζα, αφήνοντας περιθώρια για ανοδικές αναθεωρήσεις εκτιμήσεων,
  3. Βλέπουμε σταθερή ποιότητα στα περιουσιακά στοιχεία με κόστος κινδύνου CoR στις 99-70bps μονάδες βάσης στο διάστημα 2023-2025, και
  4. Σταθερή αύξηση δανείων για το 2023-2025 στο 5-7%.

Πηγή: liberal.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments