Global News

FAZ: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – CELAC: «Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει»

FAZ: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – CELAC: «Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει»

Πηγή Φωτογραφίας: St Vincent Times

Κατάφεραν να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κοινή δήλωση: ένας οδικός χάρτης προέκυψε από τη συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της CELAC (=Χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής).

«Δεν επρόκειτο να επιτρέψουμε αυτή η σύνοδος κορυφής Ε.Ε – CELAC να είναι μια συνάντηση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε ο Ραλφ Γκονσάλβες, πρόεδρος του Αγίου Βικεντίου και της Γρεναδίνης, και υπεύθυνος της προσωρινής προεδρίας της Κοινότητας των κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ( CELAC). Και, προφανώς, δεν ήταν, αν κρίνουμε τόσο από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν -πολιτικά μνημόνια συνεννόησης, που υπογράφηκαν με Ελ Σαλβαδόρ, Εκουαδόρ και Ονδούρα, ενέργεια, με Αργεντινή και Ουρουγουάη, και μια για τις πρώτες ύλες με τη Χιλή- όσο και από τα 45 δισ. ευρώ για έργα συνεργασίας που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν στην επιχειρηματική σύνοδο κορυφής, η οποία προηγήθηκε της πολιτικής συνόδου κορυφής.

«Το καθήκον έγινε, μια νέα σελίδα ανοίγει», είπε, κατά την παρουσίαση της κοινής δήλωσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τονίζοντας ότι πέτυχαν «μια φιλόδοξη δήλωση» που υπογράφηκε πλήρως από 59 από τους 60 επικεφαλής. του κράτους και της κυβέρνησης. Η Νικαράγουα, εκπροσωπούμενη από τον Υπουργό Εξωτερικών της, δεν αποδέχθηκε την παράγραφο που αναφέρεται στην Ουκρανία.  Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η υποστήριξη της Νικαράγουας, της Κούβας και της Βενεζουέλας προς τη Ρωσία έκανε ορισμένους ευρωπαϊκούς πολιτικούς τομείς να αμφισβητήσουν την παρουσία τους στη σύνοδο κορυφής. Αλλά η συνάντηση ήταν μεταξύ δύο τμημάτων και το καθένα απευθύνει προσκλήσεις στα μέλη του, εξήγησαν ευρωπαϊκές πηγές πριν από τη συνάντηση.

Αν και η Ουκρανία δεν ήταν το μόνο θέμα που θα συζητηθεί στη διπεριφερειακή συνάντηση, για τους Ευρωπαίους ήταν αναμφίβολα σημαντικό να πειστούν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής να «καταδικάσουν με τον πιο έντονο τρόπο τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» – όπως αναφέρεται στο σχέδιο δήλωσης που πρότεινε η ευρωπαϊκή διπλωματία, αλλά στην πραγματικότητα ανακοινώθηκε ότι οι χώρες CELAC -με επικεφαλής αυτής της συναίνεσης τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα- δεν επρόκειτο να δεχτούν μια τέτοια καταδίκη.  Και η διαπραγμάτευση της κοινής δήλωσης διήρκεσε αρκετές ώρες, μέχρι να καταλήξουμε στην πρόταση: «Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, που προκαλεί τεράστιο ανθρώπινο πόνο και επιδεινώνει τις υπάρχουσες αδυναμίες στην παγκόσμια οικονομία».

«Ήταν μια σημαντική σύνοδος κορυφής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η Ευρώπη αναγνωρίζει τις προτάσεις μας», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Αργεντινής, Αλμπέρτο Φερνάντεζ,  της χώρας με την προσωρινή προεδρία της CELAC (2022) η διοργάνωση της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών. άρχισε. Εκτός από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι σημειώνουν ότι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής έχουν κηρύξει τους εαυτούς τους ως ζώνη ειρήνης, η κυριαρχία στις Νήσους Μαλβίνες είχε επίσης θέση στη δήλωση: η ΕΕ «σημειώνει την ιστορική θέση της CELAC με βάση τη σημασία του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου για την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments