Διεθνή

Τουρκία: Το προφίλ της νέας διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας και η στροφή 180 μοιρών

Τουρκία: Το προφίλ της νέας διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας και η στροφή 180 μοιρών

Πηγή Φωτογραφίας: ING Think - ING Bank

Οι Οσμάν Σεβντέτ Ακσάι, Φατίχ Καραχάν και Χάτιτσε Καραχάν διορίστηκαν ως αναπληρωτές διοικητές της κεντρικής τράπεζας, αντικαθιστώντας τρεις προκατόχους τους, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν διόρισε τρεις αναπληρωτές διοικητές στην κεντρική τράπεζα, ανέφερε η επίσημη εφημερίδα της χώρας την Παρασκευή, μία ημέρα αφότου η τράπεζα υποσχέθηκε να συνεχίσει τη σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και αύξησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2023.

Οι Οσμάν Σεβντέτ Ακσάι, Φατίχ Καραχάν και Χάτιτσε Καραχάν διορίστηκαν ως αναπληρωτές διοικητές της κεντρικής τράπεζας, αντικαθιστώντας τρεις προκατόχους τους, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση.

Ο Φατίχ Καραχάν ο οποίος κατείχε θέσεις οικονομολόγου στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης για σχεδόν μια δεκαετία, εργάστηκε πιο πρόσφατα για την Amazon ως κύριος οικονομολόγος, σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn.

Ο Ακσάι είναι οικονομολόγος που εργαζόταν στην τουρκική τράπεζα Yapi Kredi και η Χάτιτσε Καραχάν είναι ακαδημαϊκός και επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του προέδρου.

Ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής της BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι ο διορισμός των τριών αντιπροσωπεύει μια «στροφή 180 μοιρών» από τον Ερντογάν, καθώς αντικατέστησαν λιγότερο ορθόδοξους οικονομικούς νόες.

“Ο Τσεβντέτ είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος και καθαρός στοχαστής. Η Χάτιτσε είναι επίσης εξαιρετική, με ορθολογική σκέψη. Ο Φατίχ Καραχάν, πρώην στέλεχος της Fed στη Νέα Υόρκη. Υπέροχες προσλήψεις», δήλωσε ο Ας.

Η λίρα διαμορφώθηκε στα 26,9560 έναντι του δολαρίου το πρωί της Παρασκευής, αμετάβλητη από το επίπεδο κλεισίματος της Πέμπτης. Έχει χάσει το 30% της αξίας της φέτος.

Πρόβλεψη για αύξηση του πληθωρισμού Οι διορισμοί έγιναν αφού η κεντρική τράπεζα, υπό τη νέα διοικήτρια Χάφιζε Γκαγιέ Ερκάν , άλλαξε πορεία και αυστηροποίησε την πολιτική της τους τελευταίους δύο μήνες, μετά από χρόνια μειώσεων των επιτοκίων και μια υποβόσκουσα κρίση κόστους ζωής.

Την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αύξησε απότομα την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2023 στο 58% και δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη νομισματική σύσφιξη. Ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 38,2% τον Ιούνιο.

Σε αυτό που θεωρήθηκε ως στροφή προς την οικονομική ορθοδοξία, ο Ερντογάν διόρισε τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως υπουργό Οικονομικών και την Ερκάν ως διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας μετά την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Ερντογάν έχει την ανορθόδοξη άποψη ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό.

Μετά τον διορισμό της Ερκάν, η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 900 μονάδες βάσης στο 17,5% σε δύο συνεδριάσεις, αλλά ο ρυθμός αυστηροποίησης παρέμεινε κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς.

Η Ερκάν προώθησε μια ολοκληρωμένη νομισματική πολιτική στην πρώτη επίσημη ομιλία της στα μέσα ενημέρωσης την Πέμπτη, ενώ η αναγνώρισή της για τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις χαιρετίστηκε από τους ξένους επενδυτές.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι το επιτόκιο βάσης θα αυξηθεί περαιτέρω στο 25% έως το τέλος του έτους. Προειδοποιούν ότι η επιρροή του Ερντογάν στην κεντρική τράπεζα περιορίζει το πόσο μακριά μπορεί να φτάσει στην σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments