Οικονομία

Στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα

Στο δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα

Πηγή Φωτογραφίας: ΘΡΙΑΣΙΟ

Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο Scope, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης και τον πιο πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα, καθώς έχει ήδη δώσει στη χώρα αξιολόγηση ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (με θετικές προοπτικές)

Την ώρα που η ευρωπαϊκή οικονομία προσπαθεί να αποφύγει την ύφεση με νύχια και με δόντια και οι μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη λειτουργούν μέσα σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία ακολουθεί μία σταθερά ανοδική τροχιά. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης RI, ο οποίος έσπευσε χθες να δώσει πρώτος στην ελληνική οικονομία το εισιτήριο για τα επενδυτική σαλόνια.  Εκεί που όσοι ασχολούνται με την οικονομία, τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης περίμεναν η πρώτη αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, να έρθει από κάποιον αμερικανικό οίκο (S&P, Moody’s, Fitch και DBRS) ή νωρίτερα από τον γερμανικό οίκο Scope, ξαφνικά προέκυψαν οι… Ιάπωνες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης R&I αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε «ΒΒΒ-», που είναι το χαμηλότερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας.

Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει η αξιολόγηση από τον γερμανικό οίκο Scope, τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό οίκο αξιολόγησης και τον πιο πιθανό να αναβαθμίσει την Ελλάδα, καθώς έχει ήδη δώσει στη χώρα αξιολόγηση ένα επίπεδο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (με θετικές προοπτικές). Εδώ πρέπει να πούμε ότι η θετική προοπτική της αξιολόγησης σημαίνει ότι η αξιολόγηση θα αναβαθμιστεί εντός 12-18 μηνών, εκτός αν συμβεί κάτι πολύ αρνητικό. Η Ιαπωνία, ωστόσο, έχει πάρει το προβάδισμα. Η Βουλή των Αντιπροσώπων ανέφερε στην έκθεσή της ότι «το πρωτογενές ισοζύγιο επέστρεψε σε πλεόνασμα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώθηκε σε προπανδημικά επίπεδα, οι εκλογές που διεξήχθησαν τον Ιούνιο του 2023 κερδήθηκαν από το κυβερνών κόμμα με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και δημιουργήθηκε μια δεύτερη θητεία αυτοδύναμης κυβέρνησης», προσθέτοντας:

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι ένα θετικό σημάδι ότι η Ελλάδα συνεχίζει τις πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αναζωογόνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και δημιουργεί προσδοκίες για ισχυρότερη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία θα ενισχυθεί από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για διατηρήσιμη βελτίωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ». Πρέπει να σημειωθεί ότι η Scope και η R&I δεν είναι διαπιστευμένες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δεν λαμβάνονται υπόψη από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές που τοποθετούν κεφάλαια κυρίως σε χώρες με επενδυτική βαθμίδα.

Ωστόσο, εάν η Scope ακολουθούσε την R&I, θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα στις αγορές που προεξοφλούν την επενδυτική βαθμίδα ως θέμα μηνών. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θεωρείται πλέον μια κανονική οικονομία και μια οικονομία που ξεχωρίζει τόσο από πλευράς ανάπτυξης όσο και από πλευράς χαμηλού πληθωρισμού. Η νέα «εικόνα» της ελληνικής οικονομίας αντανακλάται στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν χωρίς δυσκολία τα stress test, με δύο από αυτές (ΕΤΕ και Eurobank) να συγκαταλέγονται στις καλύτερες επιδόσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χθες, η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκε στο 3,72%, σχεδόν 40 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το 4,1% της Ιταλίας εδώ και αρκετούς μήνες.

Στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, η Scope άφησε αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, αλλά αναβάθμισε τις προοπτικές της σε θετικές. Τουλάχιστον θεωρητικά, το πιθανότερο είναι να αναβαθμιστούν την Παρασκευή 8 Απριλίου. Στις 2 Δεκεμβρίου 2022, η Scope είχε επικαλεστεί την ευνοϊκή τροχιά του δημόσιου χρέους και τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού κλάδου. Από τότε, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να κινείται πτωτικά, η χώρα έχει καταφέρει σε επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τις εκτιμήσεις και οι τράπεζες έχουν εμφανίσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να έχουμε όχι μία αλλά δύο αναβαθμίσεις στην επενδυτική βαθμίδα που θα λειτουργήσουν ως προπομποί όσων θα δούμε το φθινόπωρο από DBRS και Standard & Poor’ s.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments