Πολιτική

Πέτσας: Θέλουμε να εκφράσουμε τις καλύτερες δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών

Πέτσας: Θέλουμε να εκφράσουμε τις καλύτερες δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών

Πηγή Φωτογραφίας: preveza news.gr

Σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

Σε ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας αναφέρθηκε ο κ. Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση».

​Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κύριος Σ. Πέτσας επισήμανε πως «φαίνεται ότι στην αντιπολίτευση δεν άκουσαν προσεκτικά τις παρεμβάσεις του Πρωθυπουργού. Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε νυν περιφερειάρχες που δεν θα στηριχτούν τελικά από τη Νέα Δημοκρατία εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης που έρχεται στις 8 Οκτωβρίου. Γιατί υποστηρίζετε λοιπόν ότι πάμε να ελέγξουμε την τοπική αυτοδιοίκηση; Εκλεγμένοι με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν για παράδειγμα ο κ. Νίκας ή ο κ. Πατούλης; Δεν θα στηρίξουμε στον Θεσμό της αιρετής Περιφέρειας ανθρώπους που προέρχονται ή συνεργάζονται με τη Νέα Δημοκρατία;

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, είναι άλλο πράγμα οι μεγάλοι δήμοι, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Θεσσαλονίκη. Έχουν πολύ έντονο πολιτικό συμβολισμό. Και άλλο πράγμα οι υπόλοιποι δήμοι, στους οποίους μπορούν να υπάρξουν διαφόρου τύπου συσχετισμοί και ευρύτερες συνεργασίες.

​Άρα, δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία πρόθεση ελέγχου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Εμείς θέλουμε να εκφράσουμε ό,τι καλύτερο υπάρχει για την τοπική κοινωνία. Πρόκειται για τον πολιτικό θεσμό που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Έτσι, είναι πιο άμεση και η ασκούμενη κριτική και η αναγνώριση όταν κάτι καλό γίνεται.

​Υπενθυμίζω ότι, σήμερα, είμαστε σε έναν ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, γιατί το 1986 δήμαρχος Αθηναίων ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ και προχώρησε την ελεύθερη ραδιοφωνία και τηλεόραση. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι υπάρχει σαφές πολιτικό πρόσημο σε τόσο μεγάλους δήμους, όπως είναι ο δήμος της Αθήνας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της φοροδιαφυγής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι «η φοροδιαφυγή είναι μια πάρα πολύ μεγάλη πληγή. Το θέμα είναι τι πολιτικές εφαρμόζουμε ώστε να την περιορίσουμε. Ένα κομμάτι σημαντικό είναι ο εξορθολογισμός των φόρων και των εισφορών, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πιο λογικά επίπεδα και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που βοηθούν στη συμμόρφωση. Από την άλλη, όμως, μειώνοντας τους φόρους και τους εισφορές απαιτούμε να μη γίνεται αυτό που συμβαίνει και όλοι ξέρουμε τι συμβαίνει.

Χρειάζεται ελεγκτικός μηχανισμός, ο οποίος δεν θα λειτουργεί με βάση μόνο τις παραδοσιακές μεθόδους, αλλά που θα χρησιμοποιεί όλα τα διαθέσιμα σήμερα εργαλεία. Υπάρχουν πλέον όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να αναλύουν, κινήσεις λογαριασμών, περιουσιακά στοιχεία, διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και το προφίλ κάθε πολίτη και επιχείρησης, έτσι ώστε να έχουμε καλύτερους διασταυρωτικούς ελέγχους. Πρόκειται για εργαλεία που δεν τα είχαμε πριν από δέκα χρόνια. Απόδειξη είναι το γεγονός ότι μειώθηκε σημαντικά, τα τελευταία χρόνια, το “VAT gap” δηλαδή η διαφορά ανάμεσα σε αυτό που θα έπρεπε να εισπράττουμε από τον ΦΠΑ με αυτό που πραγματικά εισπράττουμε. Αλλά έχουμε ακόμη πολλά βήματα να κάνουμε».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments