Γεωπολιτικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drone εναντίον ρωσικών ναυτικών βάσεων σε Νοβοροσίσκ και Κριμαία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις με drone εναντίον ρωσικών ναυτικών βάσεων σε Νοβοροσίσκ και Κριμαία

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας επισκέπτεται το μέτωπο - Συνομιλίες Ουκρανίας - ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας (USVs) σε βάση του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή όπου βρίσκεται το λιμάνι στρατηγικής σημασίας Ναβαρασίσκ, στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, διαβεβαιώνοντας πως η επίθεση αυτή αποκρούστηκε, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Έκανε λόγο για τουλάχιστον δυο ναυτικά drones που καταστράφηκαν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 10 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εξουδετέρωσε άλλα τρία UAVs με συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Η επίθεση στο Ναβαρασίσκ, το οποίο συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα ρωσικά εμπορικά λιμάνια, είναι η πρώτη αφότου ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο του 2022.

Σύμφωνα με εταιρεία που φορτώνει πετρέλαιο σε δεξαμενόπλοια στο λιμάνι, οι αρχές απαγόρευσαν προσωρινά όλες τις κινήσεις πλοίων. Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, την Caspian Pipeline Consortium, οι εργασίες συνεχίστηκαν, πιο συγκεκριμένα η φόρτωση ήδη αγκυροβολημένων σκαφών.

Ρώσοι χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν νωρίτερα πως άκουγαν εκρήξεις και πυρά. Βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και ειδησεογραφικούς ιστότοπους εικόνιζαν πλοία να κινούνται σε μικρή απόσταση από την ακτή, ενώ ακούγονταν πυρά από την κατεύθυνση της θάλασσας.

Ο περιφερειάρχης της Κρασναντάρ, όπου υπάγεται διοικητικά το Ναβαρασίσκ, ο Βενιαμίν Κοντράτιεφ, διαβεβαίωσε πως δεν υπήρξαν θύματα ούτε διαπιστώθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κάνει λόγο για «σκληρές μάχες», υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός «κυριαρχεί»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχθηκε σήμερα ότι η αντεπίθεση για την απελευθέρωση κατεχόμενων εδαφών είναι δύσκολη, αλλά διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός κυριαρχεί στο πεδίο των μαχών.

«Οι κατακτητές προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις να σταματήσουν τους άνδρες μας. Οι μάχες είναι πολύ βίαιες», ανέφερε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα. «Ό,τι και να κάνει ο εχθρός, ο ουκρανικός στρατός κυριαρχεί», ισχυρίστηκε.

Η αντεπίθεση του Κιέβου ξεκίνησε τον Ιούνιο, με στόχο την εκδίωξη των ρωσικών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχει αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι έκανε λόγο για σκληρές μάχες στο ανατολικό μέτωπο – ιδίως στις περιοχές Λιμάν, Μπαχμούτ και Αβντιίβκα – καθώς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Το 2022 ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε εδάφη γύρω από την Χερσώνα και το Χάρκοβο, σε επιχειρήσεις που δεν διήρκεσαν μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, στην παρούσα φάση βρίσκεται αντιμέτωπος με ρωσικές δυνάμεις που τους προηγούμενους μήνες έχουν θωρακίσει τις γραμμές άμυνάς τους.

Το Κίεβο έχει προειδοποιήσει ότι η αντεπίθεση αναμένεται μακρά και δύσκολη, ζητώντας μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια από τους συμμάχους του.

Συνομιλίες Ουκρανίας – ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας

Οι κυβερνήσεις της Ουκρανίας και των ΗΠΑ άρχισαν χθες Πέμπτη συνομιλίες με σκοπό τη χορήγηση εγγυήσεων ασφαλείας στο Κίεβο, δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας, κάτι που υποσχέθηκαν τα μέλη της G7 στο περιθώριο της συνόδου του NATO τον περασμένο μήνα.

Η ουκρανική κυβέρνηση έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ομάδα των επτά πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων κρατών του πλανήτη θα της προσφέρουν και θα τιμήσουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της και θα ενισχύσουν τον στρατό της, εν μέσω του πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφός της πριν από 17 μήνες, στα τέλη του Φεβρουαρίου του 2022.

Η κυβέρνηση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί τις συνομιλίες ενδιάμεσο στάδιο ενόψει της διαδικασίας ένταξης της χώρας στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Στη σύνοδο στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, οι ηγέτες των 31 κρατών μελών του NATO προσέφεραν υποστήριξη μεν, αλλά απέκλεισαν το ενδεχόμενο η Ουκρανία να γίνει κράτος μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας προτού τερματιστεί ο πόλεμος με τη Ρωσία.

Ο γενικός γραμματέας της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ ανέφερε μέσω Telegram πως η συμφωνία στο Βίλνιους αποτελεί «βάση» ώστε να συναφθούν «διμερείς συμφωνίες».

«Είναι συμβολικό το ότι οι ΗΠΑ–ο κυριότερος στρατηγικός εταίρος μας– είναι η πρώτη χώρα με την οποία η Ουκρανία άρχισε αυτή τη διαδικασία», συνέχισε ο κ. Γέρμακ. «Μέσω αυτής της διαδικασίας θα δημιουργήσουμε επιτυχημένο μοντέλο και για άλλους εταίρους», συνέχισε.

Επανέλαβε τη θέση της ουκρανικής κυβέρνησης ότι οι «εγγυήσεις» αυτές «θα κάνουν πιο ισχυρή την Ουκρανία στον δρόμο προς τη μελλοντική ένταξη στην ευρωατλαντική κοινότητα», με άλλα λόγια «στο NATO και στην ΕΕ».

Ο κ. Γέρμακ απέφυγε να διευκρινίσει πού γίνονται οι συνομιλίες, ή ποιοι συμμετέχουν. Στη φωτογραφία με την οποία συνόδευσε την ανάρτηση εικονίζεται ο ίδιος καθισμένος σε γραφείο πιθανότατα στην ουκρανική προεδρία, στο Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments