Οικονομία

Τι εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ για δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3

Τι εξετάζουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ για δηλώσεις ΦΠΑ και Ε3

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου από το υπουργείο Οικονομικών

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τροποποίηση των εντύπων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Να κλείσουν τα παράθυρα της φοροδιαφυγής θα επιχειρήσουν το οικονομικό επιτελείο και η ΑΑΔΕ με νομοθετικές παρεμβάσεις που αναμένεται να ληφθούν από το Φθινόπωρο έως και το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η τροποποίηση των εντύπων των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ καθώς και του εντύπου Ε3 της φορολογικής δήλωσης για επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Αυτό που εξετάζεται είναι να κλειδωθούν κωδικοί τόσο στο έντυπο του ΦΠΑ όσο και στο Ε3. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και εφόσον διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία που δηλώνονται στα ηλεκτρονικά βιβλία είναι απολύτως σωστά.

Ήδη για τις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από 5.12.2022 η ΑΑΔΕ προσυμπληρώνει τις εκροές και εισροές και τους αντίστοιχους φόρους στους σχετικούς κωδικούς των πινάκων της δήλωσης ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ. Ειδικά, ως προς τις εισροές ΦΠΑ, όλες οι δαπάνες προσυμπληρώνονται στον κωδικό 361 (Αγορές και δαπάνες στο εσωτερικό της χώρας). Δεν περιλαμβάνονται στην προσυμπλήρωση οι δαπάνες από παραστατικά που έχουν εκδοθεί από επιχείρηση με δραστηριότητα (ΚΑΔ), για την οποία σύμφωνα με το νόμο δεν παρέχεται έκπτωση του ΦΠΑ (πχ δαπάνες στέγασης, τροφής, ποτών, φιλοξενίας, ψυχαγωγίας, μετακίνησης κλπ). Βέβαια, συνήθως για τις δαπάνες αυτές δεν εκπίπτει ο ΦΠΑ και ως εκ τούτου δεν προσυμπληρώνονται.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό σε πρώτη φάση εξετάζεται το κλείδωμα των εσόδων. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα ποσά που είναι προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και προέρχονται από τη ψηφιακή πλατφόρμα MyData. Μάλιστα, για όσους έχουν έσοδα από ενδοκοινοτικές αγορές θα προστεθεί ένα επιπλέον κωδικός ο οποίος θα είναι ανοιχτός. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει και στο κλείδωμα των κωδικών του εντύπου Ε3

Το δεύτερο βήμα είναι το κλείδωμα των δαπανών στη δήλωση ΦΠΑ και στο Ε3. Αυτό σημαίνει ότι πλέον όλες οι δαπάνες θα περνούν από τα ηλεκτρονικά βιβλία και θα καταχωρούνται αυτόματα και στη δήλωση ΦΠΑ και το Ε3 .

Τα μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής 2023-2024

● Αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,

● Εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

● Θα υποχρεωθούν να διαβιβάζουν στοιχεία στην ΑΑΔΕ και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας

● Η πληρωμή προνοιακών επιδομάτων θα γίνεται μέσω χρεωστικών καρτών.

● Υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση. Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ταχύτερες επιστροφές φόρων, παραγραφή φορολογικών υποθέσεων στα τρία χρόνια και υπεραποσβέσεις για τεχνολογικό εξοπλισμό.

● Επέκταση POS σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

● Ψηφιακό δελτίο αποστολής. Με τον τρόπο αυτό ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής και αγροτικά κ.λ.π.) Οι ελεγκτικές αρχές θα γνωρίζουν σε πραγματικό χρόνο, τι διακινείται και που πάει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments