Nέα της αγοράς

ΗΠΑ: WhatsApp και άλλες εφαρμογές στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

ΗΠΑ: WhatsApp και άλλες εφαρμογές στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι εταιρείες που εμπλέκονται πλέον στην έρευνα περιλαμβάνουν τις Carlyle Group, Apollo Global Management, KKR & Co, TPG και την Blackstone αναφέρεται

Το WhatsApp και άλλες παρόμοιες εφαρμογές αποστολής και λήψης προσωπικών μηνυμάτων έχουν μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των εποπτικών αρχών της Wall Street. Οι έρευνες αφορούν τη χρήση τέτοιων εφαρμογών για την ανταλλαγή και τη συζήτηση εμπιστευτικών πληροφοριών hedge funds, private equity και άλλες επενδυτικές εταιρείες.

Οι εταιρείες που εμπλέκονται πλέον στην έρευνα περιλαμβάνουν τις Carlyle Group, Apollo Global Management, KKR & Co, TPG και την Blackstone αναφέρεται. Επίσης αφορούν ορισμένα hedge funds, συμπεριλαμβανομένου και του Citadel. Τα στελέχη των εταιρειών αυτών έδωσαν τα προσωπικά τους τηλέφωνα και άλλες συσκευές στους εργοδότες ή τους δικηγόρους τους για να αντιγραφούν και τα μηνύματα που συζητούσαν τις επιχειρήσεις έχουν παραδοθεί στην SEC, είπαν οι πηγές.

Έρευνες είχαν γίνει στο παρελθόν για τον ίδιο σκοπό και σε εταιρείες όπως οι JPMorgan Chase, Goldman Sachs και Barclays με πάνω από δέκα από αυτές να έχουν καταβάλλει πρόστιμα άνω των 2 δισ. δολ.

Η νέα έρευνα της SEC είναι τώρα σημαντική γιατί φαίνεται ότι κάνει αυστηρότερο έλεγχο για τέτοια μηνύματα μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων και σε εταιρείες που είχαν μέχρι τώρα πιο χαλαρό καθεστώς. Τέτοιες εφαρμογές χαρακτηρίζονται ως μη εγκεκριμένες για επικοινωνία για θέματα που αφορούν τη δουλειά είτε μεταξύ στελεχών της αγοράς, είτε με τους πελάτες τους.

Το θέμα ήλθε ξανά στο προσκήνιο τις προηγούμενες ημέρες όταν το Reuters αποκάλυψε πως η SEC έχει ήδη συγκεντρώσει χιλιάδες νέα τέτοια μηνύματα που αντάλλαξε προσωπικό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω WhatsApp και παρόμοιων εφαρμογών, με σκοπό να κάνει έλεγχο. Η κίνηση αυτή δείχνει ότι βαθαίνει κι άλλο η έρευνα για την πρακτική αυτή, που ήδη έχει κοστίσει σε μεγάλες εταιρείες της Wall Street τεράστια πρόστιμα. Οι εταιρείες πιέζονται από τις αρχές να μην επιτρέπουν στο προσωπικό τους να χρησιμοποιεί τις εν λόγω εφαρμογές για θέματα εργασίας.

Στην τελευταία φάση της έρευνας σε πάνω από δέκα επενδυτικές εταιρείες, η SEC ζήτησε τους τελευταίους μήνες χιλιάδες τέτοια προσωπικά μηνύματα που αφορούν συζητήσεις για θέματα επαγγελματικά και είχαν ανταλλαχθεί από προσωπικές τηλεφωνικές και άλλες συσκευές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, ανέφεραν οι πηγές. Στο στόχαστρο μπήκαν και μηνύματα από ανώτερα στελέχη.

Ανησυχίες από SEC Η ανησυχία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) είναι ότι τα στελέχη μπορεί να συζητούν μέσω αυτών των εφαρμογών ευαίσθητα θέματα εργασίας και επενδύσεων και ότι μηνύματα τα οποία δεν θα μπορούν να ελεγχθούν στη συνέχεια εάν προκύψει ανάγκη να γίνει έρευνα. Η SEC συχνά εξετάζει, σε περιπτώσεις ελέγχων, συνομιλίες στελεχών της Wall Street που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Τα μηνύματα αυτά όπως και άλλα είναι υποχρεωμένα να τα κρατάνε οι εταιρείες καθώς αυτός θεωρείται εγκεκριμένος τρόπος επικοινωνίας για θέματα δουλειάς.

Η SEC εποπτεύει όλους όσους εμπλέκονται στην αγορά και πώληση τίτλων και πάσης μορφής επενδυτικών προϊόντων, αλλά οι κανόνες μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί ανάλογα με το είδος της εταιρείας και το σε ποιους απευθύνεται.

Ποιοι ελέγχονται περισσότερο Τα τμήματα κεφαλαιαγορών μεγάλων τραπεζών εμπίπτουν στους πιο αυστηρούς κανόνες για τους χρηματιστές-διαπραγματευτές. Αντίθετα μέχρι σήμερα διαχειριστές επενδύσεων που έχουν να κάνουν με εταιρείες hedge funds και private equity αντιμετώπιζαν πιο χαλαρή εποπτεία. Την ίδια στιγμή τα επενδυτικά προϊόντα που απευθύνονται σε πελάτες λιανικής υπόκεινται σε πολύ πιο αυστηρές ρυθμίσεις και εποπτείας από τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που απευθύνονται σε πλούσιους και σε θεσμικούς πελάτες.

Στην περίπτωση της τήρησης αρχείων συνομιλιών, για παράδειγμα, η νομοθεσία των ΗΠΑ λέει ότι οι χρηματιστές-διαπραγματευτές πρέπει να διατηρούν «όλες τις επικοινωνίες». . . που σχετίζονται με την επιχείρηση αυτή καθαυτή». Αλλά οι διαχειριστές επενδύσεων λειτουργούν υπό διαφορετικό καθεστώς που περιγράφει λεπτομερώς τα είδη των μηνυμάτων που πρέπει να διατηρηθούν ανάλογα με το προϊόν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments