Nέα της αγοράς

Το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Το πρόγραμμα αποεπένδυσης του ΤΧΣ

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου

Η έρευνα αυτή αφορά όλες τις τράπεζες, αφορά ακόμη αν είναι ώριμη η περίοδος για μια ακόμη μετοχοποίηση και εξετάζει τις συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να βοηθήσει το Ταμείο να πάρει μια σχετική απόφαση.

Αναζητείται το επόμενο βήμα του ΤΧΣ ως προς την ιδιωτικοποίηση των τραπεζών καθώς ολοκληρώθηκε χθες με απόλυτη επιτυχία η ιδιωτικοποίηση του μικρού ποσοστού της Eurobank (1,4%) που κατείχε το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τρίτη θα συγκλιθεί το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να συζητήσει τα επόμενα βήματα της ιδιωτικοποίηση των ελληνικών τραπεζών επί τη βάσει της έρευνας που έχει πραγματοποιήσει για το σκοπό αυτόν η JP Morgnan που διενήργησε ως σύμβουλος του Ταμείου. Η έρευνα αυτή αφορά όλες τις τράπεζες, αφορά ακόμη αν είναι ώριμη η περίοδος για μια ακόμη μετοχοποίηση και εξετάζει τις συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ώστε να βοηθήσει το Ταμείο να πάρει μια σχετική απόφαση.

Για την απόφαση αυτήν το Ταμείο θα προχωρήσει με την Rothchild και έτσι ο φάκελλος θα οδηγηθεί στο Υπουργείο Οικονομίας προς έγκριση.

Ποιος είναι ο προβληματισμός

Η πίεση στις τιμές των μετοχών στο χρηματιστήριο διαμορφώνει διαφορετικές συνθήκες από εκείνες στις οποίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είχε αρχικώς υπολογίσει.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ΤΧΣ επιθυμεί να προχωρήσει πρώτα τις μεγάλες συναλλαγές διότι:

Εκτιμά πως γι’ αυτές θα εκδηλωθεί πολλαπλό ενδιαφέρον Θα καταφέρει να τις πουλήσει με premium Oι αγορές προτιμούν τις μεγάλες συναλλαγές διότι οι αγοραστές με τον τρόπο αυτόν πληρώνουν λιγότερες προμήθειες. Ημερολόγιο

Με βάση όλα τα παραπάνω, πρώτη υποψήφια ήταν και παραμένει η Εθνική Τράπεζα.

Tο road show που διενήργησε η Goldman Sachs την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνου εξέπληξε ευχάριστα, καθώς διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη ζήτηση για τις μετοχές της τράπεζας.

Η συγκεκριμένη τράπεζα έχει εξαιρετικό ισολογισμό και το Ταμείο κατέχει σε αυτήν ποσοστό 40%. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να προωθήσει ένα 20% στην επενδυτική κοινότητα.

Ωστόσο κάποιοι λένε πως όλη η φιλολογία που ακούστηκε και παραμένει υπαρκτή πως το Ταμείο αν δεν καταφέρει να δώσει το 20% της ΕΤΕ στην τιμή που επιθυμεί θα προχωρήσει με ένα 10%, δεν αποτελεί κάτι που οι επενδυτές άκουσαν με ευχαρίστηση. Μάλιστα εκλήφθη ως αμφιθυμία και είχε τον αντίχτυπό της στην χρηματιστηριακή αγορά.

Σε ότι αφορά τις άλλες τράπεζες, η Πειραιώς μίλησε η ίδια για το 2024 ενώ σε ότι αφορά την Alpha Bank επειδή το ποσοστό είναι μικρότερο το Ταμείο θα προτιμούσε η τράπεζα ή κάποιος επενδυτής να κόμιζε συγκεκριμένη πρόταση κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει στο εγγύς μέλλον.

Σε κάθε πάντως περίπτωση το Ταμείο έχει την υποχρέωση να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις μέχρι το 2025 στοιχείο το οποίο υποχρεώνει το μηχανισμό να προχωρήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ιδιωτικοποίηση

Χθες το Ταμείο ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της συναλλαγής της Eurobank.

Πρόκειται για συναλλαγή ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα η πρώτη επιτυχής αποεπένδυση του Ταμείου

To Ταμείο πούλησε στην ίδια την τράπεζα 52.080.673 μετοχές της που κατείχε και , που αντιστοιχούν σε ποσοστό 1,401% περίπου του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank.

Η Eurobank αγόρασε το σύνολο της συμμετοχής του ΤΧΣ στην τιμή των 1,8 ευρώ η οποία αντιπροσωπεύει μια προσαύξηση (premium) 18,4% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής στις 22.09.2023 (σ.σ. πριν την ανακοίνωση της πώλησης) και 27,3% προσαύξηση (premium) σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 06.10.2023. Τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα του ΤΧΣ από την συναλλαγή ανέρχονται σε 93,7 εκατομμύρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments