Διεθνή

Ισραήλ: Ο Ερντογάν θέλει ρόλο διαμεσολαβητή [vid]

Ισραήλ: Ο Ερντογάν θέλει ρόλο διαμεσολαβητή [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Ερντογάν: "Το παλαιστινιακό είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας."//AFP

Οι πιθανότητες επιτυχίας ενός ενδεχόμενου διαμεσολαβητικού ρόλου του τούρκου προέδρου είναι μικρές, εκτιμά ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ιλχάν Ουζγκέλ.

Λίγο μετά τις φρικιαστικές επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατονομάζει την, κατά την γνώμη του, αιτία όλων των εντάσεων: «Το παλαιστινιακό ζήτημα είναι η ρίζα όλων των προβλημάτων στην περιοχή μας. Όσο το ζήτημα δεν επιλύεται με δίκαιο τρόπο, δεν θα υπάρξει ειρήνη στην Εγγύς Ανατολή».

Κατά τον τούρκο πρόεδρο θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποφευχθούν περαιτέρω εντάσεις. Η Τουρκία αναλαμβάνει, σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν, διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν επικοινωνεί με ομολόγους του από αραβικά και δυτικά κράτη, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς, όσο και με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ. Ας σημειωθεί ότι πρόσφατα, Τουρκία και Ισραήλ βρέθηκαν σε τροχιά επαναπροσέγγισης, παρά την παλαιότερη στήριξη της Άγκυρας στην οργάνωση Χαμάς.

Η Άγκυρα δεν έχει καταδικάσει σαφώς τις επιθέσεις της Χαμάς

Παραμένει ωστόσο ασαφές αν ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή. Ο τούρκος πολιτικός επιστήμονας Ιλχάν Ουζγκέλ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο. Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση δηλώνει ότι ο Ερντογάν την τελευταία 20ετία «τα έχει χαλάσει», με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με σχεδόν όλες τις χώρες στην Εγγύς Ανατολή: «Για το λόγο αυτό καμία χώρα δεν επιδιώκει την επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν εκτός και αν δεν έχει εναλλακτικές λύσεις. Γιατί πχ. ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου να ζητήσει τη διαμεσολάβηση του Ερντογάν, όταν υπάρχει η Αίγυπτος, η οποία μπορεί να ασκήσει πολύ μεγαλύτερη επιρροή στους Παλαιστίνιους;» διερωτάται ο πολιτικός επιστήμονας.

Στην ίδια την Τουρκία πάντως μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ διάφορες ομάδες βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν τη στήριξή τους στους Παλαιστίνιους. Πρόκειται για ισλαμικές και εν μέρει ισλαμιστικές ομάδες. Σε ορισμένες τουρκικές πόλεις πραγματοποιήθηκε μικρός αριθμός διαδηλώσεων. Επισήμως ωστόσο η Άγκυρα δεν καταδίκασε με σαφήνεια την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Στις κυβερνητικές ανακοινώσεις υπάρχουν μόνο γενικόλογες καταδίκες της απώλειας ζωών μεταξύ αμάχων.

Εάν παρόλα αυτά ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερνε να μεσολαβήσει με επιτυχία, όπως έγινε με την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών λίγους μήνες πριν, αυτό θα βοηθούσε τους ανθρώπους στην Εγγύς Ανατολή και θα αποτελούσε ταυτόχρονα πολιτική επιτυχία για τον ίδιο. Οι πιθανότητες επιτυχίας ωστόσο δεν είναι πολλές, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ιλχάν Ουζγκέλ: «Στον αραβικό κόσμο όποιος θέλει να ενισχύει τη δημοτικότητά του ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες υπέρ των Παλαιστινίων. Αυτό έκανε, για παράδειγμα, ο Σαντάμ Χουσεΐν καλλιεργώντας την εικόνα του προστάτη του παλαιστινιακού λαού. Ο μόνος πολιτικός που προσπαθεί κάτι παρόμοιο μετά τον τότε ιρακινό πρόεδρο είναι ο σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν»”.

Πηγή: dw.com//Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος//Ούβε Λιμπ, ARD Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments