Πολιτική

Τα γεγονότα στη Γάζα και οι ανησυχίες της Ελλάδας

Τα γεγονότα στη Γάζα και οι ανησυχίες της Ελλάδας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Skynews.com - Gaza evacuation: Why getting people out in less than 24 hours is 'impossible'

Η Γάζα γίνεται και πάλι τόπος ανθρώπινου μαρτυρίου και η Ελλάδα ανησυχεί για τις επιπτώσεις του πολέμου στα εδάφη της.

Η Γάζα  γίνεται τόπος ανθρώπινου μαρτυρίου και, αν και ουδείς δεν γνωρίζει  τα τελικά σχέδια της Ισραηλινής κυβέρνησης, προς το παρόν λειτουργεί ανησυχητικά η δήλωση του Μ. Νετανιάχου, σύμφωνα με την οποία αυτό που θα ζήσει η Χαμάς θα είναι δύσκολο και τρομερό, θα αλλάξουμε τη Μέση Ανατολή.

Ούτως ή άλλως σε μια στρατηγικής σημασίας εύφλεκτη περιοχή όπου τα προαιώνια πάθη και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα είναι το προσάναμμα συνεχών αναφλέξεων, οι εξελίξεις μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες, και τα κύματα να φτάσουν στην ευρύτερη γειτονιά.

Ιστορικά, εκτός από μερικές δεκαετίες ειρηνικής ανάπαυλας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, υπήρξαν πάντα ταραγμένοι και αιματηροί γείτονες.

Οι φρικώδεις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον αμάχων, η προ των πυλών χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Β. Γάζα, αλλά και οι επιπτώσεις τους στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.  Σήμερα ο Πρωθυπουργός συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Όλες οι πτυχές της κρίσης συζητήθηκαν στο ανώτατο κυβερνητικό όργανο, αλλά η έμφαση δόθηκε φυσικά στις πτυχές της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας. Η αύξηση των προσφύγων και των μεταναστών που ρέουν από τη Μέση Ανατολή προς την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη αποτελεί μείζονα ανησυχία για την κυβέρνηση.

Προς το παρόν πάντως δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση, αλλά οι βομβαρδισμοί στη Γάζα (δεν αναφερόμαστε σε «ισοπέδωση» που θα είναι τσουνάμι) εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις μεταναστευτικές ροές. Αυτό από μόνο του δεν είναι ευχάριστο αλλά δεν είναι και πλήρως ανησυχητικό. 

Αντίθετα, αυτό που είναι ανησυχητικό είναι το ενδεχόμενο ανάμεσα στους πρόσφυγες (ναι, θα είναι πρόσφυγες), εκτός από παράνομους μετανάστες, να υπάρχουν και μέλη της Χαμάς, η οποία σχηματίζει θύλακες στο ευρωπαϊκό μπλοκ. Γι’ αυτό, ή μάλλον γι’ αυτό, ενισχύονται οι πολιτικές ασφαλείας των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά τέτοιας εισόδου. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το 2020 και το 2021 συνελήφθησαν μέλη του ISIS. Και μόλις προχθές στα Εξάρχεια συνελήφθη 36χρονος Κούρδος, έναντι του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης των γαλλικών αρχών, για συμμετοχή σε τρομοκρατική συνωμοσία με σκοπό την προετοιμασία τρομοκρατικής ενέργειας. 

Η επίθεση της Χαμάς γιορτάστηκε από Άραβες στους δρόμους ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Μαζί τους «γιόρτασαν» μικρά τμήματα της «woke» κουλτούρας και υπολείμματα του αριστερισμού.

Επί αυτού, ο γερμανικής καταγωγής αιωνόβιος Χένρι Κίσινγκερ (στον οποίο πολλά μπορεί να καταλογίσει κανείς, αλλά όχι έλλειψη  αναλυτικής διαύγειας), δήλωσε: «Ήταν σοβαρό λάθος να αφήσουμε τόσους πολλούς ανθρώπους με εντελώς διαφορετικές κουλτούρες, θρησκείες και ιδεολογίες, γιατί δημιουργεί μια ομάδα πίεσης μέσα σε κάθε χώρα που το δέχεται αυτό».

Ωστόσο, είναι ανησυχητικό ότι σε μια εποχή αυξημένης αστάθειας, μια υβριδική επίθεση τέτοιας κλίμακας από τη Χαμάς πέρασε απαρατήρητη από τη φοβερή και τρομερή Μοσάντ, τη CIA των ΗΠΑ και τη βρετανική MI6. Μόνο οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου ειδοποιήθηκαν, αλλά ο πρωθυπουργός Νετανιάχου δεν το εκτίμησε.

Με αφορμή αυτή την αβελτηρία, ο γνωστός ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Χαράρι, ήταν απαξιωτικός δηλώνοντας πως «το  Ισραήλ κυβερνάται επί πολλά χρόνια από τον λαϊκιστή αυταρχικό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μια ιδιοφυΐα όσον αφορά στις δημόσιες σχέσεις, αλλά ανίκανο ως πρωθυπουργό».

«Σε ένα επίπεδο, συνέχισε ο Χαάρι, οι Ισραηλινοί πληρώνουν το τίμημα για χρόνια ύβρεως, κατά την οποία οι κυβερνήσεις μας και πολλοί απλοί Ισραηλινοί ένιωσαν ότι ήμασταν τόσο δυνατότεροι από τους Παλαιστίνιους, ώστε μπορούσαμε απλώς να τους αγνοήσουμε».

Σε κάθε περίπτωση τα κύματα της νέας έκρηξης του μεσανατολικού θα φτάσουν στη χώρα μας. Και αν διευρυνθεί η συμμετοχή των εμπλεκομένων κρατών, τόσο ισχυρότερα θα είναι. Και όχι μόνο στο προσφυγικό αλλά και στο ενεργειακό και το οικονομικό. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments