Διεθνή

Ο νέος κοινός βηματισμός Ινδίας – Ιαπωνίας

Ο νέος κοινός βηματισμός Ινδίας – Ιαπωνίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Rediff.com

Το κοινό επενδυτικό ταμείο, οι ιαπωνικές επενδύσεις στη χώρα της νότιας Ασίας και η συνεργασία στον χάλυβα.

Η Ινδία και η Ιαπωνία  συσφίγγουν τις σχέσεις τους. Οι κυβερνήσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του Ιάπωνα ομολόγου του Φούμιο Κισίντα αποτελούν μέρος της λεγόμενης ομάδας ασφαλείας Quad με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία, που έχει στόχο την αντιμετώπιση του κινεζικού επεκτατισμού στην Ασία. Οι δύο χώρες ιδρύουν τώρα από κοινού ένα επενδυτικό ταμείο, σε ένα ακόμη σημάδι ότι οι οικονομικοί δεσμοί της τρίτης και της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα ενισχυθούν ώστε να συνάδουν με τον γεωπολιτικό δεσμό τους. Το Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων και Υποδομών της Ινδίας (ΝΙIF), το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για επενδύσεις σε μετοχές ύψους σχεδόν 5 δισ. δολαρίων, δήλωσε στις 4 Οκτωβρίου ότι ιδρύει ένα ταμείο 600 εκατ. δολαρίων με την κρατική Ιαπωνική Τράπεζα Διεθνούς Συνεργασίας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλα έργα. Αυτό εκπληρώνει τη δέσμευση του Κισίντα να επενδύσει 5 τρισ. γιεν, ή περίπου 42 δισ. δολάρια στην Ινδία μέσα στην επόμενη πενταετία. Η Ινδία είναι ήδη ο μεγαλύτερος αποδέκτης της υπερπόντιας αναπτυξιακής βοήθειας της Ιαπωνίας.

Η χώρα της νότιας Ασίας καλείται να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην αναβάθμιση των υποδομών της και στη μετάβαση σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας. Θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 350 δισ. δολαρίων σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση, εκτιμά η Wood Mackenzie. Μία κοινοπραξία με τους Ιάπωνες θα βοηθούσε. Και αυτό γιατί οι Ιάπωνες δανειστές έχουν ασυναγώνιστη πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση χάρη στην εξαιρετικά εύκολη νομισματική πολιτική της χώρας τους και αναζητούν αποδόσεις στο εξωτερικό.

Οι ιαπωνικές εταιρείες επιδιώκουν να επεκτείνουν την παρουσία τους στη γιγάντια αναδυόμενη αγορά της Ινδίας. Οσο για τις εταιρείες που έχουν ήδη παρουσία στη χώρα, αναζητούν αξιόπιστους συνεργάτες, σύμφωνα με τον Οργανισμό Εξωτερικού Εμπορίου της Ιαπωνίας. Είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, αφού οι επενδύσεις δισ. δολαρίων της Nippon Telegraph and Telephone και της Daiichi Sankyo στην Ινδία το 2009 και το 2008 κατέληξαν σε διεθνή δικαστήρια. Επειτα από ένα πλαφόν 1.400 ιαπωνικών εταιρειών στην Ινδία την τελευταία πενταετία, ο αριθμός τους στην υποήπειρο φαίνεται ότι θα αυξηθεί.

Ινδία και Ιαπωνία μπορούν επίσης να συνεργαστούν σε άλλους τομείς, καθώς είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί χάλυβα στον κόσμο. Περισσότερο από το 60% του άνθρακα που χρειάζονται, ωστόσο, για την παραγωγή του κράματος συγκεντρώνεται στην Κίνα και στη Ρωσία. Ο Σατζάν Τζιντάλ, πρόεδρος της πολυεθνικής εταιρείας παραγωγής χάλυβα JSW με έδρα τη Βομβάη, μίλησε ανοιχτά για υποβολή προσφορών σε συνεργασία με ιαπωνικές και νοτιοκορεατικές εταιρείες για τη μονάδα οπτανθρακοποίησης της Canada’s Teck Resources, μια επιχείρηση που θα μπορούσε να αξίζει 8 δισ. δολάρια.

Μια επιτυχημένη συμμαχία στα εμπορεύματα έχει επίσης πάρει μορφή. Η Nippon Steel συνεργάστηκε με την ArcelorMittal, με επικεφαλής τον Λακσμί Μιτάλ, για να αγοράσει την ινδική Essar Steel το 2018, και πέρυσι η κοινοπραξία απέκτησε λιμάνια και περιουσιακά στοιχεία ενέργειας. Το νέο fund μπορεί να είναι μικρό, αλλά οι δύο χώρες φαίνονται διατεθειμένες να βαδίσουν μαζί προς το μέλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments