Nέα της αγοράς

Η ΕΕ Εξετάζει την Παράταση του Ανώτατου Ορίου Τιμών στο Φυσικό Αέριο

Η ΕΕ Εξετάζει την Παράταση του Ανώτατου Ορίου Τιμών στο Φυσικό Αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: The World's Biggest Oil Companies in 2019 The world relies on the Oil & Gas industry/ oilandgasiq.com

"Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί φέτος. Έχουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες σταθμίζουν αν θα παρατείνουν το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο, εν μέσω φόβων ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και το σαμποτάζ σε έναν αγωγό της Βαλτικής θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές και πάλι αυτόν τον χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν υπάρχει “καμία ένδειξη αρνητικών επιπτώσεων” από τότε που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο και ότι οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τώρα σχεδόν 90% χαμηλότερες από πέρυσι, σύμφωνα με παρουσίαση που δόθηκε σε διπλωμάτες από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την οποία είδαν οι Financial Times. Το ανώτατο όριο εισήχθη μετά από πολλές εβδομάδες τεταμένων συζητήσεων μεταξύ των κρατών μελών, με τη Γερμανία και την Αυστρία να έχουν αρχικά αντιταχθεί στην καθιέρωσή του, υποστηρίζοντας ότι θα στρεβλώσει τις αγορές και θα επιδεινώσει τη στενότητα της προσφοράς. Ωστόσο, το ανώτατο όριο δεν επηρέασε τις εισαγωγές φυσικού αερίου στην ΕΕ, σημειώνεται στην παρουσίαση της Επιτροπής.

Ανώτεροι διπλωμάτες και αξιωματούχοι της ΕΕ δήλωσαν στους FT ότι παρά την πτώση των τιμών ενέργειας και το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της ΕΕ βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, οι προμήθειες αυτόν τον χειμώνα θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς και πιθανές πράξεις δολιοφθοράς στις υποδομές φυσικού αερίου.

“Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί φέτος. Έχουμε την κατάσταση στο Ισραήλ και δεν ξέρουμε πώς αυτό θα επηρεάσει τις εισαγωγές από τη Μέση Ανατολή”, δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Πρόσθεσαν ότι ένας αγωγός φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα που υπέστη σαμποτάζ νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν μια άλλη ανησυχία και “θα ήταν καλό να έχουμε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο”.

Στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, η οποία προέκυψε από τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, οι τιμές έφτασαν πάνω από τα 300 ευρώ ανά MwH, αλλά όχι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Τα κράτη μέλη συμφώνησαν τελικά ότι το ανώτατο όριο θα τεθεί σε ισχύ εάν οι τιμές φθάσουν τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Η Γερμανία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 χωρών που έχουν υπογράψει ένα έγγραφο με αιχμή του δόρατος την Αυστρία, το οποίο αντίθετα ζητά μεγαλύτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του στόχου της ΕΕ να προέρχεται το 42,5% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030 σε 45%.

Το έγγραφο, που εστάλη στην Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο, ζητά να παραταθεί η ξεχωριστή νομοθεσία έκτακτης ανάγκης που θεσπίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης και επέτρεψε στα κράτη μέλη να επιταχύνουν την αδειοδότηση αιολικών πάρκων και ηλιακών πάρκων.

“Ο ρωσικός επιθετικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας δείχνει επίσης την ευπάθεια της Ευρώπης λόγω της εξάρτησής της από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κρίσιμες εισαγωγές πρώτων υλών. Αυτή η εξάρτηση αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό με αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή και την ανταγωνιστικότητα”, αναφέρεται στο έγγραφο.

Ζητείται επίσης χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις για τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καλύτερη σύνδεση με τις εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε γειτονικές περιοχές της ΕΕ.

Η Γερμανία και η Γαλλία ηγούνται επίσης μιας ευρύτερης πίεσης προς την Επιτροπή να επεκτείνει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις που επέτρεψαν στις κυβερνήσεις να καταβάλουν μεγάλα ποσά στήριξης στους καταναλωτές που αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές ενέργειας ως αποτέλεσμα του πολέμου. Τα μέτρα αυτά πρόκειται να λήξουν στις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Δανία, η Εσθονία και η Φινλανδία ανέφεραν σε επιστολή που απέστειλαν την Πέμπτη στον Didier Reynders, Επίτροπο Ανταγωνισμού του μπλοκ, ότι δεν υπάρχει “ούτε η ανάγκη, ούτε η νομική βάση” για την παράταση των κανόνων έκτακτης ανάγκης για τις κρατικές ενισχύσεις.

Ο Rob Jetten, ο Ολλανδός υπουργός για το κλίμα και την ενέργεια, δήλωσε στους FT ότι η χρηματοδότηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί καλύτερα “για την αντιμετώπιση της βαθύτερης αιτίας”, επενδύοντας σε μέτρα ενεργειακής απόδοσης και εξοικονόμησης ενέργειας.

Η Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση τον Νοέμβριο, με την οποία θα επιβεβαιώνει ποια από τα έκτακτα ενεργειακά μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν το ανώτατο όριο τιμών φυσικού αερίου, τα μέτρα αδειοδότησης και τους κανονισμούς που διασφαλίζουν τον διαμοιρασμό των προμηθειών φυσικού αερίου μεταξύ των κρατών μελών, θα πρέπει να παραταθούν.

Τα εθελοντικά μέτρα για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% έχουν ήδη παραταθεί έως τον Μάρτιο του 2024.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments