Διεθνή

Οι “λησμονημένες” εστίες ανάφλεξης στον πλανήτη

Οι “λησμονημένες” εστίες ανάφλεξης στον πλανήτη

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΗΓΗ: Lanouvellerepublique.fr

Τα "ξεχασμένα" πεδία έντασης στον πλανήτη.

Μέχρι πριν από έναν μήνα σχεδόν τα πάντα στη διεθνή σκηνή έμοιαζε να περιστρέφονται γύρω από τη σύγκρουση της Δύσης με τις ευρασιατικές δυνάμεις, όπως αυτή εκτυλισσόταν στα πεδία μαχών της Ουκρανίας. Όμως η εποχή εκείνη μοιάζει μακρινή, αφότου η νέα, δραματικών διαστάσεων, ανάφλεξη του Μεσανατολικού απορροφά το ενδιαφέρον των περισσότερων παικτών. Φυσικά, η αλλαγή αυτή είναι περισσότερο επικοινωνιακής τάξεως παρά αντικειμενική. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση – και το διακύβευμα παραμένει κορυφαίας σημασίας.

Η ρωσική πλευρά εκμεταλλεύθηκε την περίσταση για να εξαπολύσει, στη σκιά της μεσανατολικής κρίσης, τη δική της μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Αντίγιεβκα στο Ντομπάς, ώστε να επαναλάβει την προηγούμενη επιτυχία της στο Μπάχμουτ. Ωστόσο, όπως ακριβώς συνέβη και με την προηγηθείσα θερινή ουκρανική αντεπίθεση, η σφοδρότητα των μαχών δεν απέφερε κάποια αξιοσημείωτη διαφορά επί του εδάφους, εμπεδώνοντας την εικόνα μιας αδιέξοδης στασιμότητας και για τις δύο πλευρές.

Τα “ασύμμετρα” πλήγματα εκατέρωθεν φαντάζουν έτσι πιο δελεαστικά. Χαρακτηριστικά ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του θα αντεπιτεθεί στη Ρωσία τον χειμώνα και δεν θα βρεθεί μόνο σε θέση άμυνας εάν η Μόσχα διεξάγει αεροπορική εκστρατεία με στόχο να παραλύσει το εθνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενεργειακές υποδομές νόμιμο στόχο, πραγματοποίησε συστηματικά τον περασμένο χειμώνα επιδρομές μεγάλου βεληνεκούς χρησιμοποιώντας στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, εκτοξεύοντας πυραύλους κρουζ από εκατοντάδες μίλια μακριά, με την Ουκρανία να μην είναι σε θέση σε μεγάλο βαθμό να απαντήσει.

Η Ουκρανία, αν και δεν διαθέτει ακόμη παρόμοια οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, έχει αναβαθμίσει από τότε σημαντικά τις δυνατότητες κρούσης, παράγοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αποκτώντας δυτικά όπλα όπως οι πύραυλοι Storm Shadow και μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους που είναι γνωστοί ως ATACMS.

Η Ουκρανία έχει πραγματοποιήσει επιδρομές τους τελευταίους μήνες στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε το 2014. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας γεμάτα με εκρηκτικά για να επιτεθεί σε ρωσικά πολεμικά πλοία.

Ρώσοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν επίσης την Ουκρανία ότι τον τελευταίο μήνα επιτέθηκε σε υποσταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες ενεργειακές υποδομές, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε ρωσικές δυτικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Χωρίς σιτηρά 

Εν τω μεταξύ χθες η Ουκρανία ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας του νέου διαδρόμου της στη Μαύρη Θάλασσα για τη μεταφορά σιτηρών προς αφρικανικές και ασιατικές αγορές , λόγω αυτού που εκλαμβάνει ως απειλή από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη. Η ντε φάκτο αναστολή ίσχυε ήδη τις δύο προηγούμενες ημέρες με διαταγή του στρατού, έπειτα από την αυξημένη δραστηριότητα της ρωσικής στρατιωτικής αεροπορίας στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε γνωστό την περασμένη εβδομάδα πως διέταξε ρωσικά μαχητικά που φέρουν πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Υπολογίζεται πως περισσότερα από 40 φορτηγά πλοία είχαν εισέλθει στον διάδρομο μέχρι τούδε και 1,5 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι φορτίου έχουν φύγει από ουκρανικά λιμάνια δι’ αυτής της θαλάσσιας οδού.

Η περιπλοκή Φίτσο 

Συνολικά, όπως προκύπτει και από τα μηνύματα του Λευκού Οίκου και από την Σύνοδο Κορυφής των “27”, ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν εκδηλώνουν διαθέσεις να θέσουν σε δεύτερη μοίρα το ουκρανικό ζήτημα. Ωστόσο, οι πολιτικές περιπλοκές δεν παύουν ποτέ, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο νέος πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ανακοίνωσε την διακοπή της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, μόλις μία ημέρα μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησής του.

“Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι δικός μας, δεν έχουμε καμία σχέση με τον πόλεμο αυτόν”, είπε ο Φίτσο, κατά τη γνώμη του οποίου “ο άμεσος τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων είναι η καλύτερη λύση για την Ουκρανία”. Ο Φίτσο ανακοίνωσε επίσης ενώπιον των βουλευτών ότι η Μπρατισλάβα δεν θα υποστηρίξει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. “Αν οι κυρώσεις μας βλάπτουν, όπως ισχύει με τις περισσότερες κυρώσεις, δεν βλέπω λόγο να τις υποστηρίζουμε”, είπε.

Ο Ρόμπερτ Φίτσο ηγείται του αριστερού λαϊκιστικού κόμματος SMER και του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν ακόμη το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα HLAS και το ακροδεξιό φιλορωσικό SNS (Εθνικό Κόμμα της Σλοβακίας).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments