Κόσμος

Προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τεχεράνη: «Θα δράσουμε αν χρειαστεί [vid]

Προειδοποίηση των ΗΠΑ στην Τεχεράνη: «Θα δράσουμε αν χρειαστεί [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: pelop.gr, Αυστηρό μήνυμα με δέκτη το Ιράν απέστειλαν οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζον Κίρμπι, ο οποίος είναι συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Αυστηρό μήνυμα με δέκτη το Ιράν απέστειλαν οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζον Κίρμπι, ο οποίος είναι συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Αυστηρό μήνυμα με δέκτη το Ιράν απέστειλαν οι ΗΠΑ, διά στόματος Τζον Κίρμπι, ο οποίος είναι συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ εργάζονται για να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα αποτροπής στο Ιράν, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Λευκός Οίκος.

«Σίγουρα θα δράσουμε -αν χρειαστεί- για να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα στρατεύματά μας και τις εγκαταστάσεις μας. Έχουμε αποδείξει ότι θα χτυπήσουμε και θα δράσουμε για να το κάνουμε αυτό. Κι αυτό είναι ένα αυστηρό μήνυμα που πρέπει να λάβει το Ιράν. Παίρνουμε αυτές τις ευθύνες στα σοβαρά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

Μήνυμα σε όλους τους δρώντες, όχι μόνο στο Ιράν

«Λαμβάνουμε, επίσης, πολύ σοβαρά υπόψη μας τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, γι’ αυτό και ο πρόεδρος έχει πλέον χρησιμοποιήσει δύο ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων… Πρέπει να διασφαλίσουμε πως θα στείλουμε μήνυμα όχι μόνο στο Ιράν, αλλά σε όλους τους δρώντες, σίγουρα περιλαμβανομένου και του Ιράν, ότι θα λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας την εθνική μας ασφάλεια», είπε.

«Θα προστατεύσουμε και θα υπερασπιστούμε τα στρατεύματά μας. Και θα το κάνουμε σε χρόνο και με τρόπο που θα επιλέξουμε εμείς», ξεκαθάρισε στο CNN ο Κίρμπι.

Ανησυχίες για νέα μέτωπα

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, δήλωσε την Κυριακή ότι το Ισραήλ «έχει ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές», κι αυτό «μπορεί να αναγκάσει όλους να αναλάβουν δράση».

Υπάρχουν ανησυχίες ότι η σφοδρή στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα θα ανοίξει περισσότερα μέτωπα. Υπάρχουν ήδη ανταλλαγές διασταυρούμενων πυρών στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου – ξεχωριστά από τις μάχες του Ισραήλ με τη Χαμάς νοτιότερα, οι οποίες επικεντρώνονται γύρω από τη Γάζα. Όμως, η αναζωπύρωση των συγκρούσεων με τη Χεζμπολάχ έχει προκαλέσει φόβους ότι η ισχυρή παραστρατιωτική ομάδα του Λιβάνου θα μπορούσε να συμμετάσχει ενεργά στη σύγκρουση.

Αυτό συμβαίνει καθώς ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ προειδοποίησε για «αυξημένο κίνδυνο» μετατροπής του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο