Πολιτική

Φλωρίδης στον Κύκλο Ιδεών: Τέλος στην ατιμωρησία – Ο εγκλεισμός θα είναι κανόνας στο νέο Ποινικό Κώδικα

Φλωρίδης στον Κύκλο Ιδεών: Τέλος στην ατιμωρησία – Ο εγκλεισμός θα είναι κανόνας στο νέο Ποινικό Κώδικα

Πηγή Φωτογραφίας: Επιστημονικό συνέδριο της Ένωσης Εισαγγελέων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη. Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

Υπάρχει μια αίσθηση ανομίας στου πολίτες η οποία επικεντρώνεται στη μικρομεσαία εγκληματικότητα - Θα επέρχεται εγκλεισμός όταν θα επιβληθεί ποινή πάνω από τρία έτη - Στους δικομανείς θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα

Τα καυτά θέματα που απασχολούν την Δικαιοσύνη, αλλά και οι επερχόμενες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα που αναμένεται να επιφέρει με σχετικό νομοσχέδιο το υπουργείο Δικαιοσύνης, απασχόλησαν τις εργασίες του «Συνεδρίου Κύκλου Ιδεών | Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ VII: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα».

Στο πάνελ συμμετείχαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο τέως υπηρεσιακός Πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τον τέως υπηρεσιακό Πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος αναφέρθηκε στις τελευταίες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιηθήκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, οι οποίες έγιναν λόγω του μεγάλου αριθμού αγωγών που εκκρεμούσαν και ανερχόντουσαν σε 120.000 και περιείχαν 600.000 αγωγικά αιτήματα.

Σύμφωνα με το κ. Σαρμά, η νομοθετική λύση δόθηκε με την παρεδρική διαδικασία που προβλέφθηκε, σύμφωνα με την οποία μέσα σε 2 έως 8 μήνες θα έπρεπε να εκδοθεί απόφαση, ενώ το δεύτερο μέτρο που εφαρμόστηκε ήταν ότι μέσα στο δίμηνο, από την κατάθεση της αγωγής, θα έπρεπε οι διάδικοι να καταθέσουν τα αναγκαία στοιχεία. Αντίθετα, δηλαδή αν δεν γινόταν η κατάθεση μέσα στο δίμηνο, αυτόματα αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη της αγωγής. Το τρίτο μέτρο ήταν οι προαγωγές ορισμένου μικρού αριθμών δικαστών στον επόμενο βαθμό.

Γιώργος Φλωρίδης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης αναφέρθηκε στις ευρείες αλλαγές που θα επέλθουν στο τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Ποινικό Κώδικά), αλλά και ευρύτερα στην Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, υπάρχει μια αίσθηση ανομίας στου πολίτες η οποία επικεντρώνεται στη μικρομεσαία εγκληματικότητα που παραμένει ατιμώρητη. Έτσι, «θα μπει τέλος στην ατιμωρησία», ανέφερε ο κ. Φλωρίδης και επανέλαβε ότι θα επέλθει αυστηροποίηση των ποινών, όπου υπάρχει ατιμωρησία όπως είναι η φωτιά αμέλεια στα δάση και τα τροχαία ατυχήματα και ειδικά τα πολύνεκρα. Ακόμη, σε κάποιες περιπτώσεις δεν θα συντάσσονται βουλεύματα, αλλά θα υπάρχει η απευθείας παραπομπή σε δίκη, σημείωσε ο κ. Φλωρίδης, αναφερόμενος στα επερχόμενα νέα νομοθετικά μέτρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε, ότι ο εγκλεισμός θα είναι ο κανόνας των παρανομούντων, με άλλα λόγια θα επέρχεται εγκλεισμός όταν θα επιβληθεί ποινή πάνω από τρία έτη, ενώ για τις ποινές πάνω από δυο έτη, οι θα προβλέπεται μερική έκτιση των ποινών (φυλάκιση για μέρους της ποινής που θα επιβληθεί).

Επίσης, στους δικομανείς θα επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα υπό την μορφή δικαστικής δαπάνης, στις περιπτώσεις που οι μηνύσεις θα τίθενται στο αρχείο, ενώ θα υπάρξουν και άλλα μέτρα για τους κατ΄ επάγγελμα και καθ΄ έξη δικομανείς μηνυτές και παράλληλα θα ισχύουν και τα άλλα προβλεπόμενα δικονομικά μέτρα, όπως είναι της ψευδούς καταμήνυσης, της δυσφήμησης, κ.λπ.

Αναφορικά με το νέο Δικαστικό Χάρτη ο κ. Φλωρίδης ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι οι 900 ειρηνοδίκες θα προαχθούν σε Πρωτοδίκες, ενώ το ΤΑΧΔΙΚ θα μετατραπεί σε σύγχρονο οργανισμό και θα του ανατεθούν, μεταξύ των άλλων, οι αρμοδιότητες που έχουν σήμερα οι προϊστάμενοι των δικαστηρίων για την λειτουργία και συντήρηση των δικαστικών μεγάρων, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβλεφθούν μάνατζερ στα Δικαστήρια.

Μαργαρίτα Στενιώτη

Η πρόεδρος Εφετών και πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Μαργαρίτα Στενιώτη, ανάφερε ότι στην καθυστέρηση απονομής της Δικαιοσύνης έχουν μικρή ευθύνη οι δικαστές και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι η απόχη των δικηγόρων στις υποθέσεις των εγκληματικών οργανώσεων, έχει επιφέρει 500 εκκρεμείς υποθέσεις, με μεγάλο αριθμό κατηγορουμένων.

Τόνισε, η κυρία Στενιώτη, ότι μέχρι τώρα έχουν ψηφιστεί δεκάδες νόμιμοι για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, που πιθανά κάποιοι να μην τη θέλουν, αλλά και η νομοθεσία τρέχει πίσω από τις εξελίξεις.

Για τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα για την αξιολόγηση των δικαστών, η κυρία Στενίωτη, ανέφερε ότι η επιθεώρηση «πνίγει το ελεύθερο φρόνιμα των δικαστών», καθώς κρίνονται πλέον πολύ αυστηρά.

Στο μεταξύ, διαφώνησε η πρόεδρος της ΕΔΕ στην αναβάθμιση των Ειρηνοδικών σε Πρωτοδίκες, λέγοντας, ότι δεν συμφωνεί με την αναβάθμιση αυτή των Ειρηνοδικείων και αντιπρότεινε να μεταφερθεί σε αυτά (Ειρηνοδικεία) ύλη από τα Πρωτοδικεία.

Η κυρία Στενιώτη συμφώνησε στο να μεταφερθεί δικαστική ύλη από τα πρωτοβάθμια δικαστήρια στους δικηγόρους και συμβολαιογράφους, όπως είναι οι ένορκες βεβαιώσεις, οι προσημειώσεις, οι διαταγές πληρωμής, κ.λπ., όπως επίσης τάχθηκε υπέρ του θεσμού του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Δημήτρης Βερβεσός

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός έκανε λόγο για Δικαιοσύνη δυο ταχυτήτων, ενώ αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τα οποία, οι πρωτοδίκες (πολιτικών δικαστηρίων) εκδίδουν κατά μέσο όρο 14 αποφάσεις/μήνα, οι ειρηνοδίκες 13,5 αποφάσεις/μήνα, οι εφέτες 3,2 αποφάσεις/μήνα, οι αρεοπαγίτες 2,6 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί πρωτοδίκες 8,6 αποφάσεις/μήνα, οι διοικητικοί εφέτες 3,75 αποφάσεις/μήνα, και οι σύμβουλοι επικρατείας 0,7 αποφάσεις/μήνα.

Δεν παρέλειψε ο κ. Βερβεσός να αναφερθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, τονίζοντας ότι η απόδοση των συμβούλων Επικρατείας είναι αντίστροφη των ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί για το δικαστήριο αυτό και εφαρμόζονται. Και προσέθεσε ότι κατά συνέπεια είναι θέμα νοοτροπίας των δικαστών του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο μεγάλος αριθμός των οίκοθεν αναβολών που δίνουν και η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων του.

Επίσης, ο κ. Βερβέσος για τις αναβολές στην Ποινική Δικαιοσύνη ανέφερε ότι δίνονται από τους δικαστές, προθέτοντας ότι τα πινάκια υπερφορτώνονται, αν και είναι γνωστό εκ των προτέρων ότι δεν μπορούν να εκδικαστούν όλες οι υποθέσεις, όταν μάλιστα, οι δικαστές διακόπτουν για δύο ώρες, κατεβαίνοντας από την έδρα, υπό τη μορφή διαλείμματος. Και προσέθεσε: «Εύκολο είναι να ρίχνονται όλα στους δικηγόρους».

Αναφορικά με τις αναμενόμενες νομοθετικές τροποποιήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, περί μέρους έκτισης των ποινών, ο κ. Βερβεσός, ανέφερε ότι οι δικηγόροι θα έχουν άποψη όταν γίνει γνωστό το περιεχόμενο του προαναγγελθέντος νομοσχεδίου, αλλά σε κάθε περίπτωση η έκτιση μέρους των ποινών πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση, όπως θα εξεταστούν και όλα τα νέα προτεινόμενα μέτρα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, σημείωσε ότι στο θέμα της έκτιση των ποινών, υπάρχουν και άλλες μορφές, όπως είναι τα βραχιολάκια, η παροχή κοινωφελούς εργασίας, κ.λπ. και όχι η φυλάκιση, όταν μάλιστα είναι γνωστές οι ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν σήμερα στις φυλακές.

Τον συντονισμό των εργασιών του συνεδρίου στο τμήμα που αφορούσε τη Δικαιοσύνη είχε η δημοσιογράφος Ιωάννα Μάνδρου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments