Nέα της αγοράς

JPMorgan: Γιατί προσαρμόζει την επενδυτική της στρατηγική

JPMorgan: Γιατί προσαρμόζει την επενδυτική της στρατηγική

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Το δημοφιλές χαρτοφυλάκιο 60/40 (60% σε μετοχές, 40% σε ομόλογα δημοσίου ΗΠΑ) δεν είναι πια ξεπερασμένο. Αντιθέτως, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή σε σχέση με τις επενδύσεις σε μετρητά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management. 

Ευκαιρίες για αυξημένα κέρδη συνιστούν οι αναλυτές, παρά την αναταραχή στην αγορά ομολόγων - Οι εναλλακτικές και το μέγεθος των αποδόσεων σε απλούς όρους δολαρίων

Το δημοφιλές χαρτοφυλάκιο 60/40 (60% σε μετοχές, 40% σε ομόλογα δημοσίου ΗΠΑ) δεν είναι πια ξεπερασμένο. Αντιθέτως, αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή σε σχέση με τις επενδύσεις σε μετρητά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με την JPMorgan Asset Management. 

H στρατηγική των επενδύσεων αυτή αναμένεται να ξεπεράσει σε απόδοση τις επενδύσεις σε μετρητά κατά 4,1% ετησίως την επόμενη δεκαετία. Παράλληλα, οι αποδόσεις θα ξεπεράσουν τον πληθωρισμό κατά 4,5%.

Η εκτίμηση των αναλυτών της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμου λαμβάνει χώρα τη στιγμή που το κλασικό χαρτοφυλάκιο έχει δεχθεί κριτική από πολλούς επενδυτές λόγω των φετινών περιορισμένων επιδόσεών του. Πρόσφατα, αντίστοιχος δείκτης του Bloomberg για το μοντέλο 60/40 κατέγραψε πτώση της τάξης του 4% από τον Ιούλιο, δεδομένων των ταραχών στην αγορά ομολόγων οι οποίες έχουν προκαλέσει συγχρονισμένα sell off τόσο στις μετοχές όσο και στα ομόλογα, οδηγώντας τους επενδυτές σε πιο ασφαλή περιουσιακά στοιχεία.

«Γιατί θα πρέπει να διαφοροποιήσω τις επενδύσεις μου εκτός των μετρητών;» αποτελεί το κύριο ερώτημα των πελατών της τράπεζας, σύμφωνα με το στέλεχος της JPMorgan Global Wealth Management, Μόνικα Ίσαρ. Η απάντησή της είναι απλή: το cash rate θα κυμανθεί στα 2% με 2,5% τα επόμενα 5 με 10 χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει πως άλλες επενδύσεις έχουν πολύ καλύτερες προοπτικές.

Εκτός από το παραδοσιακό 60/40, όμως, η JPMorgan προτείνει και ευρύτατη γκάμα άλλων, εναλλακτικών επενδυτικών επιλογών για την ενίσχυση των κερδών των επενδυτών.

Μέσω της ενίσχυσης του παραδοσιακού πλάνου με 25% επενδύσεις σε εναλλακτικές όπως η αγορά ακινήτων, οι επενδυτές μπορούν να ενισχύσουν τις αποδόσεις τους ετησίως κατά 0,6% την επόμενη δεκαετία, περιορίζοντας παράλληλα και τον βαθμό επικινδυνότητάς τους.

«Το σύνηθες μειονέκτημα όσον αφορά τις εναλλακτικές επιλογές είναι η έλλειψη ρευστότητάς τους. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε πως η ρευστότητα αποτελεί έναν μοχλό διαχείρισης του κινδύνου τον οποίο δεν χρησιμοποιούν πολλοί επενδυτές».

Με απλούς όρους δολαρίων, οι επενδύσεις $100 σε μετρητά θα έχουν αξία μόλις $133 σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση. Σε αντίθεση, επενδύσεις $100 σε χαρτοφυλάκια 60/40 θα έχουν αξία $197 μέσα σε μία δεκαετία. Η επιπρόσθετη «μίξη» των εναλλακτικών επιλογών θα αυξήσει την απόδοση αυτή στα $208. 

«Οι επενδυτές πρέπει να θυμούνται πως το να κρατούν τα ομόλογά τους μπορεί μεν να τους προσφέρει 5% απόδοση για περιορισμένο βαθμό ρίσκου σήμερα, αλλά τους αποκλείει από μακροπρόθεσμη κερδοφορία», ανέφεραν οι αναλυτές της τράπεζας.

Σύμφωνα, τέλος, με το στέλεχος της JPMorgan Asset Management, Ντέιβιντ Κέλι, οι επενδύσεις και η διανομή τους εξαρτάται από τον χρονικό ορίζοντα του κάθε επενδυτή, αφού «οι αγορές έχουν εισέλθει, πια, σε ένα μακροπρόθεσμο μεταβατικό στάδιο. Δεν αναμένουμε σύντομα μείωση των επιτοκίων στα παλαιότερα χαμηλά».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments