Πολιτική

Μητσοτάκης: Φέρνουμε κοσμογονικές αλλαγές στην λιμενική πολιτική

Μητσοτάκης: Φέρνουμε κοσμογονικές αλλαγές στην λιμενική πολιτική

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Επίσκεψη στους νομούς Φθιώτιδας και Φωκίδας πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη το πρωί στα επίσημα εγκαίνια του αναβαθμισμένου λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου στη Φθιώτιδα.

Στον χαιρετισμό που απεύθυνε τόνισε:

“Είχα ξαναβρεθεί στον ίδιο ακριβώς χώρο πριν από κάποιους μήνες επιθεωρώντας την εξέλιξη των έργων στο νέο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου. Και με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι και πάλι μαζί σας, στα επίσημα εγκαίνια παράδοσης ενός πραγματικά πολύ σημαντικού έργου, όχι μόνο για την πόλη του Αγίου Κωνσταντίνου, αλλά συνολικά για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Θα σας έλεγα ότι καθώς βρισκόμαστε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής μας θητείας περνάμε πια -και πιστεύω ότι αυτό είναι ορατό στους πολίτες- από τη φάση της ωρίμανσης, της κατασκευής, στη φάση της παράδοσης σημαντικών έργων υποδομής που αλλάζουν την όψη της χώρας συνολικά. Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα από τα πολλά έργα τα οποία θα παραδοθούν τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια.

Έγινε πιστεύω εκτενής αναφορά στην μεγάλη στρατηγική σημασία του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου για την ανάπτυξη της περιοχής. Συγκρατώ το γεγονός ότι ήδη φέτος το καλοκαίρι υπήρξε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου, κάνοντας με αυτόν τον τρόπο πολύ πιο εύκολη την σύνδεση της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και κατά προέκταση της Αττικής και της Αθήνας με τις Σποράδες και προσφέροντας ένα λιμάνι εξαιρετικά ανταγωνιστικό στο λιμάνι του Βόλου, για να φτάσει κανείς εύκολα σε έναν τουριστικό προορισμό, ο οποίος φαίνεται να είχε πολύ μεγάλη δυναμική ανάπτυξης.

Θέλω να σταθώ στην πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στην κυβέρνηση, στην ανάπτυξη μιας συγκροτημένης λιμενικής πολιτικής, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας: από δημόσιες επενδύσεις και ευρωπαϊκές επενδύσεις για τη δημόσια ανάπτυξη λιμενικών υποδομών, μέχρι τις συμβάσεις παραχώρησης που μας επιτρέπουν να αναπτύξουμε μεγάλα λιμάνια, με τη σημαντική οικονομική συμμετοχή αλλά και τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα.

Πριν από ένα μήνα είχα βρεθεί στην Ηγουμενίτσα, στην επίσημη υπογραφή της σύμβασης πώλησης ουσιαστικά του Οργανισμού του λιμανιού της Ηγουμενίτσας σε έναν πολύ σημαντικό Ιταλό επενδυτή, τον Όμιλο Grimaldi, ο οποίος σύντομα θα αναλάβει και τη διαχείριση του λιμανιού του Ηρακλείου.

Συντελείται, λοιπόν, μία πραγματική κοσμογονία στις επενδύσεις που κάνουμε στις λιμενικές μας υποδομές, μία κοσμογονία που θα σας έλεγα, άργησε. Σκεφτείτε μια χώρα με τόσο μεγάλη και εκτεταμένη ακτογραμμή να έχει τα λιμάνια της ουσιαστικά παρατημένα, γιατί αυτή είναι η κατάσταση την οποία βρήκαμε.

Κάνουμε λοιπόν σημαντική πρόοδο. Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου είναι μια μόνο ψηφίδα σε αυτό το μεγάλο αναπτυξιακό μωσαϊκό που αφορά συνολικά τις λιμενικές μας υποδομές.

Δυο παρατηρήσεις ακόμα: η επένδυση η οποία γίνεται εδώ δεν δίνει απλά τη δυνατότητα σε περισσότερους επισκέπτες να φύγουν από τον Άγιο Κωνσταντίνο προς προορισμούς, είτε στην Εύβοια είτε στις Σποράδες, αλλά δίνει τη δυνατότητα και στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Περιφέρεια δηλαδή συνολικά της Στερεάς και ειδικά στη Φθιώτιδα,  να υποδεχθεί και επισκέπτες καθώς πια το λιμάνι θα μπορεί να είναι προσβάσιμο σε μικρά και σε μεσαία κρουαζιερόπλοια.

Και αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτή την αναπτυξιακή διάσταση του λιμανιού, διότι πολλές φορές αναλογίζομαι πόσο μεγάλη παγκόσμια αξία έχει το brand των Θερμοπυλών -δεν το έχουμε αναδείξει επαρκώς. Αλλά και πόσες ομορφιές μπορεί να εξερευνήσει κανείς σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο.

Σε αυτόν, λοιπόν, τον αναπτυξιακό συνδυασμό βουνού και θάλασσας πιστεύω ότι ο Άγιος Κωνσταντίνος μπορεί να παίξει έναν σημαντικό, πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που μπορέσαμε μέσα από μια δημόσια επένδυση να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της περιοχής προσθέτοντας μια σημαντική λιμενική υποδομή.

Θέλω, λοιπόν, να ευχηθώ και εγώ να είναι καλοτάξιδα τα πλοία που θα αξιοποιήσουν το λιμάνι.

Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξη της περιοχής και μέσα από οδικές διαμορφώσεις που αφορούν και τον Άγιο Κωνσταντίνο και τα Καμένα Βούρλα.

Και, όπως σας είπα, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας η έμφαση πια δίνεται στην δρομολόγηση και στην παράδοση των έργων. Είμαστε πια στην εποχή όπου αυτό το οποίο μετράει είναι το αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα είναι αυτό το οποίο βλέπετε σήμερα και πιστεύω ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε πολλά ακόμα σημαντικά δημόσια έργα που αλλάζουν την όψη της Ελλάδας”.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή Καμένα Βούελα. Κατά την αναχώρησή του, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σούπερ μάρκετ χωρίς προειδοποίηση για να ελέγξει αν εφαρμόζονται τα μέτρα της Κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον υπεύθυνο του καταστήματος και τους υπαλλήλους, πέρασε από τα ράφια με τα προϊόντα και έλεγξε τις τιμές.

Επισημαίνεται ότι χάρη στην ανακαίνιση και την επέκταση του λιμανιού του Αγίου Κωνσταντίνου, η περιφερειακή οικονομία θα αναπτυχθεί περαιτέρω και οι παράκτιες συνδέσεις του κεντρικού λιμανιού της ηπειρωτικής χώρας θα βελτιωθούν όσον αφορά τις συγκοινωνιακές συνδέσεις με δημοφιλείς προορισμούς όπως οι Σποράδες και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου.

Το λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου θα είναι επίσης σε θέση να φιλοξενεί μικρά και μεσαίου μεγέθους κρουαζιερόπλοια, διευκολύνοντας την πρόσβαση των τουριστών σε περιοχές όπως οι Δελφοί και οι Θερμοπύλες. Επί του παρόντος, το λιμάνι διαθέτει έξι ασφαλείς θέσεις ελλιμενισμού, οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν επιβατηγά πλοία, οχηματαγωγά και υδροπτέρυγα, καθώς και πλοία με μεγαλύτερο βύθισμα και μήκος έως 100 μ.

Η κατασκευή ενός κάθετου προβλήτα 105 μ. έχει ενισχύσει την προστασία της εγκατάστασης από τα κύματα. Παράλληλα, η έκταση του λιμενικού χώρου επεκτάθηκε κατά 3.750 τ.μ., υπερδιπλασιάζοντας την σε πάνω από 6.800 τ.μ. και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες για τους επιβάτες.

Η ανακαίνιση και η επέκταση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ανακαίνιση, τον εκσυγχρονισμό και την αξιοποίηση των λιμενικών υποδομών στο πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, η οποία ενσωματώνεται στην κατασκευή ενός δικτύου υποδομών και συνδέσεων για την καλύτερη, ταχύτερη και ασφαλέστερη διασύνδεση όλων των περιοχών της χώρας 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments