Policy Briefs

Σκόπια: «Κίνδυνος εθνοτικού ντόμινο» στα Βαλκάνια αν δεν προχωρήσει η ένταξη στην Ε.Ε.

Σκόπια: «Κίνδυνος εθνοτικού ντόμινο» στα Βαλκάνια αν δεν προχωρήσει η ένταξη στην Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: slobodenpecat.mk,Τον κίνδυνο αλλεπάλληλων συγκρούσεων τόσο μέσα στη χώρα του όσο και ευρύτερα στα Βαλκάνια επισείει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουτζάρ Οσμάνι, εάν δεν προχωρήσει όπως πρέπει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας προειδοποιεί για πιθανές εντάσεις εντός και εκτός της χώρας του

Τον κίνδυνο αλλεπάλληλων συγκρούσεων τόσο μέσα στη χώρα του όσο και ευρύτερα στα Βαλκάνια επισείει ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας ΜακεδονίαςΜπουτζάρ Οσμάνι, εάν δεν προχωρήσει όπως πρέπει η διαδικασία ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται την Πέμπτη στην ιστοσελίδα του Politico, ο επικεφαλής της διπλωματίας της Βόρειας Μακεδονίας αναφέρει πως η Ε.Ε. πρέπει να επιτύχει απτά αποτελέσματα σχετικά με τη διεύρυνση, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει την επανεμφάνιση εθνοτικών συγκρούσεων στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οπως παραδέχτηκε, η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. είναι αυτή που κρατά τη χώρα του ενωμένη: «Η Βόρεια Μακεδονία είναι πολυεθνική, πολυπολιτισμική… Το μόνο αφήγημα που έχει υποτάξει τις αντικρουόμενες φιλοδοξίες και έχει γίνει η κολλητική ουσία είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση. Ετσι λοιπόν όλες οι κοινωνικές, πολιτιστικές, θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες μοιράζονται το ίδιο ιδανικό: Την Ε.Ε.».

Ο κ. Οσμάνι, που ανήκει στην αλβανική εθνοτική ομάδα, προειδοποίησε για πιθανές καταστροφικές συνέπειες εάν αποτύχει η προσπάθεια για διεύρυνση της Ε.Ε. «Αν αφαιρέσεις αυτήν την ελπίδα, αφήνεις να αναδυθεί ξανά αυτό το πλαίσιο συγκρουόμενων αφηγημάτων. Και τότε το μόνο πολυεθνοτικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, που λειτούργησε και λειτουργεί, θα αποτύχει».

«Υπήρξε αυτή η συζήτηση εάν στα Βαλκάνια οι πολυεθνικές δημοκρατίες μπορούν να λειτουργήσουν, ξέρετε, κατά κάποιον τρόπο η συμφωνία του Ντέιτον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν αποδείχθηκε και πολύ επιτυχημένο μοντέλο», σχολίασε, αναφερόμενος στη συμφωνία της δεκαετίας του 1990 με την οποία δημιουργήθηκαν ξεχωριστά συνιστώντα κράτη στη Βοσνία.

Φαινόμενο «ντόμινο»

«Εάν αποτύχουμε, επειδή η Ε.Ε. δεν είναι αρκετά διεκδικητική, νομίζω ότι θα είναι η αρχή ενός φαινομένου “ντόμινο” σε ολόκληρη την περιοχή. Και το μήνυμα θα είναι ότι στα Βαλκάνια οι πολυεθνικές δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν, και δεν νομίζω ότι αυτή είναι η απάντηση που θέλουμε να ακούσουμε για την περιοχή μας. Επομένως, πρέπει να πιέσουμε και να το πάρουμε στα σοβαρά», δήλωσε στο Politico ο κ. Οσμάνι.

Πρότεινε επίσης μια φόρμουλα σταδιακής ένταξης στην Ε.Ε. που θα περιλαμβάνει τρία στάδια, εφόσον δεν είναι εφικτή η ταχεία πλήρης ένταξη:

Στο πρώτο στάδιο οι προς ένταξη χώρες θα έχουν «καθεστώς παρατηρητή» στο τραπέζι της Ε.Ε. «Για παράδειγμα, η Βόρεια Μακεδονία έχει ευθυγραμμιστεί πλήρως με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε. Γιατί δεν με καλούν σε όλα τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων; Δεν είναι λογικό», παραπονέθηκε.

Το δεύτερο στάδιο πρέπει να είναι κατά την άποψή του «πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. πριν από την ένταξη, καθώς πληρούμε τα κριτήρια», ενώ το τρίτο «πρόσβαση σε διαρθρωτικά και συνεκτικά ταμεία πριν από την ένταξη».

Ο κ. Οσμάνι υποστήριξε ότι ως υποψήφια προς ένταξη η Βόρεια Μακεδονία «λαμβάνει 160 ευρώ άμεση υποστήριξη της Ε.Ε. κατά κεφαλήν», ενώ η γειτονική και «μέλος της Ε.Ε. Βουλγαρία λαμβάνει 4.700 ευρώ κατά κεφαλήν». Ετσι, όσο διαρκούν περισσότερο οι ενταξιακές συνομιλίες, «αντί αυτό το χάσμα να μειώνεται, καθώς διαπραγματευόμαστε, αυξάνεται».

Πηγή: Politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments