Γεωπολιτικά

Στόλτενμπεργκ για Ρωσία: «Πολύ ανεκτική στις απώλειες» – Έχασε χιλιάδες τανκς, πάνω από 300.000 στρατιώτες

Στόλτενμπεργκ για Ρωσία: «Πολύ ανεκτική στις απώλειες» – Έχασε χιλιάδες τανκς, πάνω από 300.000 στρατιώτες

Πηγή Φωτογραφίας: NATO Secretary General Jens Stoltenberg attends a news conference on the eve of a NATO summit, amid Russia's invasion of Ukraine, in Brussels, Belgium March 23, 2022. REUTERS/Gonzalo Fuentes

Τώρα είναι πιο αδύναμη πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, τόνισε για τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Η Ρωσία έχει «υψηλή ανοχή στις απώλειες» ήταν το ειρωνικό σχόλιο του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που σημείωσε ότι η χώρα υποφέρει οικονομικά και πολιτικά, αλλά δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, περιέγραψε πώς άλλαξε η Ρωσία από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

«Καθώς η Ουκρανία προχωρά προς τα εμπρός, η Ρωσία έχει υποχωρήσει. Τώρα είναι πιο αδύναμη πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά. Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος των συμβατικών του δυνάμεων. Εκατοντάδες αεροσκάφη. Χιλιάδες τανκς. Και περισσότερους από 300.000 στρατιώτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Είπε επίσης ότι η Ρωσία χάνει την επιρροή της σε περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας, και εξαρτάται πολύ περισσότερο από την Κίνα. «Χρόνο με το χρόνο, η Μόσχα υποθηκεύει το μέλλον της στο Πεκίνο», τόνισε.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι, οικονομικά, η Ρωσία βρίσκεται επίσης υπό πίεση. «Τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο μειώνονται. Τα ρωσικά τραπεζικά περιουσιακά στοιχεία υπόκεινται σε κυρώσεις. Πάνω από 1.000 ξένες εταιρείες έχουν σταματήσει ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα. Και 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ρωσία πέρυσι» εξήγησε. «Όλα αυτά υπογραμμίζουν το στρατηγικό λάθος του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία», σχολίασε.

«Ο Πούτιν έχει υψηλή ανοχή στα θύματα και τις απώλειες. Και οι ρωσικοί στόχοι στην Ουκρανία δεν έχουν αλλάξει» προειδοποίησε.

Το σχέδιο του Πούτιν, σύμφωνα με παρατηρητές,  που επικαλείται το Business Insider, είναι πιθανώς να συνεχίσει να προχωρά παρά τις απώλειες, περιμένοντας την εξάντληση της Ουκρανίας και των συμμάχων της.

Η Ουκρανία ανησυχεί ολοένα και περισσότερο ότι οι σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και των χωρών της ΕΕ, κουράζονται. Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του επόμενου έτους προκαλούν επίσης ανησυχία. Ωστόσο, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ δήλωσαν την Τετάρτη ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρόνο χρειαστεί».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments