Τεχνολογία

Ένα σπάνιο θέαμα εντόπισαν επιστήμονες με εξωπλανήτες να «χορεύουν» γύρω από αστέρι

Ένα σπάνιο θέαμα εντόπισαν επιστήμονες με εξωπλανήτες να «χορεύουν» γύρω από αστέρι

Πηγή Φωτογραφίας: youtube Hugh Osborn,Σύμφωνα με την επιστημονική τους έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι έξι αυτοί εξωπλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το HD 110067, ένα αστέρι στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης και περίπου 100 έτη φωτός μακριά, που είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Ένα αρκετά σπάνιο θέαμα, ανακάλυψαν επιστήμονες, όταν αντίκρισαν έξι εξωπλανήτες να περιφέρονται γύρω από το κεντρικό τους αστέρι σαν να «χορεύουν» ένα τροχιακό βαλς.

Σύμφωνα με την επιστημονική τους έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, οι έξι αυτοί εξωπλανήτες βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το HD 110067, ένα αστέρι στον αστερισμό της Κόμης Βερενίκης και περίπου 100 έτη φωτός μακριά, που είναι ορατό από το βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Το 2020 το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS, εντόπισε βυθίσεις στη φωτεινότητα του άστρου, που υποδεικνύουν ότι πλανήτες περνούν μπροστά από την επιφάνεια του άστρου. Με τις επιπλέον παρατηρήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου CHEOPS του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος τα σήματα αυτά ερμηνεύτηκαν ως διελεύσεις έξι πλανητών μπροστά από το άστρο.

Μελετώντας τους τρεις πιο εσωτερικούς πλανήτες, οι ερευνητές υπολόγισαν τις τροχιές και των έξι πλανητών, που κυμαίνονται από περίπου εννιά ημέρες για τον πιο εσωτερικό πλανήτη έως περίπου 54 ημέρες για τον πιο εξωτερικό, ενώ και οι έξι βρίσκονται σε συντονισμένες τροχιές, δηλαδή ασκούν βαρυτική επίδραση ο ένας στον άλλο καθώς περιφέρονται.

Η τροχιακή διάταξη τους, δείχνει ότι το σύστημα τους είναι ίδιο από τότε που σχηματίστηκαν, δηλαδή πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, πράγμα σπάνιο σύμφωνα με τους επιστήμονες.

«Πιστεύουμε ότι μόνο το 1% όλων των συστημάτων παραμένει σε συντονισμό. Αυτή η ανακάλυψη πρόκειται να γίνει ένα σύστημα αναφοράς για τη μελέτη του τρόπου με τον οποίο οι υπο-Ποσειδώνες, ο πιο κοινός τύπος πλανητών έξω από το Ηλιακό μας σύστημα, σχηματίζονται, εξελίσσονται, καθώς και από τι αποτελούνται και αν διαθέτουν τις κατάλληλες συνθήκες για να υποστηρίξουν την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά τους», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Ραφαέλ Λούκε, από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments