Nέα της αγοράς

«Πάρτυ» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων – Το καλύτερο δίμηνο από το 1990

«Πάρτυ» στην παγκόσμια αγορά ομολόγων – Το καλύτερο δίμηνο από το 1990

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η παγκόσμια αγορά χρέους οδεύει προς το πιο κερδοφόρο δίμηνο των τελευταίων 33 ετών, καθώς οι traders γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι πως οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα μειώσουν τα επιτόκιά τους από το 2024 μιας και οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν σημάδια κάμψης και το επίπεδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται αρκετά περιοριστικό.

Η παγκόσμια αγορά χρέους οδεύει προς το πιο κερδοφόρο δίμηνο των τελευταίων 33 ετών

Η παγκόσμια αγορά χρέους οδεύει προς το πιο κερδοφόρο δίμηνο των τελευταίων 33 ετών, καθώς οι traders γίνονται όλο και πιο αισιόδοξοι πως οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς θα μειώσουν τα επιτόκιά τους από το 2024 μιας και οι πληθωριστικές πιέσεις δείχνουν σημάδια κάμψης και το επίπεδο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής φαίνεται αρκετά περιοριστικό.

Ο παγκόσμιος δείκτης συνολικής απόδοσης του Bloomberg έχει αυξηθεί σχεδόν 10% τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στην καλύτερη δίμηνη πορεία από την έναρξη καταγραφής δεδομένων, το 1990, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τους κινδύνους ύφεσης εξακολουθούν να «κυκλώνουν» τις αγορές. «Βλέπουμε τώρα ένα καρναβάλι στην αγορά ομολόγων», υπογραμμίζει ο Χιντέο Σιμομούρα, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Fivestar Asset Management στο Τόκιο. «Οι επενδυτές ομολόγων δείχνουν να έχουν εκρηκτική επιθυμία να βγουν από τη χειμερία νάρκη τους» έσπευσε να συμπληρώσει.

Οι traders ποντάρουν σε μειώσεις επιτοκίων κατά 150 μονάδες βάσης σε ΗΠΑ και Βρετανία το επόμενο έτος και κατά περίπου 170 μονάδες βάσης στην Ευρωζώνη, εκτιμώντας ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού, μετά την έναρξη του κύκλου της πιο επιθετικής αύξησης επιτοκίων εδώ και δεκαετίες.

Τέτοιες προοπτικές βοήθησαν στην προσέλκυση ισχυρής ζήτησης για ομόλογα δύο και πέντε ετών σε δημοπρασίες αυτή την εβδομάδα, ενώ η παράλληλη πτώση των αποδόσεων συμπαρέσυρε καθοδικά το δολάριο, ωθώντας τα νομίσματα όλου του κόσμου σε υψηλά μηνών. Ενδεικτικά, το ευρώ, το γεν και η λίρα βρίσκονται στα ισχυρότερα επίπεδά τους εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες, ενώ το ελβετικό φράγκο βρίσκεται στο υψηλό από το 2015.

Μάλιστα, το ιαπωνικό νόμισμα έλαβε πρόσθετη ώθηση από τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, παγκόσμιου δείκτη αναφοράς δανεισμού, έχει διολισθήσει περίπου 120 μονάδες βάσης από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο, σε περίπου 3,82% την Πέμπτη. Ταυτόχρονα, τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας παγκοσμίως επιδίδονται επίσης σε ράλι, με απόδοση σχεδόν 11% από τις αρχές Νοεμβρίου, στον δρόμο για τα μεγαλύτερα κέρδη διμήνου από το 2001, όταν ξεκίνησε η καταγραφή δεδομένων.

«Η αγριότητα του ράλι της αγοράς ομολόγων έχει πραγματικά αυξήσει τις συνολικές αποδόσεις για τους επενδυτές», επεσήμανε ο Βίσνου Βαραθάν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής της Mizuho Bank στη Σιγκαπούρη. «Υπάρχει η αίσθηση ότι οι αγορές σηματοδοτούν ότι οδεύουμε στα μισά του δρόμου της επιστροφής προς μια πιο εύκολη νομισματική πολιτική και πάλι» ανέφερε καταληκτικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments