Οικονομία

Σε αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός τροφίμων

Σε αποκλιμάκωση ο πληθωρισμός τροφίμων

Πηγή Φωτογραφίας: [365926] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η πτώση του πληθωρισμού δεν σημαίνει υποχρεωτικά και μείωση των τιμών των τροφίμων.

“Η εξέλιξη των τιμών γίνεται όλο και πιο ήπια”, αναφέρει πηγή του λιανεμπορίου που γνωρίζει τους τιμοκαταλόγους του 2024 που υποβάλλουν οι προμηθευτές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η έκθεση αυτή επιβεβαιώνει ότι αναμένεται εντυπωσιακή επιβράδυνση του “πληθωρισμού τροφίμων” κατά το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους. Ωστόσο, αυτό δεν συνεπάγεται μείωση των τιμών.

Στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, αλλά οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών, ασκώντας πίεση στο διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών. Βέβαια, η μείωση του πληθωρισμού είναι αναμενόμενη, εκτός αν συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα. Το απρόβλεπτο γεγονός είναι πιθανό να είναι τα εμπορικά πλοία που παρακάμπτουν τη Διώρυγα του Σουέζ. Φυσικά, όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά ελπίζουν ότι δεν θα συμβεί κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά κανείς δεν είναι βέβαιος γι’ αυτό.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κύριος αντίκτυπος του κλεισίματος της διώρυγας του Σουέζ θα είναι στο λιμάνι του Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, το οποίο δέχεται 50.000 εμπορευματοκιβώτια την εβδομάδα. Ο κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού είναι επομένως προφανής.

Εν τω μεταξύ, η χριστουγεννιάτικη αγορά εξελίσσεται ικανοποιητικά. Όπως επισημαίνει σε δήλωσή του ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Περιφερειακού Επιμελητηρίου Αττικής, “οι λιανέμποροι αναμένουν ότι η αγοραστική δραστηριότητα που καταγράφηκε την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα θα συνεχιστεί και την τελευταία εβδομάδα του έτους, αν και με μειωμένη ένταση, προκειμένου να κλείσουν τα ταμεία του 2023 με ικανοποιητικό τρόπο “.

Ο ίδιος αναμένει ότι οι προβλέψεις για τις λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου θα ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ φέτος, από 3,83 δισ. ευρώ πέρυσι- κοιτάζοντας προς το 2023, αναμένει ότι οι λιανικές πωλήσεις θα παρουσιάσουν μονοψήφια αύξηση, η οποία στην πραγματικότητα είναι σε μεγάλο βαθμό πληθωριστική και δεν συνεπάγεται αύξηση της πραγματικής κατανάλωσης.

Μάλιστα με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ «κερδισµένες είναι οι µεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου έναντι των μικρότερων, µε την πληθωριστική κρίση να προκαλεί στην πραγµατικότητα διεύρυνση του χάσµατος µεταξύ τους, δεδομένου ότι οι “μεγάλοι” μπορούν να ασκήσουν πιο εκτεταμένη πολιτική προσφορών. Συγκεκριμένα, ο τζίρος των πολύ μικρών εμπορικών επιχειρήσεων ανά τρίμηνο αυξάνεται στα επίπεδα του 2%, ενώ των μεσαίων άνω του 4%».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments