Πολιτική

Οι στόχοι Μητσοτάκη με τις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ

Οι στόχοι Μητσοτάκη με τις κρίσεις του ΚΥΣΕΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [366318] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού με τις αλλαγές σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του πρωθυπουργού βρίσκονται τα θέματα ασφάλειας, παράλληλα με την εκπαίδευση, την υγεία και τα ζητήματα που συνθέτουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον “μίνι ανασχηματισμό” που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στις αρχές του νέου έτους. Το πρόσωπο-κλειδί στην αλλαγή κυβέρνησης ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επέστρεψε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά ως πολιτικός.

Το χθεσινό ΚΥΣΕΑ αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά από την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στην Κατεχάκη, με την τοποθέτηση του υποστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου στη θέση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα ακολουθήσουν αλλαγές στο υπόλοιπο της πυραμίδας, αλλαγές, που πολλοί προαναγγέλλουν ότι θα είναι σαρωτικές.

Σκοπός της είναι να επικοινωνηθεί ότι η κυβέρνηση αποδίδει υψηλή προτεραιότητα στο θέμα της δημόσιας ασφάλειας, κατανοεί τις δυσκολίες και τις αποτυχίες που έχουν παρατηρηθεί και είναι αποφασισμένη να δώσει λύσεις που θα αποκαταστήσουν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Το οργανωμένο έγκλημα, η οπαδική βία, η νεανική παραβατικότητα, η εγκληματικότητα, η ενδοοικογενειακή βία, οι εστίες τρομοκρατίας και η εμπορία ανθρώπων είναι μερικά από τα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η αστυνομία με τα “μέσα” της αλλαγής του προσωπικού, της τακτικής και των επιχειρησιακών σχεδίων.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του όταν μιλώντας με δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, είπε ότι η κυβέρνηση προχωρά «σε βαθιές τομές στην Ελληνική Αστυνομία με επιλογές από τη νέα γενιά και στόχο με σχέδιο και αλλαγές να αντιμετωπιστούμε τις προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας».

Η επιλογή του έμπειρου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αποτελεί μια εγγύηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι μπορεί να αλλάξει ριζικά την εικόνα της εσωτερικής ασφάλειας. Την ίδια στιγμή, όμως, η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει τη μέγιστη δυνατή προσοχή στην εξωτερική ασφάλεια, η οποία δεν ήταν ποτέ θέμα.

Η λήξη της θητείας του πρώην Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Κωνσταντίνου Φλώρου, η θητεία του οποίου είχε ήδη παραταθεί, δημιούργησε κρίση στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι η θέση του αρχηγού Φλώρου καλύφθηκε από κάποιον που, όπως και οι υπόλοιποι στρατιωτικοί, είχε εμπειρία, γνώσεις και υπόβαθρο στη διαχείριση κρίσεων και ήταν σε θέση να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις των επόμενων ετών. Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού ορίστηκε ο Δημήτρης Χούπης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Γιώργος Κωστίδης, Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης και Αρχηγός Ναυτικού ο Δημήτριος Ελευθέριος Κατάρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, της ανάγκης αυταπόδεικτης εμπειρίας στη διαχείριση κρίσεων, ήταν και η επιλογή του Θεόδωρου Βάγια, στην αρχηγία του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς ήταν ο άνθρωπος, που αντιμετώπισε ως διοικητής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων τις καταστροφικές πλημμύρες και τις πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι. 

Η ασφάλεια είναι ένας από τους πυλώνες που η κυβέρνηση στοχεύει να μεγιστοποιήσει και να ενισχύσει, μαζί με την προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και περικοπές σε άλλους τομείς πολιτικής, που θεωρεί ότι μεταμορφώνουν το τοπίο και την καθημερινή ζωή των πολιτών, και αποτελεί ένα από τα “στοιχήματα” που έχει θέσει η κυβέρνηση στη δεύτερη τετραετία της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments