Πολιτική

Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση στη Golden Visa

Μητσοτάκης: Έρχεται παρέμβαση στη Golden Visa

Πηγή Φωτογραφίας: [367116] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στεγαστική κρίση, μετά την διατύπωση της ερώτησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

“Η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018–2022 άγγιξε το 50%, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, υπολογίζεται ότι το 2023 η ετήσια αύξηση στα ενοίκια ξεπέρασε στην Αθήνα το 23,7%, στη Θεσσαλονίκη το 22,7%, στην Πάτρα το 27,47% και στο Ηράκλειο Κρήτης το 16,53%”, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης μεταξύ άλλων στην επίκαιρη ερώτησή του.

Ο πρωθυπουργός αναφέρεται για τη στεγαστική κρίση, μετά την διατύπωση της ερώτησης από τον Νίκο Ανδρουλάκη.

“Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις έχουν τονώσει την αγορά ακινήτων, αλλά περιορίζει τα διαθέσιμα ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Και βέβαια το ύψος των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί κατά 40% από το 2018. Είναι το αντίθετο πρόβλημα από αυτό της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, που αντιμετωπίζαμε την προηγούμενη δεκαετία”, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Τα ακίνητα έχουν αυξηθεί σημαντικά, η οικονομία πηγαίνει καλά, αλλά οι τιμές τους δεν έχουν φτάσει ακόμα το υψηλό επίπεδο του 2007-2008”, πρόσθεσε, λέγοντας πως υπάρχουν αυξήσεις από μια πιο χαμηλή βάση.

“Η αντιμετώπιση ενός σύνθετου προβλήματος δεν είναι άκοπη. Στην Ελλάδα διαρθρώνεται με διαφορετικό τρόπο, η χώρα μας δεν είχε προγράμματα εργατικής στέγης. Στη χώρα μας έχουμε υψηλά ποσοστά ιδιοκατοίκησης, 7 στους 10 έχουν δική τους στέγη, αλλά 3 στους 10 νοικιάζουν και αυτό συζητάμε τώρα”.

“700.000 ακίνητα είναι κλειστά, είναι πολλών δεκαετιών που έχουν μείνει χωρίς ανακαίνιση. Πολλά μικρά εισοδήματα στράφηκαν στη βραχυχρόνια μίσθωση

“Αυτό που είναι κόστος για κάποιον, είναι όφελος για κάποιον άλλον και μπορεί να κερδίσει χωρίς να είναι μεγάλος Η Golden Visa έχει φέρει πάνω από 2 δισ.”, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μειώσαμε τον ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35%, δσε δύο χρόνια πάνω από 140.000 μεταβιβάσεις, καθώς διευκολύναμε την παροχή. Επίσης, παρατείνεται η μη επιβολή ΦΠΑ σε νεόδμητες κατοικίες, που έχει ξεκινήσει από το 2020.

Ξεκινά άμεσα το “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω”, προχθές άνοιξε ένας νέος κύκλος 110 εκατ. ευρώ για ανακαινίσεις ευάλωτων οικογενειών.

Στο βήμα ανέβηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπου παραθέτει στοιχεία για την αύξηση των μισθωμάτων, που φτάνει μέχρι και το 80% σε σχέση με το 2014. Η Golden Visa οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών, αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για ιδιαίτερη δυσκολία των φοιτητών να βρουν σπίτι.

“Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια πρωτοφανή στεγαστική κρίση. Το αποτέλεσμα έλλειψης πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο να γιγαντωθεί αυτή η κρίση”, τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης και προσθέτει:

“Η αδιαφορία σας καταγράφεται στο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης. Ενώ έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα αύξησης ενοικίων στην Ευρώπη, εντάξατε στο Ταμείο μόλις 100 κατοικίες, ενώ η Ιταλία επί παραδείγματι 26.000. Όλα αυτά δεν ήταν προτεραιότητες για εσάς”.

Ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για το μέτρο “Σπίτι μου”, το οποίο αφορά σε 1.800 δικαιούχους και είναι ύψους 1 δις. “Εμείς μιλάμε για όλους όσους δεν μπορούν να αγοράσουν και σε λίγο ούτε να νοικιάσουν σπίτι”, είπε.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προτάσεις που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ:

-“Να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή κοινωνικών κατοικιών διαθέσιμες προς ενοικίαση με χαμηλά ενοίκια. Ένα μέρος τους θα ανήκει στο Δημόσιο είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή, είτε θα προέρχονται από τα ακίνητα του Δημοσίου είτε θα ανακαινιστούν. Αυτές οι κατοικίες θα παραμένουν στην ιδιοκτησία του κράτους. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των ακινήτων θα είναι ιδιωτικά και ήδη κλειστά και θα παράσχουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες για να το ανοίξουν. Θα πρέπει να ενταχθεί στη δεξαμενή αυτή το ακίνητο τουλάχιστον για 10 έτη. Ο τελικός στόχος θα είναι να φτάσουμε στις 150.000 κατοικίες. Μείζων ρόλος θα είναι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”.

– “Επιβολή περιορισμών στη βραχυχρόνια μίσθωση: Οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν την έρευνα για τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής, δεν μπορεί ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από κατοίκους και να γεμίζουν από τουρίστες”.

-“Πρέπει από αύριο το πρωί να υπάρχει ρητή απαγόρευση για τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί μέσω Golden Visa δεν θα μπορούν να μπουν σε πλατφόρμες τύπου AirBnB, για να μην λειτουργεί ως εργαλείο αφελληνισμού ολόκληρων περιοχών”

Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία ανέστειλαν τα προγράμματα που αφορούν στην Golden Visa, καθώς γίνονται απλησίαστες ολόκληρες συνοικίες. Ας δώσουμε την Golden Visa σε όσους χρηματοδοτούν την έρευνα και προβαίνουν σε παραγωγικές επενδύσεις τουλάχιστον 500.000 ευρώ, να μην είναι εργαλείο σε βάρος των νεότερων γενεών, είπε ο κος Ανδρουλάκης. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού. Αυτός λοιπόν είναι ένας τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για εμάς. Πώς στηρίζουμε τις οικογένειες; Πώς στηρίζουμε τους ανθρώπους που αναγκάζονται να νοικιάζουν τώρα που τα ενοίκια αυξάνονται;», επισήμανε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Bloomberg, κάνοντας λόγο για «βασική προτεραιότητα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments