Πολιτική

Τι προβλέπει το ν/σ Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες

Τι προβλέπει το ν/σ Φλωρίδη για τους ποινικούς κώδικες

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΛΩΡΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή.

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους ποινικούς κώδικες  με τίτλο «Παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για την επιτάχυνση και την ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης – Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».

Το νομοσχέδιο, το οποίο έλαβε χιλιάδες σχόλια, προκάλεσε διαμαρτυρίες από το νομικό επάγγελμα και αντιρρήσεις εκφραζόμενες από καθηγητές νομικής, κατατίθεται τελικά στο Κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει αλλαγές στο Ποινικό Κώδικα με βασικούς άξονες την επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης, την αυστηροποίηση των ποινών και ειδικά σε αδικήματα όπως είναι ο εμπρησμός δάσους και την εκτέλεση μέρους των μικροποινών σε κατάστημα κράτησης ή με τη μορφή παροχής κοινωφελούς εργασίας.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διάταξη που προβλέπει ότι για ορισμένα αδικήματα το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο θα καταργήσει το ενδιάμεσο “φίλτρο” των βουλευτών που αποφασίζουν για την παραπομπή ή την αθώωση ενός κατηγορουμένου και ότι ο κατηγορούμενος θα δικάζεται απευθείας.

Η διάταξη αυτή, εφόσον θεσπιστεί, θα έχει αναδρομική ισχύ σε προηγούμενες υποθέσεις λόγω της δικονομικής της φύσης, αλλά αναμένεται να εφαρμοστεί άμεσα στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη η δίκη θα διεξαχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση της ανάκρισης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της νομικής και δικαστικής κοινότητας, η εκδίκαση της μεγάλης αυτής υπόθεσης είναι πιθανό να προγραμματιστεί για τα τέλη της άνοιξης ή τις αρχές του καλοκαιριού.

Στις διατάξεις που προωθούνται παράλληλα, περιλαμβάνονται για πρώτη φορά διατάξεις για την ποινική ευθύνη νομικών προσώπων για δωροδοκία δημοσίων λειτουργών με σκοπό την απόκτηση παράνομων ωφελημάτων, με στόχο την αύξηση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο.

Στο πλέγμα των διατάξεων που αφορά στην παραβατικότητα των ανηλίκων μειώνεται κατά δύο χρόνια ο πήχης για την απόδοση ποινικών ευθυνών σε ανήλικους στους οποίους θα μπορούν να επιβάλλονται αναμορφωτικά μέτρα. Έτσι, όταν ψηφιστεί η διάταξη αυτή η ποινική ευθύνη των ανηλίκων θα ξεκινά όχι από τα 12 χρόνια που είναι σήμερα αλλά από τα 10 έτη. Μέσω αυτού επιχειρείται να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων αν και πολλαπλώς έχει διατυπωθεί έντονος προβληματισμός για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αυτού φαινομένου μόνο με κατασταλτικά μέτρα με τους αρμόδιους να ζητούν να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της πρόληψης και της ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών .

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, οι αλλαγές σκοπεύουν: Α) να καταπολεμηθεί το αίσθημα ατιμωρησίας και να αυξηθεί η ανάγκη για την ασφάλεια των πολιτών, μέσω της αντιμετώπισης “μικρών” αδικημάτων με την ταχεία επιβολή ποινών. Β) Να επιταχυνθεί η απονομή της δικαιοσύνης στη χώρα μας με την επιτάχυνση των διαδικασιών και των χρόνων των ποινικών δικών. Περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων ιδιαίτερου εθνικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, όπως είναι η οικολογική καταστροφή μέσω εμπρησμών, η ενδοοικογενειακή βία, η προστασία και η νεανική παραβατικότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments