Policy Briefs

Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν να εξετάσει τη συνέχιση του NextGen EU

Τζεντιλόνι: Η Κομισιόν να εξετάσει τη συνέχιση του NextGen EU

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2021, λήγει το 2026

Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια συζήτηση για το πώς θα αντικαταστήσει το πρωτοφανές σχέδιο κοινού δανεισμού των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που δημιουργήθηκε για να αναζωογονήσει την οικονομία μετά την πανδημία, δήλωσε την Πέμπτη ο Ευρωπαίος Οικονομικός Επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι.

Το πρόγραμμα, που ονομάζεται Next Generation EU, είναι ένας συνδυασμός επιχορηγήσεων και δανείων για καθεμία από τις 27 χώρες της ΕΕ, με τα χρήματα να συγκεντρώνονται, για πρώτη φορά, μέσω κοινού ευρωπαϊκού χρέους. Οι κυβερνήσεις επενδύουν τα χρήματα στη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, στην ψηφιοποίηση και στην οικονομική ανθεκτικότητα. Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2021, λήγει το 2026.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι θα ακολουθήσει, μετά το 2026. Δεν νομίζω ότι η ανάγκη για κοινή υποστήριξη για κοινούς στόχους και κοινά έργα θα τελειώσει το 2026», είπε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου.

Ένα νέο εργαλείο

«Φυσικά δεν προτείνω να γίνει το NextGen EU ένα μόνιμο εργαλείο, αλλά λέω ότι πιθανότατα η επόμενη Επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει τι μετά, τι άλλο;» υπογράμμισε.

Η σημερινή Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ στην οποία ανήκει ο Τζεντιλόνι, θα ολοκληρώσει την πενταετή θητεία της τον Οκτώβριο και μια νέα σύνθεση, στην οποία οι κυβερνήσεις θα διορίσουν τους εκπροσώπους τους ως επιτρόπους, θα αναλάβει καθήκοντα.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, αξιωματούχοι από θεσμικά όργανα της ΕΕ και πολλές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ιδέα δημιουργίας ενός μηχανισμού της ΕΕ για την από κοινού χρηματοδότηση των δημόσιων αγαθών της ΕΕ όπως οι μεταφορές, η ενέργεια, η ασφάλεια και η άμυνα, καθώς και να γίνει πιο ανταγωνιστικός.

Γερμανικά εμπόδια

Ωστόσο, στα σενάρια αυτά αντιτίθεται σθεναρά από τη Γερμανία, το συνταγματικό δικαστήριο της οποίας αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 2022 ότι το κοινό χρέος της ΕΕ για την πανδημία θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο ως εξαίρεση και δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση πολιτικών καθηκόντων.

Ωστόσο, με την ΕΕ να αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, από την ενίσχυση των αμυντικών δαπανών, την κατασκευή κοινών ενεργειακών υποδομών έως την εξασφάλιση αλυσίδων εφοδιασμού, την προσέλκυση επενδύσεων και τις τελευταίες τεχνολογίες, αρκετοί ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, μιλούν ανοιχτά για την ανάγκη για περισσότερο κοινό χρέος στην ΕΕ.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο οποίος προετοιμάζει έκθεση με εντολή της ΕΕ σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ, τάσσεται υπέρ περισσότερου κοινού δανεισμού, μια άποψη που πιθανότατα θα αντικατοπτρίζεται στις συστάσεις της έκθεσης, που αναμένεται τον Ιούνιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments