Διεθνή

Γερμανία: Αναγκαία η παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Γερμανία: Αναγκαία η παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: tanea.gr

Τι υποστήριξε ο γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους

Για σοβαρό πλήγμα στα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο απόρριψης από το Κογκρέσο μιας νέας παροχής βοήθειας στην Ουκρανία προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους.

Όπως είπε μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτός από την πιθανή παρεμπόδιση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και τη ζημία στην πολεμική βιομηχανία των ΗΠΑ, θα μειωθούν τα εμπόδια απέναντι στην επιθετικότητα του Κρεμλίνου, αποδυναμώνοντας πιθανώς την Ευρώπη ευρύτερα και διαταράσσοντας την εμπορική σχέση του μπλοκ με τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Γερμανία: Οι αμυντικές δαπάνες μπορεί να αυξηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ

Όπως είπε χωρίς περιστροφές ο γερμανός υπουργός Αμυνας, υπερτονίζοντας το αμοιβαίο συμφέρον, «μια πτυχή, μεταξύ πολλών άλλων, της διατλαντικής μας συνεργασίας είναι ότι υπογράψαμε εκατοντάδες συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και πρόκειται να ετοιμάσουμε νέα συμβόλαια», πρόσθεσε. «Είναι προφανές ότι η συμμαχία για την ασφάλεια φέρνει πολλά πλεονεκτήματα — και για τις δύο πλευρές».

Όπως παρατηρεί το Bloomberg, μέχρι τώρα, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και άλλοι δυτικοί ηγέτες αναδεικνύουν πτυχές πολιτικής και στρατηγικής επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο Πιστόριους -μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σολτς- προσθέτει την κυνική πλευρά της οικονομικής ζημίας για την κραταιά αμερικανική αμυντική βιομηχανία.

Γιατί ανησυχεί η Γερμανία

Η Γερμανία ανησυχεί όλο και περισσότερο για ένα τέτοιο σενάριο. Οι προσπάθειες να ξεκλειδωθεί το τελευταίο πακέτο βοήθειας άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχουν κολλήσει εδώ και μήνες, προκαλώντας ολοένα και πιο επείγουσες εκκλήσεις από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Αυτές οι ανησυχίες τροφοδοτήθηκαν από σχόλια την περασμένη εβδομάδα από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αμφισβήτησε τη δέσμευση της χώρας να υπερασπιστεί τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η Γερμανία αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων από το ειδικό ταμείο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από το χρέος ρέει στα ταμεία της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.

Μεταξύ μιας σειράς παραγγελιών αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση του Σολτς έχει διαθέσει 10 δισ. για 35 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning που κατασκευάζονται από τη Lockheed Martin και αγοράζει επίσης 60 ελικόπτερα Chinook από την Boeing για περίπου 8 δισ. ευρώ.

Ο Πιστόριους προειδοποίησε για τις συνέπειες μιας ουκρανικής ήττας, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η εισβολή του Πούτιν αποτελεί απειλή για τη «διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες».

«Γεωγραφικά, η Ευρώπη απέχει πολύ από την Αϊόβα ή το Ουισκόνσιν, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ κοντά όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας», είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg. «Λιγότερη ασφάλεια στην Ευρώπη σημαίνει λιγότερη ασφάλεια για τις ΗπΑ», πρόσθεσε. «Δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την ελευθερία. Πρέπει να το υπερασπιστούμε. Πρέπει να παλέψουμε για αυτό αν χρειαστεί».

Η Γερμανία πιέζει τους ευρωπαίους γείτονές της να παραδώσουν περισσότερα όπλα στην Ουκρανία και ο Πιστόριους ισχυρίστηκε ότι έχει αποδείξεις πως οι δεσμεύσεις επιταχύνονται.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κάνει επίσης όλο και περισσότερα και επίσης η Γαλλία αυξάνει την υποστήριξή της», είπε. «Είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να επιτύχουμε μεγάλη υποστήριξη κατά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια. Μα φυσικά δεν είναι εύκολο. Τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα».

Ο Πιστόριους είπε στους αντιπροσώπους στο Μόναχο το Σάββατο ότι η δέσμευση των μελών του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2% της οικονομικής παραγωγής στην άμυνα «μπορεί να είναι μόνο η αρχή» και ότι τοι ευρωπαϊκές χώρες χρειάζονται πιο ικανές ένοπλες δυνάμεις καθώς επεκτείνουν τη δέσμευσή τους σε όλο τον κόσμο.

Αφού πέτυχε τον στόχο φέτος για πρώτη φορά, η Γερμανία θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες έως και 3,5% του ΑΕΠ, ανάλογα με το «τι συμβαίνει στον κόσμο και στην οικονομία μας», είπε ο ίδιος. Προειδοποίησε, δε, ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι θα είναι δύσκολο να βρεθούν τα χρήματα μόλις εξαντληθεί το ειδικό ταμείο μετά το 2027.

Η γερμανική βιομηχανία όπλων

Η γερμανική αμυντική βιομηχανία επωφελείται επίσης από την αύξηση των κρατικών δαπανών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Σολτς και ο Πιστόριους την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν σε μια τελετή θεμελίωσης για μια διευρυμένη εγκατάσταση πυρομαχικών Rheinmetall στο Unterluess της Κάτω Σαξονίας.

«Θεωρώ αξιοσημείωτο και σχεδόν ιστορικό επίτευγμα της κυβέρνησής μας το ότι η Γερμανία είναι πλέον ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Ουκρανίας μετά τις ΗΠΑ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας, Άρμιν Πάπεργκερ, στην εκδήλωση. «Η χώρα μας έχει αναλάβει έτσι τον ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη που πολλοί ανέκαθεν ζητούσαν».

Στη συνέντευξή του στο Bloomberg χθες Σάββατο, ο Πιστόριους προέτρεψε την Ευρώπη και την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ να προετοιμαστούν για «το χειρότερο σενάριο».

«Δεν μου αρέσει να κοιτάζω την κρυστάλλινη σφαίρα», είπε. «Δεν μπορώ να προβλέψω εάν και πότε μπορεί να συμβεί μια επίθεση σε έδαφος του ΝΑΤΟ. Αλλά θα μπορούσε να συμβεί σε πέντε έως οκτώ χρόνια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments