Διεθνή

Χίλαρι Κλίντον: Ο Τραμπ θα βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Χίλαρι Κλίντον: Ο Τραμπ θα βγάλει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ (EUROKINISSI/NATO)

Η Χίλαρι Κλίντον καλεί τους Ευρωπαίους να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά που λέει ο Ντόναλντ Τραμπ

Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ «θα μας βγάλει από το ΝΑΤΟ». Στην προειδοποίηση αυτή προχώρησε η Χίλαρι Κλίντον, προτρέποντας τους αντιπροσώπους στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια να λάβουν σοβαρά υπόψη τους όσα λέει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.

ΝΑΤΟ: Εντείνεται η ανησυχία στην Ευρώπη για το ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ

Όπως υπενθυμίζει το CNBC, ο Τραμπ προκάλεσε νέες ανησυχίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν δήλωσε ότι θα «ενθαρρύνει» τη Ρωσία να επιτεθεί σε οποιοδήποτε μέλος δεν εκπληρώνει τους στόχους των δαπανών του. Εδώ και καιρό επικρίνει την αποτυχία της συμμαχίας να διασφαλίσει ότι τα μέλη τηρούν την υποχρέωσή τους να συνεισφέρουν το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα.

«Ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο»

Λόγω της οξυμένης ρητορικής, το αμερικανικό Κογκρέσο ψήφισε τον Δεκέμβριο νομοσχέδιο με στόχο να εμποδίσει οποιονδήποτε πρόεδρο των ΗΠΑ να αποχωρήσει μονομερώς από τη συμμαχία χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Πάντως ο Αμερικανός Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Jim Risch, τακτικό μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, απέρριψε το Σάββατο τις συζητήσεις για έξοδο των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, λέγοντας: «Έχουμε απαντήσει σε αυτό το ερώτημα».

«Θα χρειαζόταν ψήφος δύο τρίτων στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για να αποχωρήσουμε – αυτό δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί», δήλωσε στο CNBC από το Μόναχο.

Η Κλίντον πάντως από την πλευρά της εκτίμησε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε στην πραγματικότητα απλώς να αρνηθεί να χρηματοδοτήσει τη συμμαχία. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ «να είναι εκεί μόνο κατ’ όνομα», είπε.

«Σταματήστε το κλαψούρισμα»

Οι ανησυχίες σχετικά με τη συνέχιση του στρατιωτικού συντονισμού των ΗΠΑ και της Ευρώπης κυριάρχησαν στις συζητήσεις της φετινής ετήσιας συνόδου κορυφής για την άμυνα στη Γερμανία, καθώς το φάσμα μιας δεύτερης προεδρίας Τραμπ ελλοχεύει και ένα αμφιλεγόμενο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία κρέμεται σε μια κλωστή στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε αναφέρθηκε νωρίτερα το Σάββατο στη συνεχή «γκρίνια και κλαψούρισμα», αναφορικά με το μέλλον του ΝΑΤΟ υπό τον Τραμπ.

«Σταματήστε να γκρινιάζετε και να κλαψουρίζετε για τον Τραμπ», είπε.

Ήταν μία από τις πολλές ευρωπαϊκές φωνές, μεταξύ των οποίων αυτή του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και της πρωθυπουργού της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν, που είπαν ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτάρκης ενόψει ενός πιο αβέβαιου μέλλοντος με τον στενότερο διπλωματικό σύμμαχό της.

«Ό,τι κι αν συμβεί στις ΗΠΑ … πρέπει να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας», δήλωσε ο Φρέντερικσεν.

Πράγματι, ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δήλωσε ότι η δέσμευση της χώρας του να δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα θα πρέπει να είναι μόνο η αρχή, σημειώνοντας ότι το όριο θα μπορούσε να αυξηθεί στο 3,5%, αν χρειαστεί.

Αισιοδοξία από Στόλτενμπεργκ

Πάντως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εμφανίστηκε πιο αισιόδοξος, λέγοντας ότι πιστεύει πως οι ΗΠΑ θα παραμείνουν «ένας σταθερός και αφοσιωμένος σύμμαχος του ΝΑΤΟ», ό,τι και αν συμβεί στις επερχόμενες εκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments