Πολιτική

Κυβερνητικό φρένο στις αγροτικές διεκδικήσεις

Κυβερνητικό φρένο στις αγροτικές διεκδικήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΜΕ ΤΡΑΚΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ (EUROKINISSI)

Τα μηνύματα των κ. κ. Μητσοτάκη και Βορίδη.

Με φόντο την αυριανή κάθοδο των αγροτών με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα και την κορύφωση με αυτόν τον τρόπο των κινητοποιήσεών τους, στην Κυβέρνηση διαμηνύουν πως ό,τι μπορούσαν να κάνουν σε δημοσιονομικό επίπεδο, το έχουν κάνει. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα του καθενός στη διαμαρτυρία, πάντα εντός των νόμιμων πλαισίων, όμως το μήνυμα προς τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους είναι σαφές: Δεν υπάρχει δυνατότητα για επιπλέον μέτρα στήριξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζει τις επιπλέον παροχές προς τους αγρότες που δόθηκαν κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό την περασμένη Τρίτη, το φθηνότερο ρεύμα για όλους τους παραγωγούς στα όρια του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για μια δεκαετία και προκαταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, μαζί με δέσμευση να αλλάξει προς το δικαιότερο με βάση τους όγκους παραγωγής η επιστροφή από το 2025. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αναφέρονται στη μερική εξαίρεση των αγροτών από τον κανόνα της αιρεσιμότητας για τις εκτάσεις υπό αγρανάπαυση που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και τις πρωτοβουλίες για αναπροσαρμογή της ΚΑΠ.

 Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα προς τους αγρότες, μέσω της εβδομαδιαίας ανασκόπησης του κυβερνητικού έργου στο Facebook. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού τονίζει ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στέκεται σταθερά δίπλα τους, επισημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και σε καμία περίπτωση να μην τεθούν σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας κ. Μάκης Βορίδης παρέπεμψε στην, προ εβδομάδος, συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών με τον πρωθυπουργό, με τον Μ. Βορίδη να διατυπώνει τη γνώμη του, όπως είπε, ότι «το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των αγροτών έχει ικανοποιηθεί. Θα θέλαμε να ικανοποιήσουμε το σύνολο αλλά δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για να το κάνουμε». Και, εν κατακλείδι, «η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί – και το έχει αποδείξει – προκειμένου να σταθεί κοντά στους αγρότες και να συνεχίσουν να παράγουν», βελτιώνοντας, μεταξύ άλλων, και το εισόδημά τους, τόνισε εξ άλλου.

Ειδικώς για την αγροτική κινητοποίηση της Τρίτης, δήλωσε ότι «αυτά που είχαμε να πούμε ως κυβέρνηση τα έχουμε πει, αλλά από εκεί και πέρα, φυσικά κάθε κλάδος και κάθε τάξη έχει το δικαίωμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, να εκφράζει και να διατυπώνει τα αιτήματά της.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε επιφυλακή και πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις για να διασφαλιστεί ότι το συλλαλητήριο μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα. Όσα τρακτέρ και αν επιτραπεί τελικά να μπουν στην Αθήνα, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικές προϋποθέσεις είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μην διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments