Πολιτική

Όλα έτοιμα για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

Όλα έτοιμα για την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Κάθοδος των αγροτών με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στην Αθήνα, προκειμένου να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες των αγροτών για την μαζική και συντεταγμένη κάθοδο στο συλλαλητήριο της Αθήνας την Τρίτη. Παράλληλα κλιμακώνουν σταδιακά τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα με αποκλεισμούς δρόμων, λιμανιών και τελωνείων.

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι στέκεται δίπλα τους και στηρίζει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο, όσα έχει καταφέρει η οικονομία μέχρι τώρα. Πάντως οι αγρότες διαμηνύουν πως ο αριθμός των τρακτέρ μέσα στην Αθήνα θα είναι τριψήφιος, ότι η διαδήλωση θα είναι ειρηνική και παράλληλα θα καταδεικνύει την οργή και την αποφασιστικότητα να υπάρξουν άμεσα λύσεις στα αιτήματά τους.

Με περισσότερα από 100 τρακτέρ ετοιμάζονται οι Θεσσαλοί να κατέβουν για να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο και από τους αγρότες στην Κρήτη.

ΕΛ.ΑΣ: Αλλεπάλληλες συσκέψεις

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες τόσο στα μπλόκα των αγροτών όσο και στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ με τους επιτελείς να είναι σε ανοικτή γραμμή με τους εκπροσώπους των αγροτών.

Την Κυριακή έγιναν τουλάχιστον δύο μεγάλες συσκέψεις στο μέγαρο της Κατεχάκη, με αντικείμενο τον τρόπο διαχείρισης της κίνησης των τρακτέρ στην πρωτεύουσα, καθώς δεν υπάρχει κάποια απαγόρευση.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ θα προσαρμόζεται στην κατάσταση, όπως θα διαμορφωθεί και συγκεκριμένα στον αριθμό των αγροτικών μηχανημάτων, αλλά και των λεωφορείων με αγρότες, που αναμένεται να κινηθούν προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, οι αγρότες θα κατεβάσουν στην Αθήνα 260 τρακτέρ. 150 τρακτέρ από τη Θεσσαλία, την Ανθήλη Φθιώτιδας και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, από όπου θα προστεθούν και 2 τεράστια φορτηγά με 10 τρακτέρ. 100 τρακτέρ από τη Λαμία και τη Βοιωτία.

Το αρχικό ραντεβού έχει δοθεί στο Κάστρο Βοιωτίας. 10 τρακτέρ από την Κομοτηνή και την Καβάλα θα φτάσουν στην Αθήνα από το λιμάνι του Λαυρίου.

Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όσα και αν είναι τελικά τα τρακτέρ των οποίων θα επιτραπεί η είσοδος στον αστικό ιστό, θα συνοδεύονται από περιπολικά της αστυνομίας από το σημείο εκκίνησης μέχρι το Σύνταγμα και αντίστροφα, ενώ βασική προϋπόθεση θα είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι και να μη διαταραχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει τα τρακτέρ και τα πούλμαν να κινηθούν συντεταγμένα και όχι ανεξέλεγκτα, να σταθμεύσουν σε συγκεκριμένο χώρο, αν τελικά φτάσουν στο Σύνταγμα, και να υπάρχει πάντα ανοιχτή λωρίδα για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Κυβέρνηση: Δεν θέτουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκεί που εστιάζει όλος ο σχεδιασμός ενόψει των αυριανών κινητοποιήσεων είναι η ανεξέλεγκτη κάθοδος στην Αθήνα υπό το κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα κυκλοφοριακό χάος και να επηρεαστεί η κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα της πρωτεύουσας με αρνητικές συνέπειες. Από την άλλη πλευρά βέβαια, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι τα μέτρα και η διασφάλιση της απρόσκοπτης κίνησης και δραστηριοποίησης των υπολοίπων πολιτών, δεν σημαίνει, ότι στερεί ή ότι αφαιρεί από τους αγρότες το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν και  διαδηλώσουν, αλλά πάντα – όπως επισημαίνουν- μέσα στα πλαίσια του νόμου και χωρίς «εκτροχιασμούς». «Οι αγρότες έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν, αρκεί αυτό να γίνεται χωρίς να κλείνουν οι δρόμοι» παρατήρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη και πρόσθεσε «κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διαδηλώνει, όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς να διαταράσσεται οτιδήποτε έχει να κάνει με την ελεύθερη διέλευση των πολιτών».

Νέο μήνυμα στους αγρότες έστειλε μέσω της καθιερωμένης Κυριακάτικης επικοινωνίας του με τους πολίτες, μέσω Facebook και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναγνωρίζοντάς αφενός, ότι  οι αγρότες έχουν πολλά προβλήματα αλλά αφετέρου υπογραμμίζοντας και τη διαχρονική στήριξη της κυβέρνησης στον πρωτόγεννη τομέα από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της , το 2019.  Επανέλαβε δε, την αμετακίνητη πρόθεση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να διακινδυνεύεσει τη δημοσιονοκική σταθερότητα και της αντοχές της ελληνικής οικονομίας. «Δεν θα επαναλάβω εδώ τι έχουμε κάνει συνολικά από το 2019 για τον κόσμο της πρωτογενούς παραγωγής. Τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα. Ασφαλώς θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε σταθερά δίπλα τους, πάντα όμως λαμβάνοντας υπόψη και τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε» κατέληγε το μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον αγροτικό κόσμο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments