Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Φον ντερ Λάιεν: Πρόσω ολοταχώς για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας έχρισε χθες την 65χρονη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.

Η διεκδίκηση δεύτερης θητείας από την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν αναμενόμενη. Χθες έγινε και επίσημη. Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας CDU έχρισε την 65χρονη Φον ντερ Λάιεν επικεφαλής του ψηφοδελτίου για τις επικείμενες ευρωεκλογές. Η απόφαση του προεδρείου του CDU ήταν ομόφωνη, είπε ο πρόεδρος του κόμματος, Φρίντριχ Μερτς, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Φον ντερ Λάιεν στο Βερολίνο. Ελπίζει σε ομόφωνη απόφαση και στη διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EVP) στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι για να οριστεί η σημερινή πρόεδρος της Κομισιόν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος  στις ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο και η μόνη που έχει ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Καθώς αναμένεται να αναδειχθεί και στις ερχόμενες ευρωεκλογές πρώτη δύναμη, η επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα διεκδικήσει «δικαιωματικά» την εκλογή της ως προέδρου της Κομισιόν για μία δεύτερη πενταετία.

«Η ΕΕ πρέπει να διασφαλίσει την ασφάλειά της με τη διευρυμένη έννοια του όρου και ταυτόχρονα την ευημερία των πολιτών της ΕΕ», είπε ο Φρίντριχ Μερτς, εξαίροντας την προσφορά της προέδρου της Κομισιόν στη μέχρι τώρα θητεία της. Με την επανεκλογή της, συμπλήρωσε, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «θα παραμείνει ο ευρωπαίος εταίρος-συνομιλητής για την Αμερική».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η θητεία της ξεκίνησε το 2019 τρεις μήνες πριν ξεσπάσει η πανδημία κορωνοϊού, την οποία οι χώρες-μέλη της ΕΕ «κατάφεραν να δαμάσουν από κοινού». Η ΕΕ με σειρά μέτρων «απέτρεψε μία οικονομική ύφεση» και έθεσε τις βάσεις για το μέλλον. Επίσης, «άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΕ» στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αντιμετωπίζοντας την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 40 ετών.  Ο σημαντικότερος στόχος στη δεύτερη θητεία της θα είναι «η ενίσχυση της δημοκρατίας και η υπεράσπιση των αξιών της Ευρώπης», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν. Με την επανεκλογή της θέλει να θεσπίσει θέση «Επιτρόπου Αμυνας» στην Κομισιόν για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ «σε βιομηχανική βάση», είπε η Φον ντερ Λάιεν, σε «στενό συντονισμό» με το ΝΑΤΟ. Προτεραιότητα θα δοθεί επίσης στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης, την προστασία του κλίματος, τη διαχείριση της Τεχνητής Νοημοσύνης, τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Η Φον ντερ Λάιεν χρωστά την πρώτη θητεία της στον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Με την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, το 2019 έπρεπε η Κομισιόν να περάσει σε γερμανικά χέρια. Επειδή ο Μακρόν δεν ήθελε πρόεδρο της Κομισιόν τον άπειρο σε θέματα διακυβέρνησης Μάρκους Βέμπερ, που ήταν επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ήρθε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, πρότεινε στην καγκελάριο Μέρκελ την τότε υπουργό Αμυνας της Γερμανίας.

Οι σχέσεις της Φον ντερ Λάιεν με τη σημερινή ηγεσία του κόμματός της δεν είναι ανέφελες, στο CDU του Μερτς τη θεωρούν πολύ «πράσινη». Από την άλλη, στη σημερινή κυβέρνηση Σολτς, τα τρία κόμματα είχαν συμφωνήσει να σταλεί στις Βρυξέλλες επίτροπος από τους Πράσινους.

Ετσι, ο μόνος δρόμος για να επανεκλεγεί η χριστιανοδημοκράτης Φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Κομισιόν είναι να διεκδικήσει τη θέση ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που θα είναι η μεγαλύτερη ομάδα και στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή:in.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments