Πολιτική

«Κλειδώνει» η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Θεσσαλία – Κρίσιμες συνελεύσεις στα μπλόκα

«Κλειδώνει» η επίσκεψη του Μητσοτάκη στη Θεσσαλία – Κρίσιμες συνελεύσεις στα μπλόκα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Αποφασίσουν σήμερα οι αγρότες στα μπλόκα για το εάν θα συνεχίσουν και με ποιο τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να συνομιλήσει μαζί τους.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Αποφασίσουν σήμερα οι αγρότες στα μπλόκα για το εάν θα συνεχίσουν και με ποιο τρόπο τις κινητοποιήσεις τους, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα επίσκεψη στη Θεσσαλία για να συνομιλήσει μαζί τους.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η επίσκεψη του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί πιθανότητα την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη, με την κυβέρνηση να δίνει μεγάλη βαρύτητα τόσο στη συνέχιση του διαλόγου με τους αγρότες, όσο και στη διατήρηση του ήπιου κλίματος που έχει επιτευχθεί, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε κλιμάκωση και παράλληλα να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση ως προς την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αγρότες θα συζητηθούν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Ντάνιελ».

Η κυβέρνηση, έχει ξεκαθαρίσει πως δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια τη δεδομένη χρονική στιγμή με τον πρωθυπουργό ωστόσο να έχει εκφράσει την πρόθεσή του να πιέσει τις Βρυξέλλες για να πετύχει κάτι καλύτερο για τους αγρότες.

Χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο Star την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει «ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες και τόνισε πως «εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος».

Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν ανυποχώρητοι και θεωρούν πως αυτά που τους δίνει η κυβέρνηση δεν αρκούν για την επιβίωσή τους.

Στις σημερινές γενικές συνελεύσεις τους, θα επανακαθορίσουν τη στάση τους ενώ δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, και θα εξετάσουν αν κριθεί αναγκαίο, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αγρότες θα συνεχίσουν τους συμβολικούς αποκλεισμούς τουλάχιστον μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου όπου ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μια πρώτη γεύση των διαθέσεών των αγροτών έδωσε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής των μπλόκων, Ρίζος Μαρούδας, ο οποίος με δηλώσεις του μετά το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα ανέφερε ότι προσανατολίζονται είτε σε αποκλεισμό δρόμων, είτε θα προχωρήσουν σε άλλες μορφές κινητοποίησης.

Ο Γιώργος Δουμπιώτης, επικεφαλής του μπλόκου της Αταλάντης, επίσης σημείωσε ότι οι αγρότες οργάνωσαν ένα μεγαλειώδες αγροτικό συλλαλητήριο, κατά το οποίο έδειξαν και ήθος και αξιοπρέπεια.

Αγροτικό πετρέλαιο και ενέργεια

Οι αγρότες χαρακτηρίζουν ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και ζητούν η τιμή κιλοβατώρας στο αγροτικό ρεύμα να πέσει στα 7 λεπτά.

Επίσης, ζητούν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του ΕΦΚ που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί, καθώς η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Θεωρούν πως είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας».

Αναφέρουν τις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένα «τέλος» στα αμφίβολης ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Στην Πλατεία Συντάγματος σήμερα οι μελισσοκόμοι

Οι αγρότες αποχώρησαν, αλλά σήμερα είναι η σειρά των μελισσοκόμων να κατέβουν στο κέντρο της Αθήνας για να διαδηλώσουν.

Οι μελισσοκόμοι της Αχαΐας δίνουν ραντεβού σήμερα με όλους τους συναδέλφους τους από την υπόλοιπη χώρα στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 4 τα ξημερώματα συναντήθηκαν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο με αγροτικά αυτοκίνητα, φορτηγά και πούλμαν.

Το κονβόι θα μεταβεί στο Ρίο, όπου θα συναντηθούν με τους μελισσοκόμους της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηπείρου. Στη συνέχεια, όλοι μαζί θα κινηθούν προς τον Ισθμό, όπου θα τους περιμένουν συνάδελφοί τους από την υπόλοιπη Πελοπόννησο, και η μεγάλη μηχανοκίνητη πορεία – με αυτοκίνητα και λεωφορεία – θα μεταβεί στην πλατεία Συντάγματος. Οι μελισσοκόμοι θα παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το βράδυ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments