Nέα της αγοράς

Helleniq Energy: Στα 10,70 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Optima Βank

Helleniq Energy: Στα 10,70 ευρώ ανεβάζει την τιμή-στόχο η Optima Βank

Πηγή Φωτογραφίας: helleniqenergy.gr

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Helleniq Energy

Νέα, υψηλότερη τιμή-στόχο για τη μετοχή της Helleniq Energy, στα 10,7 από 9,2 ευρώ δίνει η Optima Bank σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί σύσταση «buy» βλέποντας ισχυρό περιθώριο ανόδου της τάξης του 30,5% για τον τίτλο.

Όπως εξηγεί η Optima bank, μετά το ρεκόρ του 2022 στον κλάδο διύλισης από πλευράς περιθωρίων και κερδών, η αγορά ενέμενε ότι η κερδοφορία της εισηγμένης θα ομαλοποιηθεί το 2023. Ωστόσο, το επίμονα ισχυρά περιβάλλον διύλισης, που υποστηρίχθηκε από τη στενή παραγωγική ικανότητα και τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην προσφορά, άνοιξε τον δρόμο για ένα ακόμη εξαιρετικά ευνοϊκό έτος για τα διυλιστήρια, επομένως και για την εταιρεία.

Προσθέτει επίσης ότι το τρέχον έτος, το περιβάλλον διύλισης μέχρι στιγμής κερδίζει και πάλι δυναμική, με τα περιθώρια να κινούνται πολύ πάνω από τον μέσο όρο, λόγω της ισχυρής ζήτησης διυλισμένων προϊόντων, καθώς η συντήρηση των διυλιστηρίων και τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα περιορίζουν τις προμήθειες προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η εισηγμένη, έχοντας βελτιώσει τις λειτουργικές επιδόσεις στις μονάδες της Ελευσίνας, του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης το 2022, είναι σε θέση να επωφεληθεί.

Επιπλέον, συμπληρώνει ότι η εταιρεία κλιμακώνει τις επενδύσεις της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) για να επιτύχει τους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους της για 2GW έως το 2025 και 2GW έως το 2026, με 680MW επί του παρόντος υπό λειτουργία, κατασκευή και έτοιμα προς ανάπτυξη, καθώς και επιπλέον 400MW σε ώριμο στάδιο.

Τέλος, σημειώνει ότι η πρόσφατη αύξηση της ελεύθερης διασποράς του τίτλου κατά 10% και κατά συνέπεια η αυξημένη βαρύτητα σε διάφορους δείκτες αναφοράς, αναμένεται να προσφέρει πρόσθετη στήριξη στη μετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, η Optima bank αναθεωρεί υψηλότερα τις προηγούμενες εκτιμήσεις της για τα EBITDA του Ομίλου κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ στο 1,23 δισ. ευρώ και κατά 1,041 εκατ. ευρώ το 2023-2024, αντίστοιχα, καθώς το ισχυρότερο από το αναμενόμενο περιβάλλον διύλισης (κυρίως λόγω της αυξημένης διύλισης ντίζελ και βενζίνης σε συνδυασμό με την ισχυρή απόδοση των αεροπορικών καυσίμων) υπεραντιστάθμισε την ασθενέστερη συμβολή του τομέα πετροχημικών.

Αντίστοιχα, αναμένει τα «προσαρμοσμένα» καθαρά έσοδα του ομίλου να ανέλθουν στα 629 εκατ. ευρώ για το 2023 (5% υψηλότερα) και στα 480 εκατ. ευρώ το 2023-2024. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το τελικό μέρισμα για το 2023 θα ανέλθει στο 0,30 ευρώ/μετοχή, επιπλέον του προμερίσματος 0,25 ευρώ/μετοχή που καταβλήθηκε πρόσφατα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments