Πολιτική

Η φρεγάτα “Ασπίδες” και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα

Η φρεγάτα “Ασπίδες” και τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΗΠΑ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ)

Αναβαθμίζεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας.

Ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που απειλούν να διαταράξουν σοβαρά την περιφερειακή σταθερότητα και το παγκόσμιο εμπόριο, αναλαμβάνει η Ελλάδα. Χθες βράδυ, λίγο πριν από τις 10:00, απέπλευσε η φρεγάτα “Ύδρα” από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Eunavfor Aspides».

Το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίασε χθες το πρωί υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη έδωσε το τελικό πράσινο φως για τον απόπλου της φρεγάτας, καθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που είχε εκφράσει την ετοιμότητα της να συμμετάσχει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να διασφαλίσει την ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοΐα στην κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία θαλάσσια δίοδο της Ερυθράς Θάλασσας, η οποία απειλείται από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι από την Υεμένη.

Μόλις πριν από τρεις ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ Αλ Θανί στη Ντόχα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τον σημαντικό διαμεσολαβητικό ρόλο του Κατάρ για την απελευθέρωση των ομήρων και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και ο εμίρης του Κατάρ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την πρωτοβουλία και τον ρόλο της στην περιοχή.

«Η συμμετοχή της φρεγάτας, μαζί με την ανάληψη της διοίκησης του επιχειρησιακού στρατηγείου από την Ελλάδα με Έλληνα διοικητή, εξυπηρετεί πρωτίστως τα εθνικά συμφέροντα. Η Ελλάδα ως ναυτιλιακή δύναμη με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στην ανάγκη διασφάλισης της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας μας», σημείωσε σχετικά στον προσωπικό λογαριασμό του στο Χ (πρώην Twitter) ο κ. Νίκος Δένδιας.

Κάνοντας αναφορά στους λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση να αποφασίσει την ελληνική συμμετοχή ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα με ηγετικό ρόλο στην παγκόσμια ναυτιλία αποδίδει τεράστια σημασία στη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας και της ζωής των Ελλήνων ναυτικών, ότι η ναυσιπλοΐα επηρεάζει το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων, αφού η αύξηση κόστους των προϊόντων οφείλεται στην αύξηση του μεταφορικού τους κόστους, και επίσης συνδέεται και με την ελεύθερη επικοινωνία με τα ελληνικά λιμάνια, που κινδυνεύουν να χάσουν τη στρατηγική σημασία τους και μαζί να χαθούν θέσεις εργασίας Ελλήνων που δραστηριοποιούνται σε αυτά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments