Πολιτική

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αυξάνουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

Πιερρακάκης για ιδιωτικά πανεπιστήμια: Αυξάνουμε τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
«Πιστεύω με όλο μου το είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την κοινωνική της κινητικότητα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

«Πιστεύω με όλο μου το είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα αυξήσει τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα και την κοινωνική της κινητικότητα», τόνισε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε παρέμβασή του, κατά την επεξεργασία των άρθρων του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Βάζω φαρδιά πλατιά την υπογραφή μου και σας κοιτώ στα μάτια λέγοντας ότι η χώρα θα γίνει καλύτερη» με την πρωτοβουλία μας αυτή, είπε ο κ. Πιερρακάκης για το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου -Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αφού επανέλαβε ότι από τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου, τα 176 αφορούν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και ότι αυτά πρέπει να τύχουν διακομματικής υποστήριξης, καθώς αποτελούν προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας, μίλησε για υποκρισία της αντιπολίτευσης, καθώς επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα «εκτοξεύθηκαν». «Ουαί υμίν, φαρισαίοι υποκριτές. Μειώσατε τα δίδακτρα; Όχι» είπε ο κ. Πιερρακάκης.

«Τριάντα χρόνια προσπαθεί η ΝΔ να φέρει ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα και πάντοτε μιλούσε για αναθεώρηση του άρθρου 16. Ποτέ δεν είχε επικαλεστεί […] ότι υπάρχει και το ευρωπαϊκό δίκαιο» σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δ. Καλαματιανός.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Το Σύνταγμά μας είναι το ίδιο, οι προβλέψεις του άρθρου 16 είναι από το 1975, τότε που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κ. Τσάτσος θεσμοθέτησαν αυτό το Σύνταγμα. Δεν έχει αλλάξει κάτι, ούτε στην ευρωπαϊκή νομοθεσία ή στις υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση» παρατήρησε ο κ. Καλαματιανός. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτά που λέει τώρα, όψιμα, η ΝΔ, επικαλούμενη μία παράκαμψη του Συντάγματος, τα λέει για να εξυπηρετήσει, «προφανώς, ιδιωτικά συμφέροντα».

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης είπε ότι η κυβέρνηση παριστάνει ότι επιζητά συναίνεση, ενώ στην πραγματικότητα την τορπιλίζει. Συγκεκριμένα, είπε ότι η κυβέρνηση στριμώχνει στο νομοσχέδιο ένα κεφάλαιο το οποίο ξέρει ότι αποτελεί αιτία σύγκρουσης, μαζί με διατάξεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αντί να φέρει δύο διαφορετικά νομοσχέδια: «Δεν πιστεύετε στο διάλογο, δεν πιστεύετε στις συναινέσεις, δεν πιστεύετε στις ανεξάρτητες αρχές, δεν πιστεύετε στο Σύνταγμα. Πιστεύετε όμως στο θεό του συμφέροντος, όχι του εθνικού» είπε ο κ. Παραστατίδης.

«Η τοποθέτησή μας εκκινεί από τη θέση ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων από τη μία, και η ιδιωτικοποίηση το δημόσιου πανεπιστήμιου από την άλλη, είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, δηλαδή του πανεπιστήμιου της αγοράς», είπε η αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Κτενά. Όπως σημείωσε, το Κομμουνιστικό Κόμμα εκφράζει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία η οποία, επί δύο μήνες διαδηλώνει ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, με ή χωρίς συνταγματική αναθεώρηση, ενάντια στην επιβολή διδάκτρων σε οποιονδήποτε κύκλο σπουδών, ενάντια στις πολλές και διαφορετικές μορφές επιχειρηματικής δράσης στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Η αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Μερόπη Τζούφη είπε ότι το νομοσχέδιο απορρίπτεται από την πλειοψηφία της κοινωνίας, απορρίπτεται από σύσσωμη την πανεπιστημιακή κοινότητα και τους φοιτητές. Τόνισε μάλιστα ότι μόνοι συνοδοιπόροι της κυβέρνησης, είναι ο ΣΕΒ και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, «φορείς και θιασώτες του νεοφιλελευθερισμού, της ελεύθερης αγοράς και της ιδιωτικοποίησης των πάντων».

«Λυσίου λόγος υπέρ αδυνάτου» εναντίον Νατσιού για «φεστιβάλ συνομωσιολογίας»

Τον Λυσίου λόγο υπέρ αδυνάτου και ειδικότερα την πολύ γνωστή εισαγωγή του, «Ου πολλώ δέω χάριν έχειν, ώ Βουλή τώ κατηγόρω, ότι μοι παρασκεύασε τον αγώνα τουτονί. πρότερον γαρ ούκ έχων πρόφασιν εφ΄ής του βίου λόγον δοίην, νυνί δια τούτον είληφα» αντιπαρέταξε στις, όπως τις αποκάλεσε, «φεστιβάλ συνομωσιολογίας» παρατηρήσεις του προέδρου της Νίκης κ. Νατσιού για το νομοσχέδιο ο υπουργός Παιδείας για να απαντήσει στις αιτιάσεις του κ. Νατσιού περί «τουρκικής διείσδυσης στην Θράκη και ίδρυσης από την Τουρκία παραρτημάτων πανεπιστημίων, η οποία διευκολύνεται από το νομοσχέδιο».

Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις του προέδρου της Νίκης και οφείλω να απαντήσω, επειδή αυτές τις μέρες έχουμε ακούσει πάρα πολλά που έχουν πολυεπίπεδες εκφάνσεις, αλλά – και το λέω με μεγάλο σεβασμό- πλέον περάσαμε σε άλλη πίστα. Όσο σας άκουγα μου ήρθε στο μυαλό ο Λυσίου Λόγος υπέρ αδυνάτου που κάναμε στην πρώτη Λυκείου «Ου πολλώ δέω χάριν έχειν, ώ Βουλή τώ κατηγόρω, ότι μοι παρασκεύασε τον αγώνα τουτονί. πρότερον γαρ ούκ έχων πρόφασιν εφ΄ής του βίου λόγον δοίην, νυνί δια τούτον είληφα», θα τον χρησιμοποιήσω για να σας απαντήσω επειδή μου δώσατε την ευκαιρία» ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης και συνέχισε:

«Οι τελευταίοι σχολιασμοί σας είναι ένα φεστιβάλ συνομωσιολογίας και θα σας παραπέμψω στο βιβλίο του Ουμπέρτο Έκο “Το εκκρεμές του Φουκώ”, το οποίο μιλάει για το πως η συνομωσιολογία παίρνει τη δική της ζωή στην πορεία.

Είδατε κε Νατσιέ την Τουρκία να ιδρύει κανένα σχσολείο στην Ελλάδα; Να ιδρύει κανένα κολλέγιο; Αναφέρεται πουθενά στο νόμο τέτοια διευκόλυνση; Είδατε στο νόμο που έχετε στα χέρια σας ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα δίνει τη γνώμη του για το αν αυτό θα κάνουμε; Για το αν δηλαδή ο αρμόδιος πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ και ο αρμόδιος υπουργός θα βάλουν την υπογραφή τους;

Κι επειδή ασχολείστε πολύ με τη θρησκεία κι εγώ είμναι και υπουργός Θρησκευμάτων θα σας πω και κάτι άλλο. Το ιστορικότερο πανεπιστήμιο στη Γερμανία είναι αυτό της Χαΐδελβέργης. Στην είσοδο της βιβλιοθήκης του υπάρχει επιγραφή στην αρχαία ελληνική που αναφέρει ” το γράμμα οκτείνει-το πνεύμα ζωοποιεί”. Είναι απόσπασμα από την προς Κορινθίους 2η επιστολή του Αποστόλου Παύλου, είναι η θέση του Παύλου σε σχέση με τις γραφές.

Αποποιείστε αυτή τη θέση σχετικά με το πως μπορούμε να διαβάσουμε το Σύνταγμα και ότι έχουμε συνταγματολόγους κορυφαίους που λένε ότι αυτό είναι απολύτως συνταγματικό.

Έχουμε συνταγματολόγους που τοποθετούνται υπέρ και κατά κι έχουμε και τους αντί-συνταγματολόγους, οι οποίοι όταν κάτι δεν θέλουν να περάσει, όταν θέλουν να μην κάνουμε τίποτε εξαρχής λένε «είναι αντισυνταγματικό» και τελειώνουν.

Υπενθυμίζω ότι από το 2019 έως σήμερα ένσταση αντισυνταγματικότητας κατατέθηκε 45 φορές και δεν ευδοκίμησε ούτε μία.

Ως προς τα εθνικά θέματα και το ποιος τηρεί εθνική στάση σας θυμίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όποτε χρειάστηκε, στον Έβρο, στο Αιγαίο, στους εξοπλισμούς το έκανε στην πράξη να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια και όχι στα λόγια, χωρίς να καπηλευόμαστε το τι είναι πραγματικά εθνικό».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments