Πολιτική

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση – Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο

Μητσοτάκης για μη κρατικά ΑΕΙ: Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση – Ενισχύουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο

Πηγή Φωτογραφίας: [367843] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα, να δούμε πόσα θα ψηφίσετε, κύριε Ανδρουλάκη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με σκληρή επίθεση στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του για sugar daddies στους οποίους θα στραφούν φοιτήτριες οι οποίες δεν θα μπορούν να πληρώσουν δίδακτρα σε μη κρατικά ΑΕΙ εξαπέλυσε στην αρχή της τοποθέτησής του για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως ανέφερε πρόκειται για απαράδεκτη και σεξιστική τοποθέτηση. 

«Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο για την παρέμβαση του κ. Κουτσούμπα. Θεώρησα ότι ζητήσατε παρέμβαση για να ζητήσετε συγγνώμη για την απαράδεκτη σεξιστική αναφορά σας που αποδεικνύει ότι το ΚΚΕ παραμένει η πιο αναχρονιστική δύναμη. Και μη σπεύσετε να μιλήσετε για αντικομμουνισμό μας», είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

Kαι συνέχισε λέγοντας ότι «ίσως φαντασιώνεστε την Ελλάδα ως κομμουνιστική χώρα όταν μιλάτε για γυναίκες που εκδίδονται. Δεν θα παραμείνετε στο απυρόβλητο ως δήθεν δύναμη εκσυγχρονιστικού ιστού που είναι υπεράνω κριτικής όταν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο απευθύνεστε στις γυναίκες με σεξιστικό τρόπο και δεν έχετε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, χαρακτηρίζοντάς το ως ριζική τομή στην ελληνική εκπαίδευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «πλέον οι νέοι θα έχουν νέες δυνατότητες», ενώ αναφερόμενος στη χρηματοδότηση των δημοσίων Πανεπιστημίων είπε ότι αυτή εντός του έτους θα φτάσει το 1,5 δισ. ευρώ. «Προσφέρει στους νέους περισσότερες επιλογές σπουδών στην χώρα μας, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να εντάξει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη και κόμβο πανεπιστημιακό στον χώρο της Μεσογείου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Επιτέλους στη χώρα μας να λειτουργήσουν μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά ιδρύματα» είπε  ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι νέες διατάξεις αποκτούν έτσι και μία διάσταση εκσυγχρονιστική και ευρωπαϊκή, δίνοντας περισσότερες επιλογές στους φοιτητές να σπουδάσουν στον τόπο τους. 

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «είναι ανάγκη που έρχεται από το βαθύ παρελθόν. Ανέτρεξα στα πρακτικά Βουλής και βρήκα τοποθέτηση που είχα κάνει το 2007 ως νέος βουλευτής στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος. Βρήκα την παρέμβαση που είχα κάνει 16.2.2007 πριν από 17 χρόνια. Έλεγα τότε ας ξεφύγουμε από τον πρωτοφανή αναχρονισμό που μας κάνει την μόνη χώρα στην ΕΕ να έχει κρατικό μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση. Ένα μονοπώλιο που δεν ευνόησε τελικά τα δημόσια πανεπιστήμια. Τα ίδια λόγια χρησιμοποιώ ατόφια και σήμερα. Το θεμέλιο της νέας μεταρρύθμισης είναι ανάταξη και ενίσχυση του Δημόσιου πανεπιστημίου. Για αυτό και στο δημόσιο πανεπιστήμιο αναφέρονται το 85% των άρθρων. Προβλέποντας χρηματοδότηση που αθροιστικά θα φτάσει 1,5 δις ευρώ έως το 2027». Μεταξύ άλλων, σημείωσε πως το 30% της κρατικής χρηματοδότησης στα δημόσια πανεπιστήμια θα ορίζεται από τα ποιοτικά κριτήρια του εκάστοτε ιδρύματος. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο αυτό θα προσφέρει, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, καλύτερα αμειβόμενες θέσεις σε διδάσκοντες, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα να φιλοξενούνται στα ελληνικά πανεπιστήμια φοιτητές άλλων χωρών.

«Σε έναν προγραμματισμό που ενισχύει το διδακτικό προσωπικό αριθμητικά και εισοδηματικά. Προσαυξάνεται – ήταν πάγιο αίτημα ακαδημαϊκής κοινότητας – το κονδύλιο ΕΛΚΕ. Διευρύνεται ο όρος συνεργαζόμενος καθηγητής για προσέλκυση Ελλήνων καθηγητών κάτοχοι διδακτορικών του εξωτερικού. Όλα αυτά σημαίνουν τελικά περισσότερους ικανότερους καλύτερα αμειβόμενους διδάσκοντες ενώ το ελληνικό πανεπιστήμιο θα έχει την δυνατότητα να δέχονται και μένουν φοιτητές. Προχωράμε και ένα βήμα πιο πέρα με την οργάνωση κοινών μεταπτυχιακών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα ενισχύει το διεθνές προφίλ της δημόσιας ελληνικής εκπαίδευσης. Σε ένα άλλο πεδίο το νομοσχέδιο βελτιώνει τους τρόπους εκλογής εξέλιξης και αύξησης του διδακτικού προσωπικού», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το σχέδιο νόμου επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ενώ έκανε γνωστό πως θα λειτουργήσει ένα πρόγραμμα 18 μηνών κατά το οποίο θα πραγματοποιηθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία των πανεπιστημίων, με σκοπό την αναβάθμισή τους.

«Την ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου επισφραγίζουν δύο εμβληματικές ακόμη αποφάσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Η ανάδειξη του Δημοκρείτιου Πανεπιστημίου σε μητροπολιτικό πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων και λόγω της στρατηγικής του σημασίας για την περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Αποκτά το δικό του ανεξάρτητο τρόπο διοίκησης».

Στη συνέχεια, μιλώντας για το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργούν τα μη κρατικά πανεπιστήμια σημείωσε: «Οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις που βάζουμε είναι οι αυστηρότερες στην Ευρώπη. Κάθε ίδρυμα είναι υποχρεωμένο να ιδρύσει τουλάχιστον τρεις σχολές, ενώ ο ελάχιστος αριθμός διδασκόντων είναι οι 30». «Η μεγάλη καινοτομία αυτής της μεταρρύθμισης που είναι η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Επιδίωξη είναι να μην φεύγουν τα ελληνόπουλα εκτός της πατρίδας για σπουδές και παράλληλα να επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί του εξωτερικού», πρόσθεσε, τονίζοντας: «Περισσότεροι από 40.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Θέλουμε να επιτρέψουμε στους νέους να φοιτούν σε αξιόλογα διεθνή πανεπιστήμια χωρίς να χρειαστεί να φύγουν από το σπίτι τους».

«Οι αλλαγές απαραίτητες ώστε τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτονομία ώστε να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, να επεκταθούν στην έρευνα και να διασυνδεθούν με την ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων, όλες αυτές είναι πολύ σημαντικές αλλαγές που δρομολογούνται και έχουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας», πρόσθεσε.

«Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως μια μεγάλη καινοτομία που είναι ανάγκη των καιρών. Όπως είπε συγκεκριμένα «προφανής στόχος να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης. Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης».

«Η εκπαιδευτική τομή είναι και μία δικαίωση για τη ΔΑΠ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Για να προκύψει στις μέρες μας ως μία αναγκαιότητα που δεν χωράει άλλη αναβολή. Εμείς θέλαμε να κάνουμε τη μεταρρύθμιση πολύ πιο νωρίς. Ποιος είναι ο πραγματικά πρωτοπόρος και προοδευτικός;» συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Κάποιοι θυμήθηκαν ξαφνικά τις ικανότητες των υποψηφίων ενώ καταψήφισαν την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Αναρωτιέμαι τι μας ζητάτε να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα δημόσια και να αυξηθεί στα ιδιωτικά, αυτό δεν δημιουργεί φοιτητές δύο ταχυτήτων; Εχουμε ανοχή στην υποκρισία αλλά τόσο πολλή δεν την χωράει καμία λογική. Έωλα αυτά που ακούγονται για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης».

Επιθέσεις Μητσοτάκη σε Κασσελάκη και Ανδρουλάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στους προέδρους των κομμάτων Στέφανο Κασσελάκη και Νίκο Ανδρουλάκη για τη στάση τους στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Εχετε ένα πρόεδρο που σπούδασε σε μη κρατικό πανεπιστήμιο και είχε τη δυνατότητα να του δώσει υποτροφία. Αυτό είναι το μοντέλο των πανεπιστημίων, σε αυτό σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Μα πόση υποκρισία πια. Καλά να τα λέει ο κ.Τσίπρας που σπούδασε στο ΕΜΠ, αλλά να τα λέει ο κ.Κασσελάκης. Πόση υποκρισία πια; Νισάφι πια!». «Με το που βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ, τι να κάνει ο άνθρωπος, προσαρμόστηκε».

Και συνέχισε αναφερόμενος ατον κ. Ανδρουλάκη: «Ερχομαι και σε εσάς, κύριε Ανδρουλάκη, η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία. Ο κ. Βενιζέλος επιχειρηματολόγησε και είπε για την ανάγκη να ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Οι βουλευτές κάποιοι οι οποίοι διαφωνούν δεν τους βλέπω καν εδώ, μάλλον τους βάλατε κομματική πειθαρχία και ξαφνικά για κάποιο λόγο αλλάξατε γνώμη. Τι θα κάνετε με το άρθρο για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο;».

«Θα σας το κάνουμε λίγο πιο δύσκολο, κύριε Ανδρουλάκη, για να καταδείξουμε την υποκρισία σας. Η ΝΔ θα καταθέσει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Να δούμε πόσο θα ψηφίσετε κύριε Ανδρουλάκη για να κάνουμε ταμείο στο τέλος. Το κόμμα σας έχει βγει από την μηχανή του χρόνου, αλλά αντί να πηγαίνετε μπροστά, πηγαίνετε πίσω. Αν το ΠΑΣΟΚ είναι η μηχανή του χρόνου, ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο Μπέντζαμιν Μπάτον» συνέχισε.

Δείτε live 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments