Πολιτική

Κυβερνητικό restart τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Κυβερνητικό restart τρεις μήνες πριν τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Στην Πειραιώς, επενδύουν πολλές ελπίδες στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος τον Απρίλιο.

Με τη χθεσινή ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια (159 ναι, 129 όχι, 11 παρών) η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει ένα “restart” και κυρίως να σβήσει το προηγούμενο “κακό αποτέλεσμα” από την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τον θόρυβο που είχε προκληθεί. Κάποιοι από την αντιπολίτευση χρέωσαν στην πλειοψηφία ακόμα και απώλεια δεδηλωμένης και το χθεσινό αποτέλεσμα ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που στην πρόταση της Νέας Αριστεράς το πρώτο σχόλιο του Μαξίμου ήταν “καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας”. 

Αν γινόταν δεκτή η πρόταση του Αλέξη Χαρίτση, θα μπορούσαν τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης να έχουν “προβάρει” τη συνεργασία τους, αλλά η Νέα Δημοκρατία θα συγκέντρωνε τη μέγιστη συσπείρωση πριν από τις ευρωεκλογές: τον Μάιο του 2019, πέτυχε ποσοστό 33,12%. Πρόκειται για το χαμηλότερο εμπόδιο για τη γαλάζια παράταξη, της οποίας η πλειοψηφία των στελεχών της είναι αισιόδοξα, καθώς καμία σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης δεν δείχνει το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κατατάσσεται δεύτερο στις προτιμήσεις των πολιτών. Βέβαια, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η διαφορά από τη δεύτερη θέση, στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, αν η ΝΔ διατηρήσει διαφορά πάνω από 20 μονάδες, αυτό θα σημαίνει πολλά, ειδικά για τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και την απόσταση που θα πρέπει να διανύσουν.

Στο Μαξίμου δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ο μετασυνεδριακός ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε πολύ πενιχρή άνοδο στα ποσοστά του και ότι το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχει χάσει τη δυναμική του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει χάσει τις ψήφους των προσκείμενων στην εκκλησία συντηρητικών ψηφοφόρων της λόγω του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό ψήφων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης φαίνεται να έχουν αυξηθεί λόγω των διαρροών από τη ΝΔ δεξιών, συντηρητικών ψηφοφόρων.

Πολλοί επενδύουν πολιτικά στο 15ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην οδό Πειραιώς και στο Ζάππειο από 5 έως 7 Απριλίου. Η Νέα Δημοκρατία θα γιορτάσει στον ιστορικό χώρο τα 50 χρόνια της, γεγονός που αναμφίβολα θα αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να κάνει μια “ένεση ηθικής τόνωσης” στα στελέχη της κεντροδεξιάς παράταξης. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το μεγάλο στοίχημα για τη συνέχεια θα είναι η κυβέρνησή του να κερδίσει τη μάχη της ακρίβειας. Και αν μια καθαρή νίκη είναι δύσκολο να επιτευχθεί, τότε τουλάχιστον μια μείωση των τιμών θα μπορέσει να “επαναπατρίσει” δυσαρεστημένους ψηφοφόρους πίσω στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης. Ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να συμμετάσχει σε προσυνεδριακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σαφές ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου είναι πιθανό να υπάρξουν οι μεγαλύτερες απώλειες για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments