Διεθνή

Μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Μεγαλώνει το χάσμα στις σχέσεις Μπάιντεν – Νετανιάχου

Πηγή Φωτογραφίας: Cnbc.com

Προβληματικές οι σχέσεις των δύο ανδρών.

Το ρήγμα μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου βάθυνε περαιτέρω το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς οι δυο τους αντάλλαξαν αιχμές και πυρά σε συνεντεύξεις τους για τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα.

Σε μια συνέντευξη το Σάββατο στο MSNBC, ο Μπάιντεν είπε ότι ο Νετανιάχου «βλάπτει περισσότερο το Ισραήλ παρά το βοηθά» στον πόλεμό του στη Γάζα, προσθέτοντας ότι θέλει «να δει μια κατάπαυση του πυρός» στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που φέρνει επίσης πίσω ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει εδώ και μήνες ότι το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τη διεθνή υποστήριξη λόγω των αυξανόμενων απωλειών αμάχων στη Γάζα, όπου ο αριθμός των νεκρών έχει ξεπεράσει τους 31.000.

Ο Νετανιάχου σε απάντηση είπε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε λάθος στην εκτίμησή του και υπερασπίστηκε σθεναρά τις πολιτικές του στη Γάζα, ειδικά μια διαφαινόμενη χερσαία επιχείρηση στη νοτιότερη πόλη της Ράφα για την οποία ο Μπάιντεν και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει.

«Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοούσε ο πρόεδρος, αλλά αν εννοούσε με αυτό, ότι ακολουθώ ιδιωτικές πολιτικές ενάντια στην επιθυμία της πλειοψηφίας των Ισραηλινών και ότι αυτό βλάπτει τα συμφέροντα του Ισραήλ, τότε κάνει λάθος και στα δύο»,  είπε ο Νετανιάχου σε συνέντευξή του στο Politico και στο γερμανικό μέσο ενημέρωσης Bild, αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπάιντεν.

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες  διαμηνύουν προς τον Νετανιάχου πως αν επιχειρήσει χερσαία επίθεση στη Ράφα, οι θα πάψουν να στηρίζουν το Ισραήλ στον ΟΗΕ. Την ίδια ώρα, συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες Παλαιστινίων γιατρών, που μίλησαν στο BBC για το πώς βασανίστηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες μετά από επιδρομή στο νοσοκομείο Νάσερ τον περασμένο μήνα.

Μετά από μέρες αγωνίας, το Ισπανικής σημαίας Open Arms αναχωρεί από το λιμάνι της Λάρνακας για τη Λωρίδα της Γάζας με 200 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας. Μεταφέρει, μεταξύ άλλων, αλεύρι, ρύζι και κονσέρβες κρέατος και θα δέσει σε άγνωστη μέχρι στιγμής τοποθεσία με τη βοήθεια μιας πρόχειρη προβλήτας. Στόχος είναι η βοήθεια να αυξηθεί σύντομα στους 500 τόνους.

«Η κατάσταση στο έδαφος είναι πιο δραματική από ποτέ και έχει πλέον φτάσει σε οριακό σημείο. Όλοι είδαμε τα ρεπορτάζ με τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε να το σταματήσουμε» ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η άφιξη του Open Arms αναμένεται να συμπέσει με την άφιξη αμερικανικού πλοίου που θα στήσει την προβλήτα, ενώ συνεχίζεται η ρίψη από αέρος πακέτων με ανθρωπιστική βοήθεια για τους κατοίκους της Γάζας.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη Ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα οδηγήσει σε αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στήριξης του Τελ Αβίβ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

BBC: Ο IDF απήγαγε υγειονομικούς 

Το βρετανικό δίκτυο BBC έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες κακομεταχείρισης του ιατρικού προσωπικού στο νοσοκομείο Νάσερ, μετά από ισραηλινή επιδρομή τον περασμένο μήνα.

Ενώ ξεκίνησε τη Δευτέρα για τους μουσουλμάνους ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού υπό πολύ δύσκολες συνθήκες, συνεχίζουν να ζουν μέσα σε τέντες και μαγειρεύουν έξω από τις σκηνές. Παγκόσμιες είναι οι εκκλήσεις για εκεχειρία.

«Τα μάτια όλου του κόσμου παρακολουθούν. Τα μάτια της ιστορίας παρακολουθούν» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από επιθέσεις στο Νότιο Λίβανο, στις οποίες η Χεζμπολάχ απαντά με ρίψη δεκάδων ρουκετών.

Συνεχίστηκαν τα αμερικανο-βρετανικά πλήγματα στους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υπόσχονται να αυξήσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλλασα εν μέσω Ραμαζανιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments